Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault motori: stara generacija vs nova generacija

Započeo Laguna22D, 29.03.2012. - 23:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Laguna22D

Nastavak odavde:

Citat: Interceptor F7P poslato 29.03.2012. - 22:48
S obzirom, da je gotovo sve fabricko, izuzev cevki i filtera, zadovoljan sam kako ide. A pravo da ti kazem, to sto nesto otkuje, nemam pojma i ja sam tek na snimku primetio, mada mislim da je bio jedan prelaz, na putu tj omanja rupa, pa da mi je auspuh udario o torziju, posto mu je velika cevka, pa sve mu je nabijeno, pa znam da od toga. Sa sigurnoscu znam da nije motor, niti menjac, pu-pu, jer su tacni kao 1 i 1, da ne ureknem :)

P. S. Da, iggy, to se uspelo videti, ali ide drugom do 100, do blokade, pa 140, trecom, ono 4.-om sto je isla obrtaljka je negde oko 160. A kad je u blokadi 4-om je 200, testirano autoputOm ;)

Pa ti se onoliko svadjao i pricao o ...hmm kako si ga nazvao... ne mogu da se setim, navijenom motoru, tako nesto.. sad ispade sve fabricki sem cevki i filtera. Svejedno, novi motori su cudo. Ovim starima je odzvonilo... Sto ih vise gledam sve mi vise nekako.... zao.  :ptica:

Tema odvojena, post izmenjen radi razumevanja.
M. The most powerful letter in the world.
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=13627.0

Interceptor

lol, pa motor kao motor jeste navijen, ja sam to generalno pricao za F7P, a ne za svoj, jer na mom osim pomenutog, nista nije dirano. A ne znam na sta konkretno mislis tj gde sam se to 'svadjao'?!? A sto se tice novih motora, slazem se da su dobri, zbog savremenije elektronike, kvalitet materijala bloka i ostalog, ne verujem, ali gresis da je ovima odzvonilo, jer su dan danas popularni po relijima, ako iole pratis. Inace iz osnove F7P je nastao Williamsov F7R, koji je uzgred proglasen za najbolji motor u toj kategoriji i koji dan danas zivi i prica se o njemu u superlativu. Za 20 godina, videcemo, gde ce krs motora novije generacije biti, koliko je i moj star. Da ne pricam o jurnjavi, sa tim novijim kolima, koji su bili u klasi, kako su prolazili ;) 

El Bayanero

Citat: Laguna22D poslato 29.03.2012. - 23:09
Pa ti se onoliko svadjao i pricao o ...hmm kako si ga nazvao... ne mogu da se setim, navijenom motoru, tako nesto.. sad ispade sve fabricki sem cevki i filtera. Svejedno, novi motori su cudo. Ovim starima je odzvonilo... Sto ih vise gledam sve mi vise nekako.... zao.  :ptica:

+1  volim i ja staru koncepciju motora, ali ide se neminovno dalje. Na zalost, ni F7P ni F7R i njihov 130-150ks ne zvuci kao sto je zvucalo prije 20+ godina. Sad je sve vise automobila koji imaju blizu ovoliko snage. Nigