Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Hladnjak rashladne tecnosti motora- Problemi, iskustva, saveti

Započeo renault_bgd72, 05.11.2011. - 10:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

smuggler

ok, sutra probam ako noćas ne zakove :)
...a šuspleh srećom skinut letos :D

....hvala bato

seraphim023

Dobri ljudi, evo mene opet ;) Bio kod majstora, ovaj put sve lepo i detaljno pregledano i ustanovljeno na po malo propusta na sastavu aluminijumskog dela plastike hladnjaka (ako sam dobro objasnio). Tu je taj aluminijumski deo zapertlana za tu plastiku i tu po malo propusta. Majstor kaze da je sam hladnjak odlican u smislu da nema vidljivih tragova nekog truljenja i propadanja i da probam da nadjem nekog ko bi mi to lepo otvorio, zadihtovao i ponovo zapertlao (tako nekako otprilike). E sad tu nastupa problem sto cak ni on ne zna nikoga u Zrenjaninu niti u blizoj okolini ko to radi, pa molim dobre ljude s ovog foruma da pomognu i da me upute ako neko zna gde bi to mogao srediti. Hvala.

rasha3887

imam identican problem.hladnjak pusta bas na tom spoju.majstor mi reko da ne moze niko da ti garantuje oko te plastike da nece opet poceti da propusta posle par meseci,ja sam resio da uzmem novi,oko 7000 je,raspitaj se mozda ti je isplatljivije tako.

seraphim023

Odlucio sam da probam sam da zakrpim to mesto gde pusta antifriz. Nasao sam neka uputstva i snimke po netu kako se ta plastika skida i da se moze ponovo zadihtovati taj spoj. Kupio sam masu za dihtovanje (rekao bih da je neka vrsta silikona s tim da pise da je otporan do 300*C, ulja i antifriz) bas za tu namenu pa cu sutra da probam da to odradim. Ako uspe trosak je 500 din, a ako ne uspe svakako mi ne gide nov hladnjak. NAravno probacu sve da slikam pa kacim ovde.

seraphim023

Ljudi hladnjak mi je skroz otisao. Milsim skinuo sam ga, otvorio onu platiku i unutra se ta diht guma oko cevi skroz raspala. Odlucio sam se da kupim no samo sam sad u nedoumici koji, nasao sam par modela i cena:
VALEO 11260,
AVA 5500 - navodno p otvrdnji prodavca nemacki
ITN 5000 - ovo je kinez mada sam na netu po nekim forumima nasao da je dobar

Sta uzeti? Kontam da je Valeo sa svojom cenom sigurno pouzdana kupovina ali kako nisam bas pri parama da li vredi kupiti nesto od ova druga 2 i da li neko ima neka iskustva?

vaske68

Ava je po meni dobar odnos kvaliteta i cene.Kinez,ali dobar za te novce.

payche

Pozdrav drustvo,

Imam problem sa gubljenjem rashladne tecnosti. Skontao sam da curi kod malog hladnjaka, sa motorne strane. Prvo sam mislio da je crevo grejaca u pitanju, ono duplo, medjutim kad sam ga skinuo vidim da je crevo citavo ali je lulica cudna.
Naim donja lulica malog hladnjaka je ok, okrugla je ali je gornja elipsasta, donja je O a gornja je 0 . Kako je do toga doslo nemam pojma. Spojeno je onim glupim selnicama sto se kljestima skidaju.

Pitanje glasi: Dali da kupim onu selnicu sto se zavija srafcigerom i da stavim neku diht masu pa da tako sredim stvar ili da pokusam nekako da zaokruglim lulicu ali onda rizikujem da pukne, lulice su bakarne mislim.

Milenko_M

Očigledno je prilikom zadnje montaže šelne korišćen neodgovarajući alat.I ja sam na par mesta zamenio šelne sa onim normalnim.
Probaj koliko je moguće da ispraviš to mesto .Ako imaš nešto konusno da gurneš unutra , tako će da se ispravi a neće da zaglavi.
Na kraju staviti diht masu za veće temperature.

payche

Stavio diht masu, ispravio koliko sam mogao lulicu, sve namontirao, dosuo antifriza i dest vode. Sad cekam da prodje 24h da se ta diht masa osusi pa cu ga probam.

Elem nesto me drugo sad brine...

Jutros kad sam otvorio auto ispod patosnice je bilo mokro od antifriza... i to ne malo...

Tesim se da je odnekud iscurilo posto je autu to crevo grejanja bilo skinuto preko noci. Malo mi je nelogicno zato sto kod lulica koje su bile bez creva nema nista mokro vec samo unutra.

Jel crko mali hladnjak ili je iscurilo zato sto nije bilo creva?

Milenko_M

payche

Renault Twingo, 2002 8v

Izvinite, mislio sam da sam napisao

Milenko_M

Ne vredi da se nagađa , samo ti ili neki drugi majstor može da vidi dali curi iz malog hladnaka.To može da bude vrlo mala rupica .

mousewho

Drugari, možda je glupo pitanje, ali ja da pitam. Gde se nalazi otvor od hladnjaka gde se sipa voda? Ja otvorio haubu na mom Sceninu, ali pojma nemam gde da gledam.

valjan

Ne sipa se direktno u hladnjak nego u ekspanzionu posudu - skroz sa leve strane kod prednjeg suvozačkog točka imaš dva čepa, onaj niže bliže faru na dužoj cevi je za vetrobransko staklo, a onaj iza njega na velikoj posudi je za rashladnu tečnost. Sa prednje strane prema faru na toj posudi imaš oznake Min i Max, tečnost treba da se nalazi između te dve, i to kad je motor hladan bliže Min, a kad je topao bliže Max.

A ovo je oznaka na čepu:

mousewho

@valjan, hvala. Za staklo sam provalio po simbolu na poklopcu, ali za hladnjak nisam bio siguran. Mislio sam da se na tu rupu sipa antifriz(nisam sipao, samo sam pomislio  :Count_Sheep: I sipa se naravno destilovana voda, je l'?