Renault Forum Srbija

Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila => Tuning => Osnove tuninga => Temu započeo: Nenad 25.03.2008. - 07:52

Naslov: Konjska snaga i moment sile? (edukacija)
Poruka od: Nenad 25.03.2008. - 07:52
Prosečan konj (snažan 1 KS) u stanju je da predmet težak 75 kg podići za 60 m vuci ga 1 minutu (slika 1). U novije vrijeme prelaskom na metrički sistem, snagu izražavamo vatima (W) odn. kilovatima (kW). Ono što dalje predstavalja problem je pretvaranje tih vrijednosti.

Odnos je sljedeći: 1 KS = 0,735 kW odnosno 1 kW = 1,35962 KS.
(http://www.nacionalnaklasa.com/images/tekstovi/tehnika_snaga/snaga001.gif)
Definicija obrtnog momenta

Međutim opisivanje snage nije dovoljno, da bi u potpunosti sagledali performanse motora potrebna Vam je još jedna veličina: Moment sile.

Opšte poznato kao "okretni moment", je u stvari nešto što je "jednako proizvodu sile i udaljenosti mjesta na kojem djeluje ta sila od osi rotacije". Ali o čemu se zaista radi? Zamislite ključ za skidanje šrafova na kotacima. Što dužu polugu imate to će vam posao odvijanja biti lakši jer ćete istu silu primenjivati na većoj udaljenosti od osi rotacije (šrafa). Ova se udaljenost zove "krak sile", a ono što pri odvijanju primenjujete na šrafu zove se "moment" (jedinica: Nm).

Dijagram rada 4-cilindričnog otto-motora:
- najveća snaga 33 kW (45 KS) pri 5000 o/min
- najveći moment 88 Nm pri 2800 o/min
Potrebno je spomenuti još jedan detalj, a to je broj okretaja motora. Što je veći broj obrtaja motora, jasno je - veća je i količina sagorenog goriva, a time je i proizvedeno više energije. Pojednostavnjeno, više obrtaja - više snage gledamo li to kroz jedan te isti period vremena.
(http://www.nacionalnaklasa.com/images/tekstovi/tehnika_snaga/snaga002.gif)
I konačno, sad po prvi puta dobijamo priliku da povežemo snagu i moment, što će učiniti magična formula: KS = Nm * O / 7024, gde je O broj obrtaja motora izražen u 1/min.
Zbog čega nam je sve to bitno?

Snaga motora, bitna je da bismo znali da li će neki automobil ići brzo. Moment nam je potreban da bi znali kada će taj automobil ići brzo. Pojednostavnjeno govoreći, što je viši maksimalni moment koji neki motor razvija (pri određenom broju obrtaja) to će automobil bolje "vući" pri nižem broju okretaja jer će ujedno njegov motor moći ostvariti veću snagu pri nižim okretajima. Krivulja okretnog momenta i snage s obzirom na broj obrtaja motora veoma slikovito opisuje međuzavisnost ova tri elementa.

I za kraj, malo preračunavanja za one koji listaju britansku i/ili američku literaturu:
1 KS (DIN) = 0,9862 hp (US-horsepower, prema SAE standardu)
1 Nm (DIN) = 0,7375 lb - ft (funta * stopa, SAE)