Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Auto perionice - nasa iskustva

Započeo Click, 24.03.2008. - 18:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Click

Eto, hajde da pricamo malo i o ovome.. Kakva su iskustva sa auto-perionicama. Mislio sam da stavimo samo pohvale, pri cemu cemo istaci uslugu i naravno cenu.
Posto je moja ideja, red je da ja prvi pocnem.. Naravno da niko ne opere moje automobile kao ja sam, ali to pranjeu kucnoj reziji je najcesce neizvodljivo.
U BG-u sam prao na par mesta. Mislim da najlepse urade u perionici ispod Gazele, cena je bila nesto oko 600 din pre jedno godinu dana. naravno, detaljno pranje spolja i unutra, sa ciscenjem svih spojeva plastike u unutrasnjost i ventilacionih otvora cetkicom  :yes:, uz podizanje haube i ciscenje onih plastika oko motora  :hura:./
Druga perionica na Dusanovcu, na samom izlazu sa auto-puta. Pranje spolja i unutra 400 din, ne tako detaljno, ali ipak funkcionalno. Svako sesto gratis.
I navodno u Ljutice Bogdana, kada se krene uzbrdo posle stadiona sa desne strane, 500 din, navodno pranje i ciscenje nemackim 9citaj sonax) sredstvima.
I naravno, puskiranje na OMV-u..

Dule

U Hrvatskoj su najpopularnije samoposluzne praonice u kojima ubacis tokene u protuvrijednosti 5 Kn i sam peres pod visokim tlakom.
Tako i ja perem svoj auto najcesce jer se stvarno tako moze temeljito oprati, a usisavam ga ispred kuce. :)

filo

Citat: Dule poslato 24.03.2008. - 18:59
U Hrvatskoj su najpopularnije samoposluzne praonice u kojima ubacis tokene u protuvrijednosti 5 Kn i sam peres pod visokim tlakom.
Tako i ja perem svoj auto najcesce jer se stvarno tako moze temeljito oprati, a usisavam ga ispred kuce. :)
To je EXTRA .  To sam video i koristio u Greece.   1e usisivac 2e pena 1 euro ispiranje visokim pritiskom. 

Omv pumpe  u Srbiji imaju nesto sto  bi trebalo biti slicno.  Nazalost nije ni blizu a i prave su derikoze.  :cekicem:
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

Dule

Ne volim prati u praonicama jer nisu temeljiti, operu cijeli auto, a ostave blato na gumama, ili operu gume, a preskoce felge, unutar blatobrana skoro nikada ne peru...uglavnom odem u takvu praonicu kojih u Osijeku ima u svakom dijelu grada i lijepo ubacim 20 Kn (3 E) i stvarno ga "ubijem" vodom. :laugh:
Dobro je i to sto se ta voda uopce ne zadrzava na karoseriji i staklima i vec nakon kilometra voznje auto je skoro suh.

Click

Da, to je voda sa nekim osmoza efektom..

nebojsa

Po meni, mislim da su cene pranja kod nas u BGD preterano skupe, jednostavno, mnogo je po meni, npr u Skoplju, meni za 2,5 evra operu auto i spolja i iznutra, znaci sve temeljito, pritom ne koriste sundjer, vec samo puske, voskiraju ga i prebrisu sve to krpom od jelenka i eto....nigde ogrebotine i vrlo sam zadovoljan, cena je svuda tamo ista.
Naravno posto ne zivim u MK, ovde se slabo lisim da perem kola upravo zato sto nemam poverenja, jer sam svuda video svasta...

Sta po tome mislim, picajzla sam po prirodi i nervira me kada se nesto preskoci ili kada tretiraju moj auto i svaki drugi ko da su ga dobili za 18ti:)..., Kada perem Thaliju uglavnom mi nije toliko bitno sta ce da rade, jer je siva boja metalik, i ako ga peru sundjerom nece se poznavati one sitne ogrebotine...a sto se tice Asteroida koji je crn tu je vrrrrlo zeznuta situacija...kao i za svaka druga kola.

Pozitivno iskustvo imam sa perionicom kod DEYTON pumpe, kada se krene ka zeleznickom mostu odma s leve strane ko salona za polovna vozila, stvarno su ispostovali sve sto sam rekao(uvek kazem da necu sundjerom nego sve da bude beskontakntim samponom), i auto je ispao extra...cena je solidna 400din, ali uvek imaju neku guzvu i jaaaaako teske narodnjake slusaju, takodje nema tamo gde da se sedne da se saceka.

Poceo sam da praktikujem OMW za samoposluzivanje, iskreno, volim da perem sam kola, i ako ih zeznem, znam da sam ih ja zeznuo...Meni npr 3 zetona sasvim dovoljna za sva 4 ona programa, sredim ga izvoskiram ga i sve 5, posle ga pobrisem sa dve dobre krpe i auto bez ogrebotina zasticen za 255din.

Click

Citat: Nebojsa poslato 24.03.2008. - 20:55
.

