Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Motor nije paljen duze vreme. Kako ga bezbedno ponovo pokrenuti?

Započeo mali_veseljak, 18.01.2012. - 19:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mali_veseljak

Dakle, Megane 1.5 dCi nije paljen oko godinu i po. Sta bi sve moglo da mu se desi u tom periodu i sta ocekivati. Auto je 2008 god i presao je cca 40 000 km.
Znaci bio je potpuno ispravan i u odlicnom stanju ali od toga stanja nije vozen to vrijeme koje sam naveo.  :bigl:

cl1o

Da se isprazni akumulator...   :hahahi:

Laički: možda i gorivo da dijelom izgubi svojstva, a još ako je neko naše ''kršteno''..., ulje je vjerovatno skroz promijenilo svojstva pa ga sigurno valja mijenjati, a i ne znam kako bi motor mogao reagovati tako nepodmazan motor kad se ulje slegne.
U svakom slučaju sačekaj savjet iskusnijih i majstora, nemoj žuriti sa okretanjem ključa!  :2eba0ex:

Miloš

Napuni/zameni akumulator, pali i vozi, nije to neko đubre da ga stajanje uništi. Neki automobili stoje i po 2 godine na placevima pa ništa.

Miroslav

Ne mora mu cak ni akumulator biti prazan.
Neka odradi u leru 15 minuta zbog podmazivanja motora, 15 KM ga nemoj turirati zbog podmazivanja turbine, 15 l goriva natoci, vozi.....

teshin

I bez forsiranja motora neko vreme....bar 400-500km

Miloš

Dobro a zbog čega da radi u leru 15 minuta? Kako će mu to pomoći? Pritisak ulja pri hladnom startu je mnogo veći pa samim tim ulje pre dopre do svih delova motora. Ne treba ga voziti odmah pun gas, zagrej ga jedno 10km u vožnji i vozi ga kako hoćeš.
Osim ako mu nije uradio generalnu nema razloga da ga vozi kao baba 400-500km. Zameni ulje, filter ulja, filter vazduha, sedi i vozi. Veliki servis je na 4 godine koliko ja znam tako da uradi i to u nekom doglednom vremenu.

AndroVR6

Uspi prvo pola litra litar ulja (pogledaj na mjerac koliko moze da stane) novi akomulator pali i vozi,naravno mali servis sto prije  ;)

Filip

Zanimljiva tema :)
Da se ja pitam ja bi ovuda proterao... Zameni ulje i filter pre paljenja a onda se prekrsti i kresni masinu...
I javi sta si uradio :)
Captur 1.3 tce 2025

singer

ako je auto bio u garazi-pali i vozi,e ako je bio napolju...... promeni filter,ulje,dospi svezeg goriva sto vise mozes  i cepaj(nemoj da se potpisujes gumama nekoliko stotina kilometara) :laugh:

Filip

Ne budem lenj pa proguglam malo. Iskustva su da treba uraditi mali servis, promeniti gorivo ako je moguce. Posle prvog paljenja ostaviti auto da odradi pola sata u leru, potom ga lagano provozati 100km a onda italian tuneup :)

Ne bi trebalo da pravi bilo kakve probleme... Pozdrav
Captur 1.3 tce 2025

Mikely

Ja da sam na tvom mestu prvo bi napunio akumulator, onda bi ga upalio, ostavio da radi u leru nekih 5 min, onda bi ga lagano vozio sve dok ne bi dostigao temperaturu, zatim bi ga malo ostrije vozio jedno 5km znaci ostrije do 3000obrt max (ne divljacki) i pravac bi se odvezao kod majstora i uradio mali servis.
Ulje ne mozes zameniti pre paljenja jer se zgusnulo do odredjene mere tako da ce na motoru ostati naslage koje ce uprljati novo ulje tako da si posao dzabe radio.
Kada se motor lepo zagreje, ulje postane tecnije i lepo iscuri do poslednje kapi i tada si miran.  :kafa:
Ne pobedjuje onaj koji ne ume da gubi...

mali_veseljak

Sta ti je brak i posao...tek sada navratih na forum :)
Jos nisam nista rijesio ali cu ga vjerovatno uzeti. Odmah cu uraditi mali servis. Na slep pa pravac kod majstoora da to uradi. Auto mogu uzeti za malo para tako da mislim da to ne treba da propustim. Svakako javljam sta sam uradio :)