Renault Forum Srbija

Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila => Tuning => Osnove tuninga => Temu započeo: Nenad 25.03.2008. - 07:50

Naslov: Intercooler, turbokompresor - osnove (edukacija)
Poruka od: Nenad 25.03.2008. - 07:50
(http://img73.imageshack.us/img73/3184/intercoolerme6.jpg)
Intercooler ili hladnjak stlačenog zraka, kako mu ime govori, služi za hlađenje zraka koji motor dobiva za sagorjevanje. Hladni zrak u cilindrima bolje sagorijeva jer molekule sa većim stupnjem zagrijanosti imaju veću energiju i brže se gibaju za razliku od hlandnijih molekula koje zbog manjeg gibanja zauzimaju manji prostor...tako da u isti volumen stane više molekula hladnijeg zraka...
IC se montira nakon turbine na izlazu iz kompresorskog dijela turbine jer prilikom komprimiranja zraka raste mu temperatura...hint: srednješkolska fizika...PVT dijagrami...izohorna promjena

Način rada:
Nakon što turbina (kompresorski dio) usiše zrak te ga u kompresorskom kućištu komprimira i pošalje ga prema motoru on prolazi kroz intercooler. Zbog rebrastog oblika povećava se "dodirna" površina zraka i metala intercoolera i zrak zbog zakona termodinamike (toplo tijelo prepušta toplinu na hladno...) dolazi do hlađenja. Hladni zrak tada putuje u usis motora i na kraju u cilindre. Budući da je hladni zrak gušći od toploga pri ulasku u cilindre i u samim cilindrima se dešava ekspanzija zraka zbog grijanja (povećanje volumena i smanjenje gustoće) tako da već samim time dolazi do nekog malog tlaka predpunjenja. Postoje dvije vrste intercoolera tzv. standardni i cross-flow. Kod standardnih ulaz i izlaz zraka su sa iste strana (manja moć hlađena). Kod cross-flow intercoolera ulaz je sa jedne strane, a izlaz sa druge (bolje hlađenje zbog veće površine kojom zrak prolazi).


Montaža:
(http://img63.imageshack.us/img63/6042/evodetailwi0.jpg)
Montira se obicno sa prednje strane vozila zbog većeg strujanja vanjskog zraka koji hladi taj isti intercooler da ne bi došlo do zagrijavanja metala.
Montaža je relativno lagana. Potrebni su vam intercooler i cijevi. Cijev iz turbine prema motoru se prereže i doda nastavak do intercoolera, i zatim iz intercoolera do ostatka odrezane cijevi. Kod većine motora sa turbinom intercooler dolazi već u paketu tako da nije potrebno stavljanje.
Kod običnih atmosferskih motora intercooler nema smisla jer zrak koji motor usisava nije komprimiran i nema promjene temperature...

Turbopunjači ili Turbokompresori

evo samo neke osnove i primjene...tema je malo preopširna
(http://img50.imageshack.us/img50/3429/turbo1et.gif)
(http://img54.imageshack.us/img54/1175/cutawayenlargetr2.jpg)
Turbo punjač (popularno zvan "turbina" komprimira zrak da bi se poboljšao stupanj korisnog djelovanja i smanjila potrošnja goriva uz smanjenu emisiju ispušnih plinova (vjerovali ili ne, ali jači turbo motori troše manje nego standardni iste kubikaže bez turbina).

Turbopunjač pokreću ispušni plinovi koji prolaze kroz kućište (turbinsko)i dolaze na lopatice turbine. Lopatice turbine se nalaze na istoj osovini s lopaticama kompresora. Kada ispušni plinovi dođu na lopatice turbine prenoseći svoju energiju na njih, lopatice počnu simultano rotirati. Rotacija lopatica kompresora uvlači zrak koji se komprimira u kućištu kompresora i upuhuje ga u cilindre motora. Povećani dovod zraka u motoru stvara veću silu izgaranja i povećava snagu (uz primjereno doziranje goriva). Turbo punjači rade na vrlo visokim temperaturama i tlakovima te pri velikim brzinama.


Ugradnja turbine:
(http://img54.imageshack.us/img54/2279/td06h20gcfmxl8.gif)
kompresorska mapa turbokompresora...nužna za dobar odabir turbine

grubi shopping list za konverziju N/A u turbo:

ispušni kolektor
turbokompresor (eksterni wastegate - ako model tura nema integrirani)
intercooler
cijevi za usis
downpipe
klipovi sa manjim CR ili deblji dihtung glave
SA ECU centrala ili pigyback
injektori (veći protok od stock + FPR)
itd...itd...itd...

Ugradnja turbine je nešto što se treba prepustiti majstorima. Kod običnih atmosfernih motora turbina se može staviti, ali su potrebne neke preinake. Recimo spoj glave motora sa blokom. Zbog povećane kompresije bi moglo biti problema. Kod manjih pritisaka turbine (0.5-0.6) dovoljno je staviti malo deblju brtvu glave ali kod pravog tuniranja i izvlačenja svakog konja iz motora treba dodavati posebno napravljenu distancu za glavu da bi se smanjila maksimalna kompresija ili kod naprednijih preinaka kovane klipove sa manjim kompresijskim omjerom. I prije ugradnje turbine preporučuje se napraviti generalku na motoru. Zatim treba nab(pr)aviti usisnu i ispušnu granu te riješiti hlađenje turbine. Turbina se hladi uljem iz motora tako da treba staviti i hladnjak ulja.
Uz uljno postoji još i dodatno vodeno hlađenje.
Snaga dobivena prednabijanjem varira od preinaka na motoru do odabira turbopunjača...no to je druga tema

Kako poboljšati usis zraka ?

Usisaj pa vidi.
Poboljšati usis? Ako stavite komad odjeće preko vaših usta i udahnete zrak, nećete imati veliki problem oko toga, no ako je odjeća mokra ili je dvoslojna, stvari počinju biti teže. Zračni filter je jako važan dio motora osim ako ne radite u laboratoriju pa je cilj dobiti efektivan zračni filter koji nije previše debeo i nije mastan od ulja ili prljav.
Najbolji filtri za protok su općenito napravljeni od spužve impregnirane tekućinom koja ju zamasti da bi zadržala nečistoće. Što je veća površina filtera to je bolji protok zraka. Današnji popularni automobili mogu imati cijeli kit za usis zraka koji kompletno zamjenjuje usisnu kutiju.
Prednost toga je puno bolji protok zraka pri čemu se stvara i određena razina buke, koja je u većini slučajeva atraktivna, ali ponekada zna biti i izluđujuća. Nekada može biti dosta teško dovesti hladni zrak (koji nosi više kisika) motoru gdje temperatura ispod haube može biti poprilično visoka, i 20 stupnjeva rastućih u temperaturi vas može pokrasti za nekih 15 KS! Tako da najbolji kitovi dolaze sa cijevi koja hladi zrak - najbolji kompromis između standardne usisne kutije i usisnog kita. Neki kitovi imaju dugačku cijev na čijem je kraju filter (tzv. gljiva) što jako doprinosi smanjenju buke i poboljšava usisnu temperaturu.