Poceo sam da praktikujem OMW za samoposluzivanje, iskreno, volim da perem sam kola, i ako ih zeznem, znam da sam ih ja zeznuo...Meni npr 3 zetona sasvim dovoljna za sva 4 ona programa, sredim ga izvoskiram ga i sve 5, posle ga pobrisem sa dve dobre krpe i auto bez ogrebotina zasticen za 255din.
Mislim da je ovo sasvim dobra fora i da uspesno deluje.. Jedino treba unutrasnjost srediti.. Vec sam rekao da niko ne moze da opere dobro moja kola kao ja sam. I primetio sam da su cistija posle mog pranja na pumpi nego posle njihovog  :nezna:

filo

Citat: click poslato 24.03.2008. - 20:49
Da, to je voda sa nekim osmoza efektom..
Danas sam kupio karcher K7.85 160bar. Fora je sto na sebi ima dva mala rezervoara za sredsvo za pranje. Moze li  u drugi rezervar  da se sipa neka vrsta voska ili sta vec.  Vec koristim Karcher tecnost za bezkontakno pranje.  Extra je! Plastika i gume izgledaju kao nove posle pranja.
Kako se nanosi tecni vosak ?    :kafa:  Nisam jos procitao upustvo za rukovanje. 
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

Click

Mislim da se nanese i utrlja suvom krpom, ali nisam ni ja nikad radio.

Alhemičar

I ja sam ranije prao po raznim perionicama posto nikada nisam bio u potpunosti zadovoljan kako ga operu.Ali hajde to sto ga ne oper,oprace se sledeci put..nego sto ne ispiraju dovoljno dobro i dovoljno cesto svoje krpe na kojima im ostane puno sitnih kamencica i peska i onda tim takvim krpama brisu i struzu po mom autu..zato imam dosta tih jedva viljivih ogrebotina ali ipak vidljivih pod suncem  :mad:

U poslednje vreme u perionicu idem samo kada dobijem nagradno pranje posto sam na pumpi krcao 10 puta gorivo  :zubo: 
To je pumpa po imenu Avia,kada se udje u Veternik iz pravca Ns-a,iamju jako lepu perionicu i ne drljaju krpama vec auto pospricaju nekom tecnoscu,operu ga pod jakim mlazom i pre nego sta ga prebrisu,prodju onim plasticnim zavesicama po njemu kako bi skinuli 80% vode i onda ga na kraju samo lagano izbrisu.

Kada imam vremena odem i na vikendicu i fino ga detaljno operem spolja,ocistim i usisam unutrasnjost i to je  :too:

Nedavno sam prao auto u tim samousluznim perionicama gde imas zeton,ubacis ga i peres vodom pod pristiskom.Za 100 din.(2 zetona),ja sam oprao komplet auto i to bez neke posebne zurbe..prvo ide sapiranje sa samponom a zatim ispiranje sa voskom.Kasnije stanem malo sa strane i fino ga prebrisem.Radi 24H non-stop i to mi se jaaako svidja..imaju oko 10-tak boksova tako da nikada nije guzva i max. se ceka 5 min.Nalazi se izmedju Novog Naselja i Nove Detelinare..na onoj poljani.Mislim da cu tu jako cesto prati svoj auto jer sam prezadovoljan a udaljeno mi je od kuce 500m.
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

nebojsa

Citat: click poslato 24.03.2008. - 20:59
Mislim da je ovo sasvim dobra fora i da uspesno deluje.. Jedino treba unutrasnjost srediti.. Vec sam rekao da niko ne moze da opere dobro moja kola kao ja sam. I primetio sam da su cistija posle mog pranja na pumpi nego posle njihovog  :nezna:

da, cistija su def, i manje traje nego kada ti ga oni peru :)...-meni onih 9 min sasvim dovoljno.

ppstoje takodje na OMWu jako dobri usisvaci, ne znam koliko je minut posto nisam koristio,al patosnice, s vremena na vreme odnesem na terasu, usisam ih, prebrisem unutrasnjost krpom i sve ko novo....uostalom i jeste novo :)....mislim da je fora redovno odrzavati unutrasnjost, i tako ce uvek biti cistija :)

rele

Ja uglavnom sve svoje aute perem solo posto imam sve potrebno za to,H2O,dvoriste,makinu za pranje pod pritiskom i ostale stvarcice za poliranje ako je potrebno,i kao sto kazete sam to odradim najbolje :yes: :wavey:

Exception®

Preko leta i kad god je lepo vreme, sam u svom dvorištu-usisavam, perem, peglam... :celb1:. Definitivno najbolja varijanta. Kada je hladno ili kada me mrzi (što se često dešava :o:), nosim ga u perionicu 100 m od kuće. Od kad je otvorena perem kod njih i prezadovoljan sam. Veoma su pedantni a kompletno pranje (spolja i unutra košta 390 din.-cca 5 €). Inače, ovo samoposluživanje što je Clioman naveo koristim samo kada je baš hitno, npr. pred put i sl. Operem ga na brzinu, još brže ga prebrišem i onda gaaaas na pravcu (Duletova škola :zubo:) da se auto osuši :laugh:. Inače, "alergičan" sam na pranje "od pola-do pola". Ili ga perem kompletno ili ga ne perem uopšte.
ΕΛΛΑΣ

Click

Zeton za usisavanje 5 min 80 din, da ti radnici srede unutrasnjost 180 din :wavey:

DEX

Citat: rele poslato 24.03.2008. - 21:47
Ja uglavnom sve svoje aute perem solo posto imam sve potrebno za to,H2O,dvoriste,makinu za pranje pod pritiskom i ostale stvarcice za poliranje ako je potrebno,i kao sto kazete sam to odradim najbolje :yes: :wavey:
Takodje!  :too:
Imam tu sreću da živim u kući (ipak je ovo mali grad), pa sam perem auto, što i najviše volim! :yes: