Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Megane II 1.6 16V problem sa paljenjem na hladan start

Započeo Jovan98, 06.05.2026. - 18:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Jovan98

Pozdrav ljudi, zamolio bih ako neko moze da pomogne, ukoliko je neko imao slican ili isti problem sa istim motorom/autom..
Naime, samo i iskljucivo prvi dnevni start auta, desava se to da auto vergla svega 2-3 sekunde duze (skoro neosetno), a zatim obrtaji "opadaju", kao da radi na 3 cilindra, gusi se..
Prvo sto mi je palo na pamet jeste da negde "curi" vazduh, na nekom crevu, usisnoj grani i sl., medjutim nije, jer prilikom prskanja npr. brake cleanera obrtaji se ne dizu na normalu.
Prilikom tog prvog starta o kojem pricam cuje se jako blago "krcanje", asociralo me na anlaser, samo sto je znacajno tise i prigusenije.
Sve sto je potrebno uraditi da se obrtaji vrate u normalu jeste da se pipne pedala gasa, dakle ne nekakvo jako dodavanje gasa ili drzanje noge na gasu, vec bukvalno samo se pipne milimetar pedala gasa i obrtaji su u normali..
Gresaka nikakvih nema na tabli, curenja i trosenja bilo kakvih tecnosti takodje nista, dim iz auspuha nista itd., u voznji je sve normalno, u leru dalje nema nikakvih oscilacija i sl., dakle sve perfektno, a i ceo auto je generalno izuzetno dobar primerak, kupljen je kao nov u Srbiji, imam servisnu dokumentaciju od prvog dana do dana danasnjeg i ja sam ga kupio od prvog vlasnika, odrzavan je odlicno, trenutno je na oko 186.400km
2022 godine  mu je zamenjen kompletan set zupcastog kaisa, takodje i "cuvena" remenica bregaste.
Kupio sam danas i namontirao nov VVT Solenoid, ali moram da sacekam do sutra ujutru da se auto ohladi skroz, pa cu probati da li sam mozda resio taj problem sa tim solenoidom.
Trebalo bi da ga oglasim uskoro, pa mi je bitno to da resim, ne bih nekome uvaljivao auto sa ovim glupim problemom, jer ako neko dodje da pogleda auto to svakako ne moze da primeti.
Javicu sutra da li sam resio problem sa solenoidom, a do tada svaka preporuka, misljenje, savet su dobrodosli !
Hvala unapred !

alexsasa

Ako vec ides u servis kazi im da ociste klapnu gasa, mada moze da bude i neki senzor zaprljan.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jovan98

Sam sam ocistio klapnu, mada nije ni bila nesto mnogo prljava, takodje contact cleanerom svaki senzor ispod haube

zokce

Možda je i pedala gasa zrela za čišćenje. Ili za zamenu.

Jovan98

Da javim sta se desava, prekjuce sam zamenio vvt solenoid, naravno nov kupio i stavio, prvi hladan start je prosao odlicno, to je bilo juce, medjutim danas opet isto, tako da sa time sigurno nije resen problem.
Pozvao sam sad servis iz NS, servis koji je odrzavao ovaj auto, kazu da je to potpuno normalna pojava za ovakvog Megana sa ovim motorom.

webad

Prethodni auto (Laguna 2 ph2) pre nesto godina zbog pregrevanja terao kod majstora. Preuzeo, poterao na autoput kroz BG i krenuo opet da greje, samo se okrenuo i vratio majstoru. Sutradan kada opet dosao po auto dobio objasnjenje slicno tvom "takav je auto". Oterao u drugi servis ("ovlasceni" tadasnji HitAuto na NBG) koji je sredio problem (mislim da je bila vodena pumpa).
Neka se ubaci u diskusiju neko ko se bolje razume od mene, ali ja bih terao u drugi (bolji) servis

wcyber

ja sam tako presao na dizele, jer nisam mogao da resim kad benzinac nije hteo da upali polu vruc .. znaci tipa ako prodje pola sata od prethodne voznje

sigurno se problem moze resiti, ali se mora pregledati apsolutno sve .. negde neka kilava instalacija, negde se pojavi neki luft pa vuce fals vazduh kad je hladan motor, senzor polozaja bregaste/radilice pocne da zeza kad je hladan  itd .. lambda sonda je sa grejacem na tom motoru?

sad, vidim u prvoj poruci da si vec pregledao sve .. mozda i nije losa ideja da se pomiris sa trenutnim stanjem i sacekas da se pogorsa .. jer kad se pogorsa stanje, valjda ce biti i lakse pronaci uzrok  :zloca:

Ap0calypto

Senzor temperature?

