Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Safrane

Započeo Tanatos, 16.02.2012. - 20:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Tanatos

Renault Safrane je pusten u prodaju krajem 1992 godine,zamenio je Renault 25.Njegova aerodinamicna linija je bila konzervativna i tipicna za vozila iz ranih 90ih godina,takodje podseca na Reno 25.

Safran je imao prednji pogon,ali tu je bila i verzija sa 4x4,poznatija kao ,,Quadra".Imao je niz benzinskih i dizel motora,kako sa manuelnim tako i sa automatskim menjacem.

Posto je Safran spadao u najvecu klasu ovog proizvodjaca,on je bio i prvi Reno sa vazdusnim jastucima.

Kao sto je vec receno,Safran lici na 25icu,zbog hecbek linije koja je bila dosta prihvacena u Francuskoj,uprkos tradicionalnoj sedan liniji u toj klasi automobila.Reno je sa ovakvom dizajnom resio da se takmici,na osnovu
dodatne parkticnosti gepeka i zadnje klupe koja se obarala,koja nije bila moguca kod vecine konkurenata.

Ovaj model renoa je bio nameran pokusaj da se prevazidju glavne mane renoa 25,kao sto su nedovoljna krutost karoserije i  siromasan kvalitet izrade.Zbog  toga doslo je do povecanja tezine u odnosu na prethodni model (+200-300kg).Ojacana je karoserija i popravljena zvucna izolacija.
Mnogi su hvalili kvalitet izrade,komforan i prostran enterijer,ali su imali i dosta losih kritika na performanse i potrosnju automobila.

Krajem 1993 godine,Safran dobija 2.5 dizel motor koji povecava njegovu atraktivnost,ali se i suocava sa jakim konkurentom iz pogona marke Audi.Sledece godine,1994. Safrane je dobio i svoju biturbo verziju.Ovaj model karakterise motor od 262 KS i pogon na svim tockovima.Proizvodnja ovog modela zavrsena je 1996 godine.Iste godine napravljena je verzija Safrane Long Cours,koja je trebala da bude kao safran biturbo u karavan verziji.

U nastojanju da odrzi odlicnu poziciju na trzistu,narocito u Francuskoj gde je zauzimao prvo mesto u visokoj klasi,safran je znacajno unapredjen kako po pitanju dizajna i mehanike tako i bezbednosti.U naslone prednjih sedista ugradjeni su bocni vazdusni jastuci kapaciteta 10litara.Novi safran (ph2 od 1996godine) takodje ima ojacane dolove konstrukcije koji igraju znacajnu ulogu u ceonom sudaru.Jos jedna novina koja je uvedena kod ph2 jesu i xenon svetla,koja su bila bolja od halogenih sijalica,koja su omogucavala i do 30m veci domet svetlosti.Sto se tice motora uvedeni su novi 2.0 i 2.5,poreklom iz Volvoa,sto je dovelo do poboljsanja performansi.

Sto se tice najluksuznijih modela,bakaru je zamenila opema "inisijal".Starom spisku opreme dodate su felne od 16 inca sa pneumaticima 205/55,grejanje vetrobranskog stakla,CD plejer sa 6 diskova.

Motori u ph1 :

2.0 L (1995 cc), 8v I4, 107 ks )
2.2 L (2165 cc), 8v Douvrin I4, 110 ks
2.0 L (1995 cc), 12v I4, 140 ks
2.2 L (2165 cc), 12v Douvrin I4, 140ks
3.0 L (2963 cc), 12v PRV V6, 167 ks
2.1 L (2068 cc), 8v I4 Turbodiezel, 90 ks
2.5 L (2499 cc), 8v I4 Turbodiezel, 115 ks

Motori u ph2

2.0 L (1948 cc), 16v Volvo B420 I4, 140 Pks
2.5 L (2435 cc), 20v Volvo B524 I5, 170 ks
3.0 L (2946 cc), 24v PSA ES V6, 194ks
2.2 L (2188 cc), 12v I4 Turbodiezel, 115 ks

Renault Safrane (1992-1996)

Renault Safrane Biturbo (1994-1996)

Renault Safrane Questor (1996)

Renault Safrane (1996-2000)

Ovde mozete pogledati,neke od kratkih filmova o Safranu
,

Kao i neke kataloge : http://www.computer1.nl/renaultsafrane/documentatie/introductie%20phaseII/phaseII%20intro.pdf , http://www.computer1.nl/renaultsafrane/documentatie/accessoires/accessoires.pdf

sagittarius82

tako bih vrlo rado posedovao jedan primerak biturba :))

Exception®

Odličan tekst :yeah: Ovaj Questor, da li je ikada zaživeo u serijskoj proizvodnji? Meni je totalno nepoznat :nezna:
ΕΛΛΑΣ

Crazy Laguna2.2dCi

Citat: Exception poslato 16.02.2012. - 21:34
Ovaj Questor, da li je ikada zaživeo u serijskoj proizvodnji?
:yes: :yes: :yes:
I don't drive fast, I only fly low.
RENAULT RULES!

