Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Hladnjak rashladne tecnosti motora- Problemi, iskustva, saveti

Započeo renault_bgd72, 05.11.2011. - 10:44

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Milos94

Opet isti problem posle prespajanja creva.haos.. sad ga neka tako pa cemo da vidimo al vrlo malo poboljsanje je dobijeno sa prespajanjem creva malog hladnjaka, ozraceno ponovo pa cemo videti kroz nekoliko voznji ima li pomaka.ako ne bude co2 test koji kod mn ovde nema niko da uradi.

Sebastijan

Nažalost, izgleda da nisi imao sreće sa lagunama.
Bez ljutnje, ako imaš prilike prodaj taj auto.
Sve sam ubeđen da je prodavac znao i prećutao problem i zato ga prodao. Kako si napisao od skoro si vlasnik pa mu reklamiraj da ti je prodao neispravno vozilo.
Gluvom priču pričati!

Milos94

Pa vrlo moguce da je i znao a ako jeste nek mu ide na cast. A da mu reklamiram nema nista od toga. Ja gledo ja se sje*o

Ljubisa33521

Trebalo bi da isperem kompletan rashladni sistem na Meganu 1 1.6 benzincu. Da li moze nekako da se ispusti antifriz iz bloka motora i koje sredstvo da koristim za ispiranje? Video sam da ima dosta proizvodjaca.

Milenko_M

Neznam dali tvoj auto ima slavinicu za ispuštanje antifriza.
Ali ako ima onda se ispušta na njoj a ako nema ( kao mnogi Reno-i ) onda se odkači debelo crevo koje je najniže.
Tako će da izađe možda pola tečnosti.Mora da se pomogne sa vazduhom pod pritiskom.Pošto ti oćeš da ispereš onda onda prvo gurni u expanzionu posudu crevo i pusti vodu.Bilo bi jako dobro da uspeš da ispereš onu granu što ide u kabinu prema malom hladnjaku - radijatoru.Tu se skuplja jako puno prljavštine.Za to bi moralo da se nekako odkače ta dva creva koja idu u kabinu i iz nje.
Kada završiš ispiranje onda u otvor od ekspanzione posude stavi vazduh pod pritiskom i čekaj da istera dole sve.
Punjenje se radi sa antifrizom i 50% destilovane vode.
Ako je predhodno sipana obična voda iz vodovoda , onda u sistemu imaš kamenca i to eventualno može da pomogne specijalno sredstvo za ispiranje hladnjaka.Ima ih više vrsta u prodaji.

DS9

Čisto usput , za one sklone eksperimentisanju na sopstvenu odgovornost - dole je nešto što sam odavno pisao na CFS kada je neko pitao čime da ispere  rashladni sistem od kamenca.

U vezi sredstva za ispiranje rashladnog sistema, mislim da ništa agresivno ne bi bilo zgodno, osim da se upotrebi nešto što je slično kalgonu za veš mašine. Njegov sastav je po pravilu natrijumseskvikarbonat i limuntus.  Prvi sastojak nije sasvim identično  što i soda bikarbona ali bi ova potonja (dakle obična soda bikarbona) verovatno mogla da posluži umesto prethodne relativno slične soli.
Limuntus inače ima i na kilo da se kupi, pa ko voli da sipa to zajedno sa sodom bikarbonom verovatno će produžiti vek mašini za pranje a i veš će mu biti čistiji/belji. Samo treba pogoditi zgodnu količinu toga. Verovatno slična koncentracija može da ide i u rashladni sistem, da rastvori kamenac.

Pošto se nisam zezao sa tim mogu samo da nagadjam pravu koncentraciju za rashladni sistem, ali pošto je ona u kalgonu u odnosu oko 60% limuntusa i 40% pomenutog karbonata, pa je jedna tableta dovoljna za kojih npr. 4 L vode u veš mašini - recimo da bih  uzeo oko 120 g limuntusa i 80 g sode bikarbone, rastvorio to u par litara vode i probao da time isperem sistem, naravno nakon nekoliko ispiranja čistom vodom. Sad, da li je to uopšte potrebno činiti nakon višestrukog ispiranja vodom je pitanje, ali ko voli da eksperimentiše...., posle toga opet ispiranje čistom vodom, pa tek onda cinculiranje prave koncentracije antifriza.

