E pa postovane kolege renoldzije,
sa zaljenjem moram da konstatujem da se dobro poznata boljka kod motora 1.5 dci sa 65ks,70ks,81ks,86ks koji se ugradjuje kod Clia 2 i 3,Megana II sva godista,Kangoo itd nije izlecila.
Naime,Delphi pumpe i njihov sistem ubrizgavanja tj dizne i dalje prave velike probleme cak i posle 2004 god.Dakle kvalitet izrade metalnih delova kod tih pumpi i dalje je los tako da se posle odredjene kilometraze (cak i ispod 100.000 km) desava da se metalni opiljci koji se krune u Delphi pumpi zapuse dizne ili kako vec i obicno nama vlasnicima ovih modela izbiju iz dzepa od 1000 do max 2500 evra za ovu popravku zavisno od toga da li se popravka vrsi sa repariranim ili novim delovima.
Donekle sam i sam iskusio nesto na svom Meganu 2007 god.Auto je prresao pravih oko 100.000 km,i vec je poceo povremno u leru da zvekece,tj da se cuju dizne kako mi je objasnio jedan majstor Boshista jer dizna ostane nez nafte i radi u tom trenutku na prazno itd.Dakle to je jos uvek neki pocetni stadijum problema,jer auto jos uvek ide kao lud,pali na hladno (minus 4 celzijusa) ali u perspektivi me verovatno ceka ista sudbina kao i mnoge vlasnike sa slicnim problemima ako naravno ne prodam auto sto je sa morale tacke gledista neposteno,ali zato ovo i pisem u cilju da druge ljude opomenem pri kupovi.Inace ovaj problme se ne odnosi na mootor 1.5 dci sa 106 ks koji ima Simens ubrizgavnje i ide kod Megana,SEnica i nekih Laguna mislim.
Jedino sto mogu da konstatujem(ja sam zakleti REno fan) da je ovo ogroman propust Renoa kao velike kompanije i da su posle prvih problema do 2004 g morali da promene DElphi i da umesto njega ugradjuju Bosch ili Simens ubrizgavnje u svoje modele.Ja znam da te sisteme REno ne pravi sam i da ih ugradjuje onakve kakve oh dobija on Delphija ali ipak nemoze se smanjiti njihova odgovornost posle svih ovih godina propusta.
Inace samo da napomenem da se kod motora 1.9 dci i 2.2 dci ugradjuje Boscov sistem ubrizgavanja i pumpa tako da ti vlasnivi nemoraju da brinu.
Na kraju da dodam,da ce mi biti jako zao ako budem morao da prodam svoj auto,jer sam inace u principu zadovoljan sa njim,i po tome kako je ocuvan,i koliko trosi,i kako je opremnjen itd.Ali emocije su jedno a realnost drugo........

Inace,sa mo bih potkrepio svoju tvrdnju primerom koji sam pricitao na jednom drugom forumu,gde je jedan decko kupio ovde u SRbiji nov Clio 3,sa 1.5 dci motorom sa 70 ili 86 ks nije ni bitno uglaavnom opet Delphi,i to mislim d aje auto 2007 godiste,i posle 2,5 godina na 95.000 km auuto je jednostavno stao i ni makac.U pitanju je bilo pogadjate problem sa Delphijem,a auto je tek 6 meseci kako je izasao iz garatnog roka

Ispostavilo se naravno da je pupma stvarala opiljke metala itd.....Popravka ga valjda kostala 1500 evra sa repariranim delovima a kod ovalscenog bi ga kostala 2500 evra sa novim valjda,kako god mnogo je.....
Mozda bi trebalo da neko od nas kao clan Renault foruma u Srbiji napise neko pismo putem e-maila gospodi u Renault FR i da se zatrazi objasnjenje zbog cega se na ovaj nacin rusi renome ovako velikog auto imena koje je stvarano 100 godina,i kojeje imalo i velike uspehe i u F1.Mozda zvuci bezvece i Don Kihotovski ali mozda bi to bar nesto promenilo u buducnosti.
P.S. Na netu sam nasao jednu interesantnu bizarnost.Naime od 2006 g kod Mercedesa C 200 i 220 cdi (motor 2,2 l) se ugradjuju sistemi ubrizgavnja Delphi

Ako su oni takodje losi kao kod Renoa(ne sumnjam da jesu) onda ne bih voleo da sam u kozi ljudi koji kupuju ova kola imajuci u vidu da kostaju mnogo vise od Clia i Megana i da su sinonim sa kvalitet i pouzdaost