Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Renault Forum Srbija
21.01.2019. - 17:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1]   Idi dole
Autor Tema: Najosnovniji delovi motora  (Pročitano 5030 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Nenad
Gost
« poslato: 25.03.2008. - 08:09 »
Podeli temuIdi gore

Moderni automobilski motori se sastoje i od po nekoliko stotina(i više) delova, no ovde ću navesti one najbitnije...

MOTOR-uopšteno

Motor je sastavljen od dveju osnovnih sastavnih sklopova: gornji je glava motora (cilindarska glava) , a donji blok motora (cilindarski blok) s
kućištem kolenastog vratila. Glava i blok motora se obično izrađuju od sivog, gvozdenog liva, ali se često upotrebljavaju i skuplje legure lakih kovina radi smanjenja težine motora i poboljšanja odvođenja toplote.

-U svim savremenim motorima su ventili smešteni u glavi, u visećem položaju. Te motore nazivamo i motorima s gornjim razvođenjem.
-U glavi motora je za svaki cilindar po jedna komora za sagorevanje, i obično po dva otvora ventila i po dva ventila, a sve češće se upotrebljavaju i četiri pa i pet ventila.

-Motor usisava smešu goriva i vazduha kroz usisne ventile i potiskuje izgorele gasove van kroz izduvne ventile. Na gornjoj strani glave motora je smešten razvodni mehanizam.

-Blok motora i kućište kolenastog vratila su obično združeni u jednom odlevku u kojem su cilindri i ležajevi koljenastog vratila. Klipnjače povezuju kolenasto vratilo i klipove. U bloku može biti smešteno i bregasto vratilo koje upravlja ventilima.

-Inače, motor može biti i tako građen da bregasto vratilo bude u glavi. Takav motor zovemo motor s bregastim vratilom u glavi.

SOHC-single overhead camshaft(jedna bregasta u glavi)
DOHC-double overhead camshaft(dvije bregaste u glavi)

-U motorima koji se hlade vodom u glavi i bloku motora su i protočni kanali za vodu za hlađenje.

-Korito motora u kojem je smešteno ulje potrebno za podmazivanje, izrađeno je od čeličnog lima ili od aluminijske ili magnezijumske legure i pričvršćeno je na donjem kraju kućišta kolenastog vratila.

-Poklopac ventila na glavi, iznad razvodnog mehanizma, obično je izrađeno od iste stvari kao korito motora i štiti razvodni mehanizam od nečistoće i sprečava isticanja ulja.

DIZELSKI MOTOR

Dizel motor nema svećice, a za gorivo upotrebljava gasno ulje. Paljenje u dizelskom motoru uzrokuje visoka temperatura jako stisnutog vazduha u cilindrima. Usled visokog pritiska vazduh se ugreje na temperature koje su više od temperature paljenja gasnog ulja. Plinsko ulje ne dolazi u cilindre pomešano sa zrakom, nego ga pod visoki pritiskom u cilindre ubrizgava posebna brizgaljka. Kada dođe u dodir s užarenim vazduhom, gasno ulje se samo zapali. Svaka brizgaljka ubrizgava u cilindar tačno određenu količinu goriva koje dovodi pumpa pod visokim pritiskom koju pokreće motor.

-Prednosti dizelskog motora su: bolja iskorišćenost goriva (a time i manji troškovi),duži vek trajanja.

-Nedostaci su: skuplja izrada, veća težina, nešto bučniji rad, neprijatan miris izduva i sporija ubrzanja.

-Dok je kod običnog benzinskog motora odnos kompresije oko 9:1, kod dizelskih kompresija je potreban odnos kompresije do 22:1, da bi se u cilindrima stisnuti vazduh mogao dovoljno ugrejati za samozapaljenje dizelskog goriva. Prostor za sagorevanje u dizelskom motoru je manji nego u benzinskom motoru jednake radne zapremine, ali zbog velike kompresije mnogo je povoljnija potrošnja goriva.

-Gorivo se ubrizgava pumpom koja se okreće s polovinom okretaja kolenastog vratila. Brizgaljke (dizne) - kojih ima u svakom cilindru po jedna - u pravom trenutku ubrizgavaju pravu količinu goriva i to po redosledu paljenja po cilindrima.

-Četiri takta u dizelskom motoru smenjuju se ovako:

1.Usisni takt: čist vazdih se usisava u cilindar.
2.Kompresijski takt: pre nego što klip dođe u gornju mrtvu tačku, mlaznica ubrizgava gorivo i ono se zapali.
3.Radni takt: gasovi koji se šire pritisnu klip prema dole.
4.Izduvni takt: klip u kretanju prema gore istiskuje gasove u izduv.

Automobilski dizelski motori imaju svećicu-žarnicu,koja olakšava pokretanje hladnog motora na taj način da prije pokretanja žari toliko dugo da se zrak u cilindrima ugrije na dovoljno visoku temperaturu da bi se plinsko ulje zapalilo.

BLOK I GLAVA MOTORA

Blok motora koji obuhvaća najvažnije dijelove motora, obično je zajedno s kućištem koljenastog vratila u jednom odlijevku.

-Najčešće su blokovi izrađeni od sivog lijeva koji je relativno velike tvrdoće, a u masovnoj proizvodnji se može lako i jeftino obrađivati. Tvrdoća bloka se može još povećati raznim dodacima željezu.

-Rjeđe se za izradu blokova upotrebljavaju i slitine lakih kovina. Odlikuje ih manja težina i bolje provođenje topline, ali su skuplje. Budući da bi se cilindri od lakog lijeva prebrzo istrošili, u provrte se obično umeću košuljice od specijalnog sivog lijeva.

-Sistem protočnih kanala za vodu za hlađenje obično je lijevan ujedno s blokom, u istom komadu. Iz bloka teče voda za hlađenje u vodne kanale glave motora. Kad se voda u vodnim kanalima smrzne, raširi se i može puknuti blok. Da se to ne bi dogodilo, u bloku su često zaštitni čepovi koje pritisak smrznute vode izbaci van. Međutim, ne bi se trebalo oslanjati na to da će se čepovi u svakom slučaju ponašati kao sigurnosni ventili.

-Cilindri motora mogu biti raspoređeni u redu (redni motor), u dvjema ravninama u obliku slova V (V-motor), ili pak u jednoj ravnini tako da budu jedni prema drugima na obim stranama koljenastog vratila (bokser motor). Motori s četiri cilindra i s šest cilindara najčešće su redni. Što motor ima više cilindara, to ljepše i jednakomjernije radi, a pogotovo pri malom broju okreta. Rijetki su automobili koji imaju bokser motore.

Glava motora s gornjim razvođenjem se izrađuje od sivog lijeva ili od aluminijske slitine. Aluminij je u upotrebi pogotovo za glave motora istaknutih karakteristika zato što je male težine i dobro odvodi toplinu. Međutim kad je glava aluminijska, sjedala i ventilske vođice se izrađuju od tvrđe kovine, jer bi se aluminij prebrzo istrošio. Pored toga je teško osigurati pouzdan spoj aluminijske glave s blokom od sivog lijeva, jer se kovine na toplini različito rastežu.

-Glava motora je na donjoj strani sasvim ravna, da bi točno mogla naleći na gornju stranu bloka. Obično je između tih dviju površina brtvilo glave, a ponekad se nepropusno prilijeganje postiže bez brtvila. U tom slučaju se bježanje vode iz sistema za hlađenje sprječava gumenim brtvilima.

-Već i najmanja savijenost glave motora može uzrokovati nedovoljnu zabrtvljenost, uslijed čega iz motora izlaze plinovi i voda za hlađenje. Glava se, na primjer, može saviti ako u motoru nema dovoljno vode za hlađenje.

-Vrući plinovi vrlo jako zagriju prostor za izgaranje i ispušne otvore, koji stoga moraju biti posebno dobro hlađeni.

-Dok usisni razvodnik može biti od aluminija, ispušni kolektor se izrađuje od lijevanog željeza otpornog na toplinu ili čelika

KOLJENASTO VRATILO-RADILICA

Koljenasto vratilo je u automobilima prva karika u prijenosu snage koja preko mjenjača daje pogonsku snagu kotačima. Koljenasto vratilo je obično kovano ili lijevano u jednom komadu.

