Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Zaštita automobila

Započeo renome, 23.09.2008. - 20:15

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

renome

MEGANE II 1.5dCi 5v 2005

Uskoro mi stiže auto pa me zanima kako ga zaštititi od kradje i da li je on interesantan "pozajmljivačima" odnosno da li se krade.

Da li ugradjivati zeder, lavlju kandžu....
Ne znam da li auto ima ugradjen alarm.

:help:

stator

megan 2 ima odlican fabricki sistem zastite. kodirani elementi na tom autu su-racunar ubrizgavanja,uch jedinica,drog volana i kartica.
zastitni kod je zasticen algoritmom koji se svaki put menja. megan2.laguna 2 i 3,scenic 2,vel satis,modus,espace 4 i clio 3
imaju jedan od najboljih fabrickih sistema zastite trenutno na trzistu.

Alhemičar

Citat: stator poslato 23.09.2008. - 20:23
megan 2 ima odlican fabricki sistem zastite. kodirani elementi na tom autu su-racunar ubrizgavanja,uch jedinica,drog volana i kartica.
zastitni kod je zasticen algoritmom koji se svaki put menja. megan2.laguna 2 i 3,scenic 2,vel satis,modus,espace 4 i clio 3
imaju jedan od najboljih fabrickih sistema zastite trenutno na trzistu.

Upravo tako!   :yes:   

@ renome : I ja sam pre dve godine bio u slicnoj dilemi ili bolje reci razmisljanju,sta da ugradim i kako da zastitim auto,ali su mi u salonu ispricali veoma slicnu pricu kao i kolega u postu iznad.Noviji Renaulti su veoma dobro fabricki zasticeni tako da to smanjuje svakodnevnu brigu,bar sto se tice nekih manje ozbiljnijih lopova.A svi mi znao da ako lopovi hoce da ukradu auto,ukrasce ga..mozes ga obezbediti kakvim hoces alarmima,prekinuti mu dovod struje i goriva..tada ga jednostavno mogu odslepati kada im se ukaze zgodna prilika.Naravno,ti "ozbiljni" lopovi ne idu na Renault niti na Fr marke,zna se na sta oni idu.   :yes:
Ali da ne bih previse razbijao glavu i da mi ne bi djavo posle bio kriv ako se nesto dogodi..ja sam od prvog dana kasko osigurao auto,pa ko voli neka izvoli.Evo vec treca registracija i ja i dalje "furam" kasko,koji mi je sa pocetnih 500eura na godisnjem nivou pao na nekih 300eura i padace iz godine u godinu ako se kasko ne koristi.
Lavlja kandza ti je glomazna i ne znam koliko ces imati zivaca da je stalno stavljas i skidas,imao sam je na prethodnom autu pa znam kako je to.Doduse,i kandze se razliku od modela auto do modela tako da ne mora znaciti da je za Megane previse velika..proveri.Sto se tice Zedera,mislim da je to najbolje resenje,s tim sto ja licno nisam imao srca da odvezem nov auto koji ce da mi "buse" zbog ugradnje pomenutog sistema.Ne znam ni sam  :nezna: mozda sam i trebao..
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Malivuk612

kasko i mirno spavas...
Zeder ti "cuva" auto od kradje, al ti ne cuva novcanik od cukanja na parkinzima...
jedan prijatelj na Mercu E 270 cdi ima 3 alarma i Zeder, dao je preko 1000 evra za to, a nije platio kasko... a onda mu je jednog dana neko uterao kuku u levi far i branik.... dao je jos 1000 evra...
bolje lepo platis kasko i uzivas...

bogavac

Pozdrav svima...relativno skoro sam kupio lagunu II, i hocu da stavim zeder na nju...E tu je problem...u renoovom servisu su mi rekli da su imali problema sa zederom na vozilima i da zato vise ne ugradjuju (nego sapa sistem), a u zederu su mi rekli da im je reno trazio vise para pa da su zato prekinuli saradnju...Interesuju me iskustva sa zederom, da li je neko imao problema i iskreno savet...sta da uradim...trenutno imam kandzu, ali mi je cimanje svaki put da je skidam i stavljam...Planiram da postavim blokadu paljenja (sakriveni prekidac) pa eto...pomozi kolezi :)

zookarma

Ja sam radio Alarm i skrivene prekidace i planirao Zeder i nisam znao za ovaj detalj  :??:  Preporuka za Skrivene prekidace 
Signature

mire

Koliko ja znam (a prijatelj ga ima ugrađenog) Zeder na laguni funkcioniše bez problema. Prodavac u njihovoj prodavnici na Novom Beogradu mi je rekao da je laguna jedan od najkomplikovanijih automobila za ugradnju Zedera i da se povremeno dešava da kompjuter izbaci grešku poput "steering fault" nakon ugradnje, pa da mora da se radi kalibracija i reset kompjutera. Rekao mi je da, ako se sve uradi kako treba, posle više nema problema.

Ja sam se ipak odlučio za kandžu jer nisam hteo da mi kasape auto...

kibicer

Da, Renault poništava garanciju, u slučaju ugradnje Zedera. Šapa sistem (izgleda praktično identično kao Zeder) je dozvoljen.
Tako su meni rekli, i Šapa sistem mi je ugrađen u ovlašćenom Renault servisu.

Ovde na Forumu je neko pisao o tome da Zeder (zbog postupka montaže!) može prouzrokovati probleme. Probaj da pretražiš.

mali_veseljak

Kolio treba vremena da se ufrade skriveni prekidaci i da li je komplikovano? Moze li to da izvede malo bolji auto elektricar...bez potrebe da se ide u ovlasteni? Imam kolegu elektricara koji inace "prebacuje engleze" pa cu kontam da ga pitam da li zna.

Sauriann

ja sa zederom na kliu nemam problema... :yeah:

nenasan

A što bi ugrađivali bilo šta?
Ja moju ostavim nekad i otključanu pa ništa.
A ako im se baš krade neka rade ljudi.Sve je to lanac ishrane.
Šalim se ali je ipak mislim da je to bez potrebe.

Marko Os

Citat: mali_veseljak poslato 11.08.2009. - 18:51
Kolio treba vremena da se ufrade skriveni prekidaci i da li je komplikovano? Moze li to da izvede malo bolji auto elektricar...bez potrebe da se ide u ovlasteni? Imam kolegu elektricara koji inace "prebacuje engleze" pa cu kontam da ga pitam da li zna.

Pola sata posla. Neka ti kolega nadje zice signala od anlasera ili pumpe goriva ili kontakt brave, presjece i izmedju ubaci prekidac. Izaberes mjesto di ces ga ubacit i to je to. Izadjes iz auta, kliknes prekidac i nema palis.  ;)
Ušveckoj ladno, al standard

Filip

I onda ti lopovi natovare ceo auto na sleper/pauk ... 
Stavis neki alarm cisto da rasteras kokosare da ti ne lupaju kola zbog nosaca gps uredjaja ili cd plejera, zaklucavas volan, mozes da izmestis konektor za clip i da stavis prekidac... zeder i lavlja kandza su  :rotfl:
Captur 1.3 tce 2025

Blazar

I ja takodje podrzavam ovu tehniku sa skrivenim prekidacima, alarm nije los da se rasceraju neki jadnici sto oce da ukradu sitnice, dok pravi lopovi mogu da ga ukradu sa bilo kojom zastitom.
Nedje sam cuo da je najjeftinija i najbolja zastita da se napravi jastuk koji se nalazi na vozacevom sjedistu, a u kome su udice za pecanje riba. Samo sto onda ako upecas lopova odgovaras krivicno za opasnu laku tjelesnu povredu a on za pokusaj krivicnog djela neovlascenog koriscenja tudjeg vozila.  :tup:  :doh:

Ilic-PA

ja imam alarm, dobar je, al me izludjuje pistanje kad se zakljucava/odkljucava, nema "silent" opciju... i stavljam kandzu kad ga ostavljam na duze.
Citat: Sauriann poslato 11.08.2009. - 20:42
ja sa zederom na kliu nemam problema... :yeah:
posto je zeder za clia?

Kandza me strasno nervira, pola enterijera izudaram dok je namontiram
Živeo sam u 3 decenije, 2 veka, 2 milenijuma i 4 države, a tek mi je 20a!