Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Renault Forum Srbija
21.01.2019. - 17:32 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1]   Idi dole
Autor Tema: Glava motora - servis i popravka (edukacija)  (Pročitano 13805 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Nenad
Gost
« poslato: 25.03.2008. - 08:30 »
Podeli temuIdi gore

Glava motora je najsloženiji sklop mehaničkog dijela motora, obzirom na funkciju i opterećenja kojima je izložena. Toplinska i dinamička naprezanja iznimno su velika te i najmanje greške i oštećenja na ovom sklopu mogu izazvati ozbiljna oštećenja motora u cjelini, a posebice klipnog mehanizma. Neispravna ili oštećena glava motora pogoršava performanse i povećava potrošnju goriva, a može izazvati opasno miješanje rashladne tekućine i maziva. Zbog toga oštećenu glavu motora treba što prije kvalitetno popraviti (reparirati).

U glavi motora nalaze se ventili (usisni i ispušni, ukupno 2 do 5 po cilindru), ventilske vodilice, dosjedi (sicevi) ventila, opruge ventila, podizači ventila (mehanički ili hidraulički), bregasto vratilo (jedno ili dva), svjećice (jedna ili dvije), brizgalice (benzinske ili dizelske) i pretkomore (kod starijih dizelskih motora). Osnovni dio ili baza izrađena od aluminijske legure ili lijevanog željeza. S vanjske strane glave nalaze se remenice bregastih vratila, kod motora s razvodom pomoću lanca lančanik je s unutarnje strane motora, usisni i ispušni kolektor, razvodnik paljenja (neki benzinski motori), pumpa za podtlak (dizelski motor).

Najčešći kvarovi glave motora su istrošenja ventila i ventilskih vodilica, oštećenja brtvila glave, oštećenja i lokalna puknuća unutar same glave, deformacije glave motora, izgaranje jednog ili više ventila, oštećenje glave motora uslijed detonantnog izgaranja i ostala nepredviđena oštećenja. Najpogubnija pojava, koja redovito ostavlja posljedice, jest pregrijavanje motora. Svi mehanički dijelovi, kod kojih je prijeđena kritična temperatura mijenja se struktura i ubrzava trošenje.

Pregaranje ventila najčešće posljedica je zanemarivanja postupka podešavanja ventila kod motora koji imaju mehaničke podizače ventila (imaju ih i stari i novi tipovi motora). Podešavanjem ventila omogućava se da svi ventili normalno zatvaraju usisne i ispušne kanale, kako bi se izmjena plinova u cilindru odvijala bez gubitaka. Kad nestane potrebne zračnosti između ventila i bregastog vratila (radi trošenja ventila), ventil više ne zatvara dosjed. Tada plinovi u cilindru temperature 600 do 800°C, koji struje kroz nastali otvor, spaljuju rub ventila. Nakon toga nastaje pad i potpuni gubitak tlaka kompresije i taj cilindar prestaje raditi.

Prestankom rada cilindra uz gubitak snage i neravnomjeran rad motora nastaje vrlo opasno stanje za motor - ispiranje stjenke cilindra, pucanje uljnog filma, suho trenje, ekstremno visoke temperature (lokalno), taljenje klipa i veliko oštećenje bloka motora, sa skupim posljedicama. Rizik se povećava s vremenom vožnje u takvom stanju. Uz navedeno oštećenje nastaje i nepopravljiva šteta na katalizatoru, u koji intenzivno ulaze neizgorjeli ugljikovodici (HxCy).

Kada se prepozna ovakvo stanje, motor treba odmah ugasiti i automobil dovući u servis.
Uz spomenute izvanredne pojave na glavi motora događaju se i redovita funkcionalna istrošenja, na ventilima, vodilicama ventila i dosjedima ventila. Promjene u negativnom smislu nastaju na usisnim i ispušnim kanalima i stjenkama glave. Posebice su opasne mikro pukotine između usisnih i ispušnih kanala, oštećenja pretkomora (stariji dizelski motori).

Najzahtjevniji i najskuplji su popravci kod viševentilskih, snažnih motora. Temeljit i kvalitetan popravak može stajati i više od tisuću eura

Kada nastane bilo koja vrsta oštećenja na sklopu glave motora, nema alternative nago obaviti potrebnu reparaturu glave motora. Postupak uređenja glave motora ima svoju logiku i svako odstupanje od toga je improvizacija, suprotna pravilima struke, a za vlasnika vozila je kontraproduktivna. U postupku uređenja radi se:

• demontaža glave motora
• revizija glave motora
• čišćenje i pranje svih dijelova glave motora
• snimak stanja, mjerenje istrošenja
• metalizacija, zavarivanje
• zamjena istrošenih i neispravnih komponenata na glavi motora
• strojna obrada dosjeda ventila
• strojna obrada glave motora
• brušenje ventila (po potrebi)
• ispitivanje glave motora hidrauličkim tlakom

Nakon ovako uređene i ispitane glave motora potrebno je pažljivo složiti ventilsku grupu, točno podesiti ventile (tamo gdje je to potrebno) ili odrediti razmak između vrha ventila i bregastog vratila (ventili s hidropodizačima). Kod većine motora trebaju se, uz potrebna brtvila, mijenjati i vijci glave motora. S uređenom glavom motora kako je navedeno dobiva se višestruko na kvaliteti i to:

• motor više ne troši ulje preko vodilica ventila
• povećava se tlak kompresije
• povećava se količina usisanog zraka u cilindre
• motor ima veću snagu i bolje performanse
• smanjuje se potrošnja goriva
• eko-test se poboljšava

Navedeni radovi mogu trajati od dva do pet dana, a prije početka zahvata u grubo se može izračunati i ukupna cijena zahvata. Kreće se od oko 180 eura, kod najmanjih motora s dva ventila po cilindru, do više od 1000 eura, kod snažnijih 4-ventilskih i V-motora
« Poslednja izmena: 06.01.2011. - 17:50 od strane SlObOdNi » Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
 
Prebaci se na:  


Renault Forum Srbija
Fotoaparati
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF | SMF © 2015, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 23 upita.