Exception®

Uh, sunce ti... Da i meni promakne nešto od Renaulta :hmm: :blink:
ΕΛΛΑΣ

Djuro

Meni se Safrane mnogo svidja.  :yes:

To su prave limuzine, svaki je luksuzan na svoj nacin a i masine su  :too:

iggy1607

Ne bih se bunio kad bih imao jedan safrane.

damal

Prava limuzina sa kompletnim francuskim šarmom i elegancijom.  :hail: :respect:

Secam se jednog sajma automobila (1994 ili 1995) kada sam gledao kakvu sjajnu opremu ima i kako je predivan auto  :hail: :hail:
Takodje, secam se i filma "Posetioci" kada na Safranu explodira krov - kad nisam zakukao u momentu  :place1:

A stvarno Questor  :hmm:.....

Tanatos

Lud auto :)
Pre 20god kad je izasao imao je opemu da je nemac mogao da uradi samo  :hail:..Audi 100 c4 u 80% slucajeva nema ni prednje podizace.
Cak i sad za neku opemu sto je on imao treba debelo da se doplati.Bio bi jos bolji da je zadrzao prostranost 25ice (za nijansu je manji) i da je zadrzao udobnost.
A,nadam se da ce u pon.-uto. da dodje jedan zlatni 2.5 20v :) Dosta sam isao peske  :skace:

chika.doctor

Safran je takva limuzina, po udobnošću joj nijedna druga limuzina iste klase, pa i više, ne može prići.. A i ume da se drži na putu i po krivinama kada treba.. :yes:
Osete se dimenzije i masa, ali pegla krivine.. :yes:
Motor koji imam u tom službenom Safranu je 2.0 16V, Volvoov, koji je odličan, mogu misliti kako idu jači.. Ispod 3k obrtaja je trom, ali preko toga je izuzetno živahan.. Na autoputu se ponaša kao kod kuće, zvučna izolacija je odlična, ergonomija je takodje odlična, sve je na svom mestu.. Snalazi se i po gradu, ali se tu dosta osete dimenzije, dok je na autoputu na svom terenu.. :yes:
Iako ne može da se pegla sa nemcima na preko 200km/h, do 200 je predobar! :respect:

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

SlObOdNi

Svaka cast :respect:

Spremam i ja jedan opsiran tekst o istorijatu Clia, nemoj da me preduhitris :ok:

Tanatos

Sad upravo citam od jednom v6 24v...nasao sam auto iz  19.novembra '98  :p

meganed97

:place1: mi se kad vidim koliko je Reno bio inovativan nekad, a koliko danas. Latitude nije ni za mali prst Safranu. No, to je sad za drugu temu zašto je Reno, a i ostala dva francuska proizvođača, u situaciji da škrtari na modelima više klase ili da ih uopšte ne proizvodi... :lopta:

Drugi i treći video govore sve!
Veliki :respect: za Safrane. Što kaže damal, prava limuzina sa kompletnim francuskim šarmom i elegancijom.

Citat: chika.doctor poslato 16.02.2012. - 22:38
Iako ne može da se pegla sa nemcima na preko 200km/h, do 200 je predobar! :respect:
Bar si mogo da doplatiš za elektro-podešavanje tvrdoće amortizera i da ga prilagođavaš kako ti volja.
Danas, to, nema nijedan Renault :cekicem: :cekicem: :cekicem:
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

iggy1607

Citat: meganed97 poslato 16.02.2012. - 23:15Bar si mogo da doplatiš za elektro-podešavanje tvrdoće amortizera i da ga prilagođavaš kako ti volja.
Danas, to, nema nijedan Renault :cekicem: :cekicem: :cekicem:

Bejaše nekad dobra vremena...
U današnje vreme nema nekih posebnih inovacija,ne samo kod renoa već kod svih ostalih. Sve je već vidjeno još u modelima pre 15-20 god,sad samo malo unapredjuju već postojeće elemente. Zbog toga će bilo koji proizvodjač teško moći da zadivi publiku (vozače) u tolikoj meri kao u vreme 90-ih.

Tanatos

,,Reno bio inovativan nekad" ....mmmm da,po pitanju tehnike-mehanike...meni se sad iskreno ne svidja sto rade eksperimente sa dizajnom i sto tu pokusavaju da budi inovativni,ne samo reno,vec i svi francuzi...

,Sve je već vidjeno još u modelima pre 15-20 god,sad samo malo unapredjuju već postojeće elemente." I vise od 20god...ajkula je jos imala,onu foru da farovi prate put ...a sad to da bi se dobilo u MB kosta k'o polovan Punto  :lool: