Renault Forum Srbija

Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila => Tuning => Temu započeo: VladaSrbijaSP 01.09.2010. - 07:50

Naslov: Podesavanje torzije - Renault 5
Poruka od: VladaSrbijaSP 01.09.2010. - 07:50
Da li na Renou 5 ima torzija sa razlicitom visinom tj. da li npr. na Renou 5 1.1 i na 1,7 torzija iste visine ili je reno 5 1.7 spusteniji od 1,1?
Naslov: Odg: Reno 5
Poruka od: chika.doctor 01.09.2010. - 11:57
Torziju možeš i sam da podešavaš, a pogledaj na forumu u Vozila članova (http://www.renaultforumserbia.com/index.php?board=51.0), mislim da je neko već ovekovečio kako je spuštao zadnji deo, ali nisam baš siguran..
Naslov: Odg: Reno 5
Poruka od: Cherokee 01.09.2010. - 14:17
Bas tako, torziju mozes sam da stelujes....

I nije u Vozilima clanova, vec u Uradi sam, iskopirao sam tekst sa HR Renault foruma clanak o stelovanju torzije, koji je cak na jednom Renault 5 prikazanom.... A princip je isti gotovo za sve Renaulte sa torzijom

KLIK ;) (http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=5056.0)
Naslov: Odg: Reno 5
Poruka od: chika.doctor 01.09.2010. - 16:37
Pa znao sam ja da sam video na nekoj petici.. :ok:
Naslov: Odg: Reno 5
Poruka od: Bokica 03.10.2010. - 12:03
1.7 je fabricki spusteniji, kao i GTT
Naslov: Odg: Podesavanje torzije - Renault 5
Poruka od: Vacdi13 05.02.2014. - 01:11
Jeste da sam malo okasnio al mislim da ce nekome biti korisno...


http://www.renolasi.com.hr/forum/index.php?topic=361.0


 :) :) :)
Naslov: Odg: Podesavanje torzije - Renault 5
Poruka od: El Bayanero 05.02.2014. - 09:10
Polako ljudi.
Najprije sve torzije na obicnim 5icama su teleskopske, obicne i sa dobosima od 1.1-1.7(GTX a ne GTE ne treba ih mjesati). Kod njih je isto bilo razlicite visine u zavisnosti od trzista za koje su isle tamo gdje su putevi losiji torzije su stelane vise(ta visina je nazivana poor road). Most od GTT/GTE je druga prica i steluje se na 7,5cm dok su ove na oko 10cm. Pored toga sto ima diskove, nema teleskopski sistem nego krutu vezu, siri i zatvoren trag tockova i zahtijeva obavezno pripadajuce amortizere. Istu torziju ima Renault 5 rapid ili Expres, samo su torzione sipke deblje i ima dobose umjesto diskova, njegove torzije se koriste prilikom ojavacanja zadnjeg mosta za Gr. A i N.

Visina mosta se moze regulisati, ali link koji je postavljen je samo djelimicno upotrebljiv, punov vise je tu posla da se uradi kako treba. Inace vlasnik 5ice sa linka je clan RKH i covjek kojeg izuzetno cijenim zbog znanja koje ima narocito za GTT, a posjeduje i sigurno najocuvaniji i najbolji GTT nadaleko.
Tesko je ovako objasniti samo preko tastature, ali u dijelu mosta koji se sarafi na sasiju (to je ona ruka) se nalazi selen koji je preko caure povezan sa srednjim dijelom mosta. Taj selen se na "mrtvo" fiksira fabricki i podesi na visinu koja je predvidjena. Kad mi kod kuce spustamo ili podizemo automobil guma tog selena se jako uvrce i on slabi i gubi funkciju, konacan rezultat je da osovina izgubi fleksibilnost na tom dijelu i dolazi do pucanja torzije. Suvisno je pricati da citav automobil ovakvim zahvatom mijenja vozne karakteristike. Simptomi su takvi da ce te pocupati kosu sa glave jer ste naprijed sve promijenili, ali automobil svejedno plese na cesti. Jako, ponavljam, jako opasan kvar i najmanja lokva na cesti i neprilagodjena brzina moze puno kostati.
Vratimo se na visinu mosta. Fazon spustanja mosta je kupljen od francuskih reli vozaca, samo svima je promakla jedna pojedinost, a to je da oni selen o kojem sam ranije govorio izbacuju i stavljaju cisti metal sa mazalicom.
Niko od ljudi cije sam projekte na internetu pregledao a da restauriraju starije Renault, narocito GTT, nije mjenjao te selene niti radio reviziju zadnjeg mosta. Ja sam to neki dan uradio, malo je reci da se osjeti.........Mislim da je 5cia sa prvog linka posle nekog vremena vracena na fabricku visinu. U mojoj temi ima rasklopljen zadnji most pa se moze pogledati.

To je famozni selen-doduse na slici je neki DIY, ali ima jedna manja jedna veca caura i unutar je guma. E sad zamislite sta se desava sa gume izmedju caura, kad bi manju cauru fiksirali a veliku cauru okretali u nekom od smjerova, isto se desi kad je protivno polozaju koji je fabrika odredila nategnete spustanjem, u tom slucaju se gubi tolerantni hod koji je predvidjen za amortizaciju.
(http://staticclub.caradisiac.com/private/1/sport-auto/turbo/photo/015769015/255727101a/turbo-photo0649-img.jpg)

Kompletan link.
http://copper-mt.com/thread/sport-auto/histoire-du-sport-auto/378166/23

E da, odgovara i zadnji most sa Clio I 16V, kod mene na autu je taj.......

Zakljucak, ne diraj! Kupi zadnju osovinu od sportskog modela i to je to. Samo sto ce ti onda automobil biti propet naprijed pa ces traziti nacin kako da ga spustis.... :nezna: