Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Hladnjak rashladne tecnosti motora- Problemi, iskustva, saveti

Započeo renault_bgd72, 05.11.2011. - 10:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoJ-Nis

Pre tri godine sam zamenio stari hladnjam novim Valeo hladnjakom. Vidim da je i on ovih dana procureo.
Da li i vi imate ovako lose iskustvo sa Valeo hladnjacima i koji bi preporucili kao zamenu,a da ne moram na svake dve tri godine da menjam ?

frenchkey

ja sam stavio prije 5, godina valeo i nikakvih problema. Ispitaj plinove u rashladnoj tekućini, možda ti nabija kompresiju i stvara veći pritisak.

beli22

Dci motor 88kw 1.9...Problem se manifestuje tako sto auto kada je hladan,kada se upali odmah počne da podiže nivo tecnosti u posudi i kada bi otvorio cep voda bi krenula da izlazi... Znaci odmah kako krene da stvara pritisak u sistemu, gornje crevo koje vodi od termostat prema hladnjakui donje koje ide iz bloka imaju pritisak i tvdja su, ne kao kamen ali su tvrda, dok ono crevo koje takodje ide iz termostata ali otvorenog dela nije tvrdo.. Podigne nivo skroz do cepa, nekad izbaci vodu nekad ne.. Ako ga vozim vecim obrtajima on zna da izbaci nesto vode.. Medutim kada otvori termostat voda se povuce i creva omeksaju i možes da vozis kako hoćes nema više da podiže nivo i ne izbacuje vodu napolje i sve je normalno.. Ne pravi mehurove u boci, ne diže temperaturu.. Ugasis odstoji neko vreme, upali sve ok.. Samo kada je skroz hladan to se dešava.. Tada kada je hladan on gura vodu gore i verovatno napravi i vazdušni cep i desi se da ako je cep u termostatu nece da ga otvori, onda ispustim vazduh na crevu za ozracivanje i voda se povuce i izbije vazdušni cep i onda normalno otvori termostat.. Meni ovo deluje da je zapušen neki hladnjak, sad dal onaj u kabini ili veliki ne znam.. Da je dihtung bilo bi kontra on bi naduvao creva kad je vruć i i pravio bi mehurove u boci i ne bi imalo sanse da ne izbije vodu pod pritiskom..

wcyber

huh, pa ne znam sta ti mozemo vise reci, vec si sve napisao .. ako je cep boce ispravan na 1.1 bar, onda ti ne preostaje mnogo drugih opcija .. mozes probati da ispustis svu vodu i da probas na ugasen motor da guras vodu kroz razne delove sistema sa nekim crevom, da vidis da li je sve protosno, da li izlazi voda sa druge strane ;)

beli22

Malo je hladno da se bakćem sada, a i nemam nešto vremena... Može da pregura zimu pa kad otopli da to odradim..

baki800

Glava ili dihtung glave je prso, kada je hladan motor rupa je veća a kada se zagreje curi manje.
Najbolje da uradiš CO2 test na prisustvo gasova u tečnosti.
Sam da popravis u dvorištu nećeš sigurno mora kod majstora.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

beli22

Nije to.. Da je tako prvi bi nabijao pritisak u crevo koje ide iz glave motora, a ono nije tvrdo... Ja sumnjam na hladnjak. Imao sam jednom davno slicno nesto na tojota celiku, odradio zamenu dihtung, kad ono opet izbacuje vodu.. Odem kod nekog lika da kupim glavcinu to ka, i on prodavao hladnjak za neke male pare... Reko ajde da promenim i ispostavilo se da je bio zapušen i to je stvaralo problem... Videću da odem do nekih drugara koji imaju aparat za proveru gasova u boci.

baki800

Sebastijan

Slažem se, jedina preostala ali mala verovatnoća da vodena pumpa-njen zaptivač pravi problem.
Gluvom priču pričati!

frenchkey

Citat: beli22 poslato 18.12.2019. - 01:03
Dci motor 88kw 1.9...Problem se manifestuje tako sto auto kada je hladan,kada se upali odmah počne da podiže nivo tecnosti u posudi i kada bi otvorio cep voda bi krenula da izlazi... Znaci odmah kako krene da stvara pritisak u sistemu, gornje crevo koje vodi od termostat prema hladnjakui donje koje ide iz bloka imaju pritisak i tvdja su, ne kao kamen ali su tvrda, dok ono crevo koje takodje ide iz termostata ali otvorenog dela nije tvrdo.. Podigne nivo skroz do cepa, nekad izbaci vodu nekad ne.. Ako ga vozim vecim obrtajima on zna da izbaci nesto vode.. Medutim kada otvori termostat voda se povuce i creva omeksaju i možes da vozis kako hoćes nema više da podiže nivo i ne izbacuje vodu napolje i sve je normalno.. Ne pravi mehurove u boci, ne diže temperaturu.. Ugasis odstoji neko vreme, upali sve ok.. Samo kada je skroz hladan to se dešava.. Tada kada je hladan on gura vodu gore i verovatno napravi i vazdušni cep i desi se da ako je cep u termostatu nece da ga otvori, onda ispustim vazduh na crevu za ozracivanje i voda se povuce i izbije vazdušni cep i onda normalno otvori termostat.. Meni ovo deluje da je zapušen neki hladnjak, sad dal onaj u kabini ili veliki ne znam.. Da je dihtung bilo bi kontra on bi naduvao creva kad je vruć i i pravio bi mehurove u boci i ne bi imalo sanse da ne izbije vodu pod pritiskom..
Zacepljen mali hladnjak. Kroz njega ide kratki tok dok je termostat zatvoren

Poslano sa mog koristeći Tapatalk

beli22

Problem rešen pa da podelim iskustvo.. Sistem ozracen i nema vazduha, medutim na kratkim relacijama gde cirkulacija ide samo preko malog hladnjaka ne može da ima dobar protok kroz njega sem kada se malo doda gas, a pri manjem gasu je prolazilo nešto vode, ali ne koliko treba i tada se stvarao vazdušni cep.. To sam primetio jutros tako sto je sinoc auto na kratko vožen i jutros kada sam pogledao nivo vode on je bio na maksimumu, a inace je na pola izmedju maksimuma i minimuma.. Otvorio sam cep na termostat i ispustio vazduh na crevu izmedju malog hladnjaka i termostata i voda se vratila na pola.. Ovo mi je pokazalo sumnju da nema dopar protok i da na tom mestu stvara cep.. .. Posto je na seniku dosta nepristupacno da se skidaju creva od malog hladnjaka i treba dosta vremena,hteo sam da probam da sistem o istim sa limunskom kiselinom,40 grama na 5-6 litara... Mada mnogi ne preporucuju ovo jer može da prosvira pumpa i da procure negde hladnjaci... Sipao pustio ga da radi dok ne otvori termostat tj da otvori krug od prilike 10ak minuta i pustio da odstoji 1 h... Ispustio sam antifriz iz sistema, ono je bilo za nepoverovati kolika je prljavština izasla, a ovako antifriz je u sistemu bio normalan tj. nije bio uopste zaprljan.... Posle sam sve dobro isprao sa vodom  malo sacekao da se sacedi i sipao antifriz... I gle cuda ni traga pritisku u crevima.Presao nekih 150 km i za sada sve ok... Ne bi ja ni probao ovo sa kiselinom nego već mi je počelo ovo da ide na živce, pa reko nek mu j.... m  m.... r   pa nek bude šta bude...

Milos94

Citat: beli22 poslato 19.12.2019. - 20:48
Problem rešen pa da podelim iskustvo.. Sistem ozracen i nema vazduha, medutim na kratkim relacijama gde cirkulacija ide samo preko malog hladnjaka ne može da ima dobar protok kroz njega sem kada se malo doda gas, a pri manjem gasu je prolazilo nešto vode, ali ne koliko treba i tada se stvarao vazdušni cep.. To sam primetio jutros tako sto je sinoc auto na kratko vožen i jutros kada sam pogledao nivo vode on je bio na maksimumu, a inace je na pola izmedju maksimuma i minimuma.. Otvorio sam cep na termostat i ispustio vazduh na crevu izmedju malog hladnjaka i termostata i voda se vratila na pola.. Ovo mi je pokazalo sumnju da nema dopar protok i da na tom mestu stvara cep.. .. Posto je na seniku dosta nepristupacno da se skidaju creva od malog hladnjaka i treba dosta vremena,hteo sam da probam da sistem o istim sa limunskom kiselinom,40 grama na 5-6 litara... Mada mnogi ne preporucuju ovo jer može da prosvira pumpa i da procure negde hladnjaci... Sipao pustio ga da radi dok ne otvori termostat tj da otvori krug od prilike 10ak minuta i pustio da odstoji 1 h... Ispustio sam antifriz iz sistema, ono je bilo za nepoverovati kolika je prljavština izasla, a ovako antifriz je u sistemu bio normalan tj. nije bio uopste zaprljan.... Posle sam sve dobro isprao sa vodom  malo sacekao da se sacedi i sipao antifriz... I gle cuda ni traga pritisku u crevima.Presao nekih 150 km i za sada sve ok... Ne bi ja ni probao ovo sa kiselinom nego već mi je počelo ovo da ide na živce, pa reko nek mu j.... m  m.... r   pa nek bude šta bude...