Kiseline po pravilu rastvaraju karbonate tj. kamenac - pa kada neko npr. u kući recimo hoće da očisti džezvu, upotrebiče sirćetnu tj. 9%tno sirće. Međutim, upotrebiti sirće u rashladnom sistemu će uzrokovati koroziju hladnjaka, pa zato treba nešto blaže, kao što je pomenuti rastvor limuntusa i sode bikarbone. Pitanje je samo koliko to ostaviti da stoji da rastvara kamenac, jer je pitanje i koliko kamenca ima. Ja bih recimo ostavio preko noći, pa nakon toga ispuštanje i ispiranje bar dvaput sa vodom, ili ako je potrebno i više puta dok voda ne bude sasvim bistra nakon toga rastvor antifriza.

Sa komercijalnim sredstvima nisam imao iskustva, a verujem da ona verovatno imaju sličan sastav, kako bi bila delotvorna.  Mada, ko već ima možda mu je najzgodnije rastvoriti tabletu/dve kalgona, pa time napuniti rashladni sistem i pustiti da odstoji neko vreme ili preko noći.

Inače, sasvim je posebna priča da li je uopšte potrebno uklanjati kamenac ukoliko je njegova količina zanemariva. U određenim slučajevima (tj. formulacijama antifriza) se i računalo na prisustvo određene/minimalne količine karbonata radi tzv. pasivizacije (tj. stvaranja dodatnog zaštitnog sloja).

U suštini, to je i jedan od bitnih razloga (različita tvrdoća vode u kombinaciji sa materijalima rashladnog sistema) zašto je razvoj antifriza (u poslednjih nekoliko decenija) išao u više pravaca na različitim kontinentima (tj. u Evropi, Japanu i Americi).

Ljubisa33521

Ne verujem da kod mene ima puno kamenca jer je auto održavan, uvek je bila sipana destilovana voda. Problem je u tome što se nakupilo puno prljavštine i mulja od antifriza. Kada sam sipao nov antifriz, on je bio svetlo narandžaste boje, sada je dobio neku tamnu boju, i vidi se talog u ekspanzionoj posudi. Ulja u rashladnom sistemu nema, radio sam i CO2 test, sve je u redu. Inače, mislim da mi je zapušen i mali hladnjak jer mi je grejanje nešto slabije nego pre. Njega planiram da posebno da isperem.

frenchkey

Prao ga i ja jedne godine, slijedeće bilo bolje, pa onda opet loše, pa na kraju novi hladnjak grijanja

Ljubisa33521

Postoji jedan šraf na bloku motora ispod senzora pritiska ulja. Da li se tu možda ispušta antifriz ili je predvidjeno da se nakači manometar za merenje pritiska ulja?

frenchkey

ispušta se skidanjem donjeg crijeva sa hladnjaka

Ljubisa33521

Da li negde u Srbiji ima da se kupi ovakav ventil za odzračivanje? Kod mene je umesto originalnog creva sa ventilom stavljeno obično.

frenchkey

Ljubisa33521

Ljubisa33521

Sve je odradjeno, ispran sistem, sipan nov antifriz, jedino me buni jedna stvar, kada upalim motor, čuje se strujanje kroz mali hladnjak. Auto se inače ne pregreva i grejanje radi odlično.

Ivan_Veselinovic

Zdravo svima,

Imam Megan 2 1.9dci 2003 godiste. Prosle godine javio mi se problem avgusta meseca primetio sam da kaplje antifriz ispod auta na prednjoj strani kod tocka kod vozacevih vrata. Dok sam naso vremena da oteram kod majstora i kad sam otisao to curenje je jednostavno prestalo, i on nije video nista sumnjivo, dosuo sam svega 1l.
To je trajalo do septembra ove godine kada mi se javio isti  problem, i uvek iscuri oko pola litra ne vise, ja dospem i tako u krug. Nije dizao temperaturu sve je ok. Sad je ponovo pocelo to isto, buni me u cemu je problem pa to povremeno izlazi... Nisam uspeo da ustanovim odakle izlazi jer je jako nepristupacno kao sto znate...