Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Mali hladnjak, radijator kabine: zamena, problemi, saveti...

Započeo vlada-r, 29.11.2011. - 18:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

tasicss

Danas narucio sa otpada polovan mali radijator grejanja, i celu instrument tablu zbog slomljenih vratanca kasete, sutra krecem u zamenu, pregledao sam dosta slika ali konkretno uputstvo za Clio 2 nisam nasao, takodje nisam uspeo da pronadjem kako se skidaju creva sa malog hladnjaka jer umesto selne ima klipse, probao sam da pritisnem i izvucem ali nece, dali neko zna kako se skidaju?
"Never drive faster than your guardian angel can fly"

frenchkey

Citat: tasicss poslato 30.07.2016. - 23:44
Kao po obicaju ja uvek dizem temu iz mrtvih :D
Dali neko zna dali je moguce zameniti mali hladnjak na Cliu 2 restyling bez skidanja table? Gledao sam neki tutorijal ali tu skidaju tablu i ima puno posla sve vratiti na svoje mesto pa neznam dali moze bez skidanja table, ako neko zna ili je radio. Unapred zahvalan!

moj prijatelj je to sam mijenjao na istom vozilu. Na žalost mora se sve rasturiti. S obzirom na količinu posla ne bih stavljao polovan radijator pa da za godinu dvije moraš jovo na novo. Novi radijator je cca 40E.
Ja se isto pripremam na zamjenu na jesen i kupit ću novi. Unutar malog hladnjaka su tzv. morževi brkovi, spirale od plastike koja popuca i smrvi se te začepi kanale. Ne pomaže nikakvo sredstvo za čišćenje! Zato bolje uzmi novi Valeo ili Nissens

Bistro

+1 Samo novi, pogotovo ako taj koji ces staviti duze vreme nije bio u funkciji sto je najcesci slucaj kod polovnih kojih prodaju placevi i sl. Brzo ces opet morati otvarati celu tablu, znam x slucajeva takvih.

tasicss

Rasklopio sam danas sve, uzsno dug i mukotrpan posao skinuti ono a kakvo ce biti kad se sklapa to cu sutra videti. Hteo sam ja novi ali usled nedostatka finansija odlucio sam se za polovan pa eto nek me sreca prati sa njime. Nego naisao sam na problem, ne mogu da skinem creva sa malog radijatora, ima neki konektor, sa strane su kao dva dugmeta koja treba da se stisnu kako bi se oslobodilo crevo, probao sam stisnuto vuci crevo, zaokretati ali ni makac, kako se to ustvari skida?

frenchkey

tasicss

frenchkey

Evo javio mi se. Kaze da stisnes dugmad i povuces crijevo. Na slici su ti priključci na kojima su bila crijeva

Papatalk

tasicss

Odmah cu otici da proverim, mozda cu ovog puta biti bolje srece pa javim sta sam uradio.

tasicss

Creva nisam uspeo nikako da izvucem pa sam pozvao prijatelja u pomoc inace mehanicar koji ih je iscupao za minut, danas stavljen novi radijator grejanja, usput zamenjena i instrument tabla zbog slomljenih vratanca ladice kao i lampice u kontroli grejanja i upaljacu. Sve funkcionise besprekorno :hura: Posao nije mali, ima dosta stvari koje treba poskidati kako bi se izvukla kutija u koju je smesten radijator. Ima posla i napolje jer se skidaju brisaci i ona plastika ispod njih jer odozgo postoje dva srafa koja drze tu kutiju  kabini, takodje se skida i sipka od volana kako bi metalni ram mogao da podje nanize. Ukoliko nekog zanima procedura mogu napisati princip po kome sam ja radio sta se kako skida jer mi informacija sveza :wavey:

Saćipko

Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

tasicss

Evo kako izgleda zapusen radijator grejanja, video je na Ruskom jeziku za one koji ne razumeju covek kaze da su probali ispiranje svim i svacim i nije urodilo plodom, na kraju je zamenjen a stari otvorio, valja pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=XkdZXu8y23g

tasicss

Kolege molim pomoc, bas danas sam gledao falilo mi je oko 100ml rashladne tecnosti od zadnje provere sa hladnim motorom na istom mestu a presao sam 700km. Dali postoji neka tolerancija sto se tice gubljenja "isparenja" rashladne tecnosti ili je ovo sto je izgubljeno mnogo na predjenu kilometrazu?

Sebastijan

Ako je sve kako treba, nema gubljenja rashladne tečnosti.
Možda je to samo "slegla" jer si skoro menjao mali hladnjak pa je moguće da je zaostao vazdušni čep.
Gluvom priču pričati!

tasicss

Pa jesam menjao ali nakon sto je otvorio termostat zafalilo je rashladne tecnosti dolio do max, nakon toga dan dva sam opet dolio malo preko max na hladan motor i evo posle 700km fali 100ml opet sam dolio danas malo preko max na hladan motor pa cemo da vidimo inace grejanje sa ovim radijatorom je odlicno, ne oseca se miris antifriza u ventilaciji, mada hoce da pusti neku kap i dan danas jer stavim salvetu ispod kutije gde je radjator, mozda se jos cedi ona stara tecnost,nisam valjda te srece da i ovaj drugi iako je polovan curi.

Sebastijan

Na zagrejanom motoru ne treba da bude iznad maksimuma,  u protivnom može sam motor da izbaci višak na čepu za dolivanje.
Gluvom priču pričati!