Renault Forum Srbija

Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila => Tuning => Osnove tuninga => Temu započeo: Nenad 02.04.2008. - 02:03

Naslov: Sportski kocioni elementi - diskovi, plocice, creva, ulje
Poruka od: Nenad 02.04.2008. - 02:03
Prije no što se odlučite na naručivanje kočionih pločica, diskova, crijeva ili ulja uputili bi vas u neke osnovne tehničke stvari vezane uz kočnice na automobilima.
 
KOČIONI DISKOVI
Najbitnija stvar kod kočionih diskova je materijal od kojih su diskovi ljevani i proces prirodnog starenja (normalizacije) ljeva. Kod većine proizvođača vrlo je kratko vrijeme između ljevanja i završne obrade diskova, pa je materijal napregnut, te dolazi do savijanja ili čak pucanja diska pri velikim mehaničkim i termičkim naprezanjima. Vizualno se to nemože primijetiti. Zato izbjegavajte "no name" proizvode i odlučite se za niže spomenute proizvođače, bez obzira na nešto višu cijenu.
 
KOČIONE PLOČICE
Pločice volimo klasificirati prema frikcionom koeficijentu i temperaturnom indeksu. Prema namjeni pločica imamo :
 
Klasične pločice - za standardnu vožnju, već nakon 2-3 jača kočenja pločice gube frikciju i do 50%.
Sportske pločice - za zahtjevnije vozače, podnose jača kočenja, temperaturni indeks ima puno veći raspon od klasičnih pločice, naša preporuka za većinu vozača.
Trkaće pločice - namijenjene su isključivo za utrke, temperaturni indeks pločice je takav da prižaju najjaču frikciju pri povišenim temperaturama, dok "na hladno" koče jedva kao klasične pločice.
 
KOČIONA CRIJEVA
Vrlo bitan elemenat kočionog sistema kojem većina vozača ne poklanja dovoljno pažnje. klasični gumeni "lajtunzi" se pri zagrijavanju kočionog ulja šire i gubi se pritisak ulja u sistemu koji uzrokuje lošije kočenje. U ponudi imamo racing crijeva kočnica iz vlastite proizvodnje. Repromaterijal za izradu nabavljamo od najjačeg svjetskog proizvođača kočione hidraulike, firme GOODRIDGE. Crijeva nakon izrade prolaze vizualnu kontrolu i tlačnu probu i sigurna su 100%.
   omp kočione pločice
KOČIONO ULJE
Prvenstveno bi naglasio da kočiono ulje treba mijenjati, preporučujemo svakih 30.000 km ili jednom godišnje. Kočiono ulje stari u sistemu i navlači vlagu koja uzrokuje brže propadanje cijelog sistema, isto tako vremenom točka vrelišta ulja se snižava i ulje više ne pruža maksimalno moguće kočenje. Svakako bi preporučio ulja specifikacije 5.1 koja je dovoljna za sve režime kočenja i koristi se i u trkaćim sistemima kočenja.