Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
B

Lezajevi tockova

Započeo BobanB, 08.11.2008. - 18:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Finda

Danas sam primetio brujanje sa desne strane (verovatno desni točak) i to je osetno kada je hladan , međutim
interesuje me da li je u pitanju ležaj točka i kako se mainfestuje kvar na ležaju t.j kako da prepoznam da je to u pitanju? :??:

Piros

Lepo si opisao bas tako se cuje, ako je konstantno prednji, a  ako prestaje brujanje u krivinama zadnji

BorisS

Ako ne prestaje da bruji onda je zadnji. :cool:

Piros

Izvinjavam se na permutaciji udarilo mi sunce u vugla

dragan

:laugh:

mislim da je lakse proceniti kad crkne prednji lezaj, u krivini pri vecem opterecenju se dosta jace cuje ( recimo ako je desni, kad skreces levo zujanje ce biti dosta glasnije ). zadnji je malo teze provaliti, ali u principu svi imaju karakteristican zvuk...

Piros

Ko priznaje pola mu se dodaje. Ja sam inace bio maler sto se tice lezajeva i na svakom prethodnom automobilu sam bar po jedan menjao, a najgore iskustvo je bilo sa R18 kad mi je blokirao zadnji desni tocak na 120km/h. Vukao sam se posle 100km tri sata, jer sam morao na svakih dva do tri km da stezem centralni sraf na tocku

MarkoJ-Nis

Drustvo,
da li je neko menjao zadnje ležajeve na Megane I restyled ?
Zadnje kočnice su doboši sa ABS-om.Zanima me da li je zbog postojanja ABS-a, zamena ležajeva moguća . a da ne poremeti ABS?
Hvala

dishaka

malo mi se cuje desni zadnji lager na Espaceu... pa sam malo kopao... jel moze samo lager da se zameni? pitam zato sto se svuda pominje ceo, kako to zovu "rear hub" ili "lezaj zadnjeg tocka -set" npr: http://www.teilesuche24.de/skf/radlagersatz-vkba3497?c=100579 , a mozda samo zameniti lager SKF01535? nevidim zasto bi ceo deo menjao  :??:

fLiP

Moze samo zadnji lezaj. Ali idi kod nekog majstora koji ima presu da ti to izbije kako treba. Mislim moze i sa cekicem i izbijacem ali onda mozes da ostetis taj prsten.

Lemforder

Imam Renault Clio II 1.5 dci, i prezadovoljan sam (vozim ga vec 5 punih godina),ali imam jedan mali problem sa njim. Pre 2 godine,prvi put mi je "prosvirao" zadnji levi lezaj tocka. Lezaj je obican,kuglicni,ne ide sa glavcinom,stavio sam SKF-ov,ali je za manje od 3 meseca otisao i taj. Drugi put sam opet stavio SKF-ov,i desilo se isto.Probao sam naredna TRI puta sa Optimalom,SNR-om,i na kraju FAG i svaki je trajao ne vise od 3 meseca. Ovaj zadnji FAGov mi je skoro otisao i jos ga nisam zamenio. Da li je neko imao slican problem ? Moram samo da napomenem da je sa glavcinom sve u redu,nema lufta.

Pozdrav svima!

MarkoJ-Nis

Jbt, kako je moguće da ti za dve godine pet puta odu zadnji ležajevi ? :2023:

Lemforder

Pa pojma nemam. Kazem,glavcina nema ni l od lufta,lezja je obican kuglicni,presom se izbije iz glavcine,stavi se drugi i to je to,promenio sam 5 razlicitih proizvodjaca lezaja,i evo me ovde,da vidim jel imao jos neko ovakav problem.

fLiP

Pozovi Elpidu. Oni su ti zastupnici SKF-a za autoindustriju. I da znas da saradjuju samo sa firmama. Tu ces sigurno da dobijes original pakovanje.

jajajaja

Drugari desio mi se gadan problem, vracam se iz grada i pocne da mi struze auto, dal u brzini ili ne nije bitno, i onda od jednom prestane i opet prilikom okretanja opet pocne, kada idem polako odlicno se cuje skripanje ko da plocice struzu ili sta vec. Recimo idem pravo i cuje se, cimnem auto na levo i onda se manje cuje, ali bas bas jako cvili i u ritmu okretanja tockova ponekad a ponekad non stop.

Da li da zovem AMS da me slepaju do majstora (imam karticu) ili da se odvezem sam, to je 5km. I da li vam ovo zvuci kao lezaj tocka ili nesto ozbiljnije?

Plocice su relativno nove, presle 7-8k,i da napomenem ne cuje se prilikom kocenja, vec prilikom kretanja auta

Cuo se sa caletom da mu kazem da kasnim na posao, a on mi kaze da je to kamen izmedju diska i plocica...

Digao sam ga na dizalicu i prednji desni tocak skripi kada se okrece

Izvadio sam mali kamicak, bio izmedju pleha i diska..... tako mali a tako krechi...

MarkoJ-Nis

Promenio sam oba zadnja ležaja, stavio SKF (2.400 din komad) i ukupno za ruke 1500 din
Sada nema više one nesnosne buke  :yeah: