Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa uljnom pumpom

Započeo ribarbata, 01.11.2011. - 22:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ribarbata

Kod prvog paljenja auta/r-11 iz 1985.g. 1,7 ccm/kasnije se gasi lampica za ulje.Kad se ugasi krenem i onda se pod vecim gasom pali,pod malim/ler/gasom se gasi i tako sve dok se na zagreje auto.Posle toga nemam problema.Uvek je problem kad duze vreme ne radi auto/kad je hladan/.Pozdrav i hvala!

Dule

Može biti filter ulja ili regulacioni ventil pritiska na uljnoj pumpi. A nejverovatnije je samo neispravan davač pritiska ulja. Nakačiš manometar i probaš pritiske.

ribarbata

Citat: ribarbata poslato 01.11.2011. - 22:54
Kod prvog paljenja auta/r-11 iz 1985.g. 1,7 ccm/kasnije se gasi lampica za ulje.Kad se ugasi krenem i onda se pod vecim gasom pali,pod malim/ler/gasom se gasi i tako sve dok se na zagreje auto.Posle toga nemam problema.Uvek je problem kad duze vreme ne radi auto/kad je h
ladan/.Pozdrav i hvala!Dule,da se zahvalim na savetu,ali majstor je merio pritisak/bar tako kaze/i na verglanju je 0,8,kad upali prelazi 1,ali meni se i dalje pali lampica.Promenjen je filter,iako sam ga menjao pre 2 mes.zamenjen je i automat/davac/pumpa je radjena i opet isto.Da li je moguce da je uzubljenje na bregastoj/ili gde vec se uzubljuje pumpa/.Bojim se da mi motor ne zakove.Ako neko zna neka pomaze.Pozdrav i hvala!

Dule

Važno je da imaš potreban pritisak, i kad se pali lampica.
Ako nije nešto od gore navedenog, onda je samo do instalacije, to jeste lampica za pritisak dobija masu sa i sa nekog drugog mesta osim sa automata.
Problem može biti u instrument tabli ili do kabla, koji ide do automata. U instrument tabli na nekim automobilima postoje diode (služe za davač goriva ili sistem paljenja opšte opasnosti za razne stvari), koje kad crknu imaju običaj da prave zbrku.
Ukoliko se ne nađe kvar, provučeš skroz nov kabal, a na tabli se može izolovati sijalica pritiska da radi samostalno.

ribarbata

Prvo da pozdravim sve clanove foruma,zahvaljujem Duletu na savetima i pitam:da li je moguce da je okrenuo neki lager na radilici/mada kazu da bi u tom slucaju bi se lampica palila dok je ulje gusce i pod malim gasom a ne suprotno.Da li je moguce da je neki kais labav pa da pumpa nema dovoljan broj obrtaja,i mogu li da otkacim kabal sa automata i drugi da stavim radi probe?hvala!

Dule

Kad ode lager, auto prolupa, znači čuje se oštri jako udari ako odu leteći i potmula tutnjava ako odu ležeći lageri. Pumpa nema kaiš, ima ili lanac ili je uzupčena zupčanikom.
Mesto kabla na automatu nakačiš drugi i dvedeš na neku malu sijačičicu do 3W, a drugi kablić na živu struju + pol, pa probaj. Ništa nećeš pokvariti.

ribarbata

Dule,hvala jos jednom,sutra bi trebalo da idem kod drugog majstora pa cu videti sta je,barse nadam,jer i ovako nije normalno jer se nerviram sto ne znam sta je.U svakom slucaju javicu epilog.Jos jednom.pozdrav!

ribarbata

Zdravo,forumasi.Problem sa lampicom za ulje jos nije resen.Nije do instalacije,jer sam stavljao posebne vodove i drugu sijalicu,i opet isto.Zamolio bih Duleta,posto je jedino on komentarisao da mi odgovori da li je moguce da pretlacni ventil na pumpi ne regulise pritisak/oslabila opruga/tako da pumpa ne moze da napravi normalan pritisak.Dakle,postoji odredjeni pritisak/minimalni/i pod hitno bi se trebala zameniti pumpa za ulje.Ovim putem molim da mi napisete/svi koji znaju/gde mogu naci polovnu pumpuza mog lepotana.Dakle R-11iz 1985god.1720 ccm,ili od nekog drugog renoa koja pase.Kazu da je nova skupa.Hvala!

Dule

Nisam siguran da si napisao da si promenio davač pritiska ulja?
Ako si menjao, onda stvarno imaš mehanički problem. Prvi znak pohabanosti uljne pumpe je svetlucanje lamice na ler gasu. To što se izgubi pritisak na višim obrtajima verovatno može biti regulacioni ventil pumpe koji zaglavljuje ili eventualno proklizavanja pumpe na zupčenju, ako nije uzupčne lancem nego zupčanikom.
Da je auto tako prolupao da gubi pritisak ulja, valjda bi mehaničar čuo.....
Ima tu još masa varijanti koja se odnosi na čepovanje uljnih kanala, ali to se zaista retko dešava. (ispadne čep kojim je zatvoren uljni kanal posle mašinske obrade - bušenja tog kanala.

ribarbata

Pozdrav forumasima a i tebi Dule i hvala na sugestijama.Da li mi mozes reci gde da nadjem pumpu polovnu?Hvala!

ribarbata

Pozdrav,forumasi.Raspolozen sam jer sam otklonio kvar koji me je zaokupljao.Nakon svega,problem je bila pumpa za ulje/pretlacni ventil na pumpi/.Ovim se putem zahvaljujem Zeljku iz Zrenjanina kod koga sam uzo pumpu.Retko fer covek!Pozdrav Zeljku.ZDRAVO!