Potpuno identican problem imam na istom motoru na laguni 2. Nervira me haos. To da ima neko zacepljenje sam  najvise kontao jer hladan motor, ozraceno sve voda izmedju min i max, otvorim posudu i upalim auto, voda samo jurne da izlazi,iste sekunde kao da joj je to jedini nacin da se negde krece, ali ja sam skoro skidao veliki hladnjak oprao ga celog i spolja i iznutra, skinuo oba creva sa termostata koja vode ka malom hladnjaku i u jedno uglavio bastansko crevo i zadihtovao a drugo pustio da bude otvoreno i pustio vodu preko sat tako da tece. Zamenio kuciste termostata  sa termostatom i senzorom. Nasuo nov antifriz i opet isto.probao sa nekolika polovna i sa novim cepom boce. Ista stvar. Grejanje radi ali msm da bi moglo dosta bolje,  pritisak u crevima je 1000% normalan.uporedjivao sa ispravnim autima. I posle duze voznje uzbrdo pri jacim obrtajima stanem i pogledam creva. Nisu mnogo tvrda.
Sto je i kod mn iskljucilo mogucnost dihtunga glave jer bi on tada naduvao creva da voda izbija iz boce al voda se pod vecim obrtajima povuce na normalno tek na leru podize nivo.  Pratio sam i podizanje temperature od hladnog starta do otvaranja termostata pomocu dijagnostike, i temperatura do 89 stepeni ide postepeno ali recimo kada je na primer temperatura podigla na 75 stepeni,dodam malo veci gas on spusti u zavisnosti koliko drzim dugo na 65 do 60 stepeni pa ponovo postepeno dize sve to se desava dok ne otvori termostat posle toga max variranje temperature je 2-3 stepena ler i gas.
Tacno kao da je negde neato zacepljeno i treba mu veliki pritisak  da bi prokruzio odredjenu kolicinu vode. Jos mi je na pamet padalo da moze biti i vodena pumpa da dobro ne kruzi..  nisam pametan. Probam da skinem creva sa malog hladnjaka pa da ih probam prespojiti nekako da vidim tada dal se sta desava da ga ne skidam jer je posao znate i sami. Ogroman. Da li se jos neko osim nas dvojice sreo sa istim problemom?

Milenko_M

Miloše , pošto so dkačio creva i ispirao sistem sa vodom a nisi rešio problem možda bi mogao da probaš kao i beli22 sa nečim što rastvara kamenac.Možda isto limunskia kiselina .Ako to radiš opet sa odkačenim crevima onda ispiraš samo mali hladnjak i nema straha da strada pumpa ili neki dihtung .Znači ubaciš to u mali hladnjak i ostavi neko vreme da nagriza.Posle lepo ispereš i sipaš antifriz.

Milos94

Citat: Milenko_M poslato 09.01.2020. - 22:29
Miloše , pošto so dkačio creva i ispirao sistem sa vodom a nisi rešio problem možda bi mogao da probaš kao i beli22 sa nečim što rastvara kamenac.Možda isto limunskia kiselina .Ako to radiš opet sa odkačenim crevima onda ispiraš samo mali hladnjak i nema straha da strada pumpa ili neki dihtung .Znači ubaciš to u mali hladnjak i ostavi neko vreme da nagriza.Posle lepo ispereš i sipaš antifriz.

Da bas to cu i uraditi ali mi je sinula ideja da pre bilo kakvog ponovnog ciscenja otkacim oba creva do malog hladnjaka i da ih prespojim nekako.ako problem nestane tako onda sam 100% siguran za mali hladnjak da je on problem.

Sebastijan

Ako je sistem zatvorenog tipa a  jeste, kuda uđe vazduh koji stvara vazdušni čep?
Ako je sistem dobro odzračen, bojim se da će se problem ponoviti.
Gluvom priču pričati!