-Najvažniji dijelovi na koljenastom vratilu su čepovi ležaja koljenastog vratila i čepovi ležaja klipnjača. Čepovi ležaja koljenastog vratila su u posebnim ležajnim posteljicama u kućištu koljenastog vratila. Na ležajevima klipnjače se okreću noge klipnjače, čime se uspostavlja gibljiva veza između klipova i koljenastog vratila. Koljenasto vratilo je na suprotnoj strani ležajeva klipnjače oblikovano u protuutege, koji osiguravaju miran i jednakomjeran rad motora.

-Zamašnjak,obično teški čelični kolut na jednom kraju koljenastog vratila, svojom inercijom pokreće koljenasto vratilo preko mrtvih točaka klipova i praznih, neradnih taktova i na taj način održava jednakomjernu brzinu okretaja.

-Koljenasto vratilo je zbog udaraca klipova izloženo naglim opterećenjima zbog kojih mogu nastati titraji. To se kod različitih motora izbjegava ugradnjom dodatnog prigušivača titraja (kovinski kolut s gumenim uloškom) na suprotnoj strani od zamašnjaka. Uobičajeni redoslijed paljenja kod četverocilindričnog motora-je 1-3-4-2 ili 1-2-4-3.

-Pri radnim taktovima klipovi preko klipnjače potiskuju koljenasto vratilo prema dolje, a pri ostalim trima taktovima okretanje koljenastog vratila pomiče klipove gore i dolje.. Koljena koljenastog vratila su radi ravnomjerne raspodjele radnih vibracija zakrenuta pod različitim kutovima u odnosu na koljenasto vratilo.

KLIP

Izgorjela smjesa benzina i zraka pri širenju potiskuje klipove prema dolje i na taj način daje pogonsku snagu motora. U automobilima kakvi se danas proizvode, pri najvišem broju okreta motora klip svake sekunde oko sto puta putuje gore-dolje po cilindru. Razumljivo je da se pri tome naglo mijenjaju opterećenja; zato klipovi moraju biti vrlo čvrsti, ali laki. Stoga su u suvremenim automobilskim motorima klipovi izrađeni od aluminijskih slitina.

-Zbog temperatura prilikom izgaranja goriva se klipovi od lakog lijeva šire, a isto tako i cilindri od sivog lijeva.-Prostor između klipa i provrta cilindra brtve klipni prsteni. Obično su dovoljna dva klipna prstena koji sprečavaju prodiranje plinova u kućište koljenastog vratila. Uljni prsten briše suvišno ulje s cilindara i vraća ga u korito motora.

-Pravocrtno gibanje klipa se pomoću klipnjače i koljenastog vratila pretvara u okretanje. Klipnjače su obično kovane. Gornji kraj klipnjače (glava klipnjače) je klipnim svornjakom gibljivo spojen s klipom. Da bi bili što lakši klipni svornjaci su šuplji. Opružni prsteni koje zovemo osiguračima klipnog svornjaka sprečavaju izvlačenje klipnog svornjaka iz klipa. Donji kraj klipnjače (noga klipnjače) spojen je s koljenastim vratilom i dok klipnjača prati gibanje klipa gore-dolje, okreće se na ležaju klipnjače.

KLIPNI PRSTENI (KARIKE)

Elastični prsteni koji leže u žlje*o vima na klipu, moraju spriječiti izlaženje plinova iz prostora iznad klipa u kućište koljenastog vratila. Pritisak plinova potisne gornji kompresijski klipni prsten u žlijebu prema dolje i iz dna žlijeba prema van, prema stjenci cilindra. Plinovi koji prođu pored prvog klipnog prstena zadržava drugi (ponekad i treći) kompresijski prsten. Uljni prsten u kojem su prorezi,briše suvišno ulje sa stjenke cilindra.
« Poslednja izmena: 17.10.2010. - 13:53 od strane Cherokee » Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
 
Prebaci se na:  


Renault Forum Srbija
Fotoaparati
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF | SMF © 2015, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.067 sekundi sa 23 upita.