Renault Forum Srbija

Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila => Tuning => Temu započeo: Vacdi13 05.02.2014. - 12:55

Naslov: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: Vacdi13 05.02.2014. - 12:55
Jedno pitanje za iskusnije Renault kolege i drugove sa foruma..

Na Clio MK1 sam stavio 15" felne od 7J sa 195/50 gumama. Desava mi se da pri vecoj brzini tipa 120, 130 km/h jace stisnem papucicu gasa da auto krene malo da seta levo-desno pa moram da se ,, borim " sa njim na volanu... Diskovi su mi pri kraju i trebam da ih menjam, na trapu je dobar  i sve je ok. Sa 13" fabrickim je sve ok. Da li ima neko od vas neki savet za mene sta da radim...   :)
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: dragan 05.02.2014. - 13:03
mogu li se ti tockovi probati na nekom drugom autu. ko zna kakve su gume...?
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: slavko_bgd 05.02.2014. - 13:07
@Vacdi13
Napisao si " Desava mi se da pri vecoj brzini tipa 120, 130 km/h jace stisnem papucicu gasa da auto krene malo da seta levo-desno "
Jel' se ti to hvališ ili si stiskao papučicu kočnice?  :rotfl:  Sad mi kao treba da zabalavimo na tvoj auto, ha?  :lolc:

Izmeni post u skladu s naslovom pa da diskutujemo dalje.
Ako je problem pri kočenju na toj brzini razlog može biti nejednaka kočiona sila levo-desno zbog loših diskova i nešto više težište automobila sa 15" felnama. Kreni od diskova pa probaj. Sledeće može da bude problem korekcije kočione sile na zadnjoj osovini ("5-ti kočioni " ili kako-god je izvedena korekcija sile) ...

EDIT> sad sam se setio> još jedan razlog može da bude u lošim kočionim čeljustima/cilindrima, tačnije u njihovim nejednakim otporima. Pri tome se dešava da na prvo stiskanje pedale jedna strana kasnije počinje da hvata a simptom je izraženiji što je brzina i prečnik točka veći. Pre nego što se upustiš u dalje traženje uzroka, odvoji jednu "crvenu", montiraj te 15"-ce i odvezi auto negde na tehnički na valjke. Tako ćeš ili potvrditi ili negirati ispravnost kočnica.
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: Vacdi13 05.02.2014. - 13:18
@dragan
Gume su dobre, sve cetiri Bridgestone.  To se desilo i mom teci davno kada je na golafa MK2 stavio 16" i da je jedva obuzdao kola i posle je stavio 14".

@slavko_bgd
Xaxaxa... Naravno da se ne hvalim, nema potrebe za balavljenjem  :)... Kad sredim kola valjda cemo se videti na nekom skupu pa cete videti kako sam sredio autic i da li vam se svidja jer je trenutno u fazi spremnoj za farbanje  :)
Kada sam ih namontirao nisam isao na centriranje trapa. Samo sam ih probao jer sam ih uzeo za leto. Kad zamenim diskove i odradim to videcu. Kada sam radio tehnicki pregled rekli su mi da jedan zadnji tocak mnogo jace koci od drugog. Cim to sredim javicu da li je sve ok. Hvala na savetu..
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: kapor 05.02.2014. - 13:23
Na tehnickom su ti dali odgovor sto ti auto sevrda.
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: Vacdi13 05.02.2014. - 13:27
Videcu kad zamenim diskove i sredim zadnje kocnice sta se desava...
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: El Bayanero 05.02.2014. - 13:35
Kod svih Renault-a sa diskovima tog tipa i takvom koncepcijom kocnica uvijek jedan koci jace drugi slabije. Uzrok takvog ponasanja moze da bude mnogo toga. Ako si stavio diskove sa clio 16v pozadi i 5i kocioni, trebao si prenijeti i glavni kocioni koji ima nesto vecu silu i zapreminu. Obavezno uskladi hod klipa u servu sa glavnim kocionim! Provjeri 5i cilindar zna da zapusi ponekad, mada se ponekad zna i slomiti plasticni dio na polugi koja na osnovu tezine "procjenjuje" koliko ulja da pusti. Kad budes nacisto sa kocionom instalacijom, onda predji na reviziju kompletnog vjesanja i po meni tek na kraju gume.
Naslov: Odg: Sevrdanje pri kocenju sa vecim tockovima
Poruka od: Vacdi13 05.02.2014. - 13:39
Fabricki su diskovi napred a pozadi su dobosi.. Nisam prebacivao sa 16v. Kupicu nove pakad to izmenjam videcu...