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

zokce

Malo (više) nagadjamo, da li si proverio svećice? Od VVT lupa kod prvog starta, ali upali odmah, nije bilo potrebe za zamenom solenoida. Ja bih oterao kola kod bar još dva automehaničara, jer taj očigledno lupeta napamet, kao i mi ovde, s tim što on uzima pare za to.

LeNgenda

Ako neće da pali vruć, senzor položaja radilice.

Ako hladan pali kilavo, uhvati i ugasi se, a iz drugog puta upali koliko toliko normalno, bajat benzin.

Ako vergla sporo i kilavo upali, pa mu treba sekund-dva da se sabere, dotrajao akumulator.

Ako na leru radi solidno, ali mu obrtaji šetaju 50-ak obrtaja gore-dole, dotrajale svećice i verovatno malo prljava klapna gasa.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

Jovan98

S obzirom da vidim dosta odgovora odgovoricu ovako univerzalno svima, pre svega hvala svakome na idejama i odgovorima !

Majstor koji mi je rekao to sto je rekao je iz Novog Sada, ja sam iz Beograda, samo sam ih pozvao jutros telefonom da objasnim situaciju, s obzirom da je prvi vlasnik auta kod njih odrzavao, dakle ja nemam licno nikakve veze sa njima.
Ako zadrzim auto ja cu ga licno odrzavati, barem vecinu toga sto mogu, kupicu i alat za veliki servis, pa cu i to sam raditi.
Samo jedan servis je na autu uradjen otkako je auto kod mene (zadnjih 2 meseca), a to je u servisu Renault Joca, predihtovane su one plastike gore kod usisne grane. Njega sam zvao par puta u zadnje 2 nedelje da ga pitam za sve ovo, ali covek se jednostavno ne javlja, iz kog razloga ne znam. Takodje, servise sam dogovarao, cim sam kupio auto, sa komsijom Draganom iz SIO Krstic, medjutim covek je bio u velikoj guzvi (tako mi je barem rekao), pa sam tada zvao i njega oko 2 nedelje i svaki put je bilo: "pozovi me za par dana, u guzvi sam".

Jovan98

Zaboravih ovo da napisem, cisto da sumiram sve:

Svecice odlicne, relativno nove.
Klapna gasa, mehanicki deo, cist u potpunosti.
Pre oko 35.000km i 4 godine je zamenjen kompletan razvod sa varijabilnom remenicom.
Bobine sam proveravao, jedna od 4 mi se ucinila da malo slabije baca varnicu, ali ne smem da garantujem to, pritom ovo mi ne lici na simptom lose bobine (iz iskustva sa prethodnim benzincima).
VVT solenoid kupljen i zamenjen pre 2 dana.
Nigde ne "pusta" vazduh na dihtunzima, crevima, spojevima i sl.
Ocisceni svi dzekovi, senzori i sl.

Sto se tice samog auta i ispravnosti - perfektan je, nema dimova, potrosnje bilo koje tecnosti, obrtaji ne divljaju, ne trza, ne trokira, nema gresaka, nema curenja bilo cega, sve u najboljem redu..

slavko_bgd

Po opisu mi liči na gubitak pritiska benzina tokom dužeg stajanja. Uzrok je nezaptivanje regulatora pritiska benzina u sklopu pumpa/plovak u rezervoaru. "Prajming" je prekratak pri davanju kontakta da se pritisak benzina uspostavi za nesmetan start. Rešenje je ili zamena sklopa ili povezivanje releja pumpe benzina preko dodatnog releja na npr davač rikverc-svetla. U tom slučaju se prvo hladno pokretanje motora radi tako da se prvo nakon kontakta ubaci u R pa  nakon 5-6 sekundi pokrene motor na dugme Start.  Na taj način se uspostavlja pritisak benzina u rejlu pre pokretanja motora .

Citat: wcyber poslato 08.05.2026. - 10:54ja sam tako presao na dizele, jer nisam mogao da resim kad benzinac nije hteo da upali polu vruc .. znaci tipa ako prodje pola sata od prethodne voznje

Starter motor ili automat anlasera, tzv pojava "heat soak" . Nedavno sam imao iste simptome na Mercu i rešio ih zamenom startera. Ne zato što sam mnogo pametan već zato što je starter na kraju crkao pa je nakon zamene nestao i taj simptom "neće polu-vruć". 

Ali da pređem na dizel? Pa nema šamse :)
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Jovan98

Hvala lepo, provericu, benzin uopste mi nije pao na pamet !!!

webad

Citat: Jovan98 poslato 08.05.2026. - 21:47Samo jedan servis je na autu uradjen otkako je auto kod mene (zadnjih 2 meseca), a to je u servisu Renault Joca
U Miklošićevoj ulici?
Ako jeste, on mi je rekao da je u redu što mi se pregrejavala laguna.