Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali hladnjak, radijator kabine: zamena, problemi, saveti...

Započeo vlada-r, 29.11.2011. - 18:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sledge

Na Laguni 2 mali hladnjak se moze skinuti bez skidanja instrument table.

Bistro

Sledge

Skine se plastika na centralnoj konzoli koja na sebi ima prekidace za sva cetri zmigavca,centralno zakljucavanje vrata i odspoji se konektor za osvjetljenje pepeljare,zatim se skine rucica mjenjaca i zajedno sa njom koza,ja sa skidao i koznu oblogubsa rucne ma da nije potrebno,poslije toga se skida centralna konzola ispod citaca kartica imaju dva ako se ne varam t15 torex serafa,takodjer ista takva dva su na zadnjoj klupi pri dnu izmedju vozacevog i suvozaceg sjedista,poslije toga se odspoji konektor koji osvjetljava indikator da su vrata zakljucana,te se dalje kompletan centralni naslon/konzola povlaci prema nazad.
Poslije toga sam vadio citac kartica,te komande automatske klime,nakon toga sam skinuo plastike kod nogu vozaca i suvozaca,nakon toga na red je doslo skidanje plasticne obloge oko malog hladnjaka,oblogu drze
Skine se plastika na centralnoj konzoli koja na sebi ima prekidace za sva cetri zmigavca,centralno zakljucavanje vrata i odspoji se konektor za osvjetljenje pepeljare,zatim se skine rucica mjenjaca i zajedno sa njom koza,ja sa skidao i koznu oblogubsa rucne ma da nije potrebno,poslije toga se skida centralna konzola ispod citaca kartica imaju dva ako se ne varam t15 torex serafa,takodjer ista takva dva su na zadnjoj klupi pri dnu izmedju vozacevog i suvozaceg sjedista,poslije toga se odspoji konektor koji osvjetljava indikator da su vrata zakljucana,te se dalje kompletan centralni naslon/konzola povlaci prema nazad.
Poslije toga sam vadio citac kartica,te komande automatske klime,nakon toga sam skinuo plastike kod nogu vozaca i suvozaca,nakon toga na red je doslo skidanje plasticne obloge oko malog hladnjaka,oblogu drze 4x serafa za gedoru nastavka velicine 5.5mm,kad se skinu oni obloga ce blago spustiti se prema dolje,nakon toga dolazi pa mozda i najtezi dio posla odvojiti aluminijske cijevi koje ulaze u mali hladnjak,srecom na L2 aluminijske cijevi nisu zaletovane za hladnjak(odvojive su)da jesu zaletovane ne bi se moglo bez skidanja instrument table,kao sto sam poceo,uzeti tanki serafciger(pljosnati) na ulazu cijevi u hladnjak vidjeti ce te plasticnu kopcu/osigurac potrebno je da je malo zarotirate i uzmete tanji manji serafciger i otkacite je,isto i na povrtanom vodu odnosno drugoj cijevi,nakon toga serafciger prisloniti na hladnjak a drugom rukom cijev vuci u suprotnom smjer nakon toga ce cijev poceti polako izlaziti iz hladnjaka,teze ce izlaziti zbog gumenog dihtunga/o ringa,nakon sto izvucete obe cijevi iz hladnjaka,uz malo cimanja gore dolje sa suvozaceve strane ce te izvuci i hladnjak.

Evo i slike pa da otprilike vidite sta je skidano.

Bistro

zokce

Bravo majstore! Po obicaju, najvise posla ima doci do radijatora.

Sledge

Cim sam vidio plasticne spojnice na spoju aluminijske cijevi u hladnjak bilo mi je jasno da se odvaja jedno od drugog,ne znam za ostale Renault modele ali kao sto vidite na L2 nema potrebe da placate majstora ili gubite 2.dana na skidanje i vracanje instrument table,mene je sa skidanjem hladnjaka,ciscenjem,i blindiranjem dvije celije koje su pustale,i vracanje nazad svega izaslo dzabe,a vremena oko sat i pol do dva.

zokce

Ne znam šta neki ovde podrazumevaju pod instrument tablom jer se pominje velika teškoća oko skidanja iste, na Laguni 2 je vrlo jednostavno skinuti je. Ako neko misli na sve oko nje, onda to nije instrument tabla.

Tapatalk on Note3

Sledge

Pa dobro dosta naroda ima reci po obicaju reci "instrument tabla",kao i ja,iz neke te navike,zapravo instrument tabla je brzinomjer i obrtomjer,a armaturna tabla je sve ispred nas,ma da ni jedno ni drugo nije tesko skinuti,mogao sam i armaturnu tablu skinuti,ali poznavajuci Renaulta jednom kad skines,pocinje skripanje.

Bistro

Johhny Bravo

Imao sam potpuno isti problem kao i clan vlada-r i uspesno sam ocistio radijator na mojoj laguni. Bio je potpuno zapusen :). Zahvaljujem jos jednom vladi na uputstvu,skidanje je proteklo glatko i bez problema.Samo bi napomenuo da ako neko radi ovo sam obavezno da promeni gumice koje nalaze na sastavu izmedju radijatora i cevi koje vode prema motoru. Pozdrav za vladu-r jos jednom.

Sent from my Lenovo P1ma40 using Tapatalk

zokce

Sad ćeš da odgušuješ odvod tuš-kade.

Tapatalk on Note3

Johhny Bravo

Ma ...bes tus bitno je da imam grejanje u kolima :)

zokce

Tacno, ja sam imao problem sa ventilatorom, i bez njega nema grejanja ni odmagljivanja prozora.

Bistro

Meni kad prebacim na recirkulaciju vazduha nakon minut dva pocinje se sofersajbna zamagljivati bilo da je ventilator nasocen na soferku bilo napred da duva. Cesce se ovo desava ako je hladnije vreme, medzutim kad vratim polozaj da uzima vazduh spolja odmah se odmagli cak i ako ne duva na soferki nego samo napred. Topao vazduh - naravno. Dali treba ovako da bude, ili?

Johhny Bravo

Mislim da je to normalno,valjda je zbog vlaznosti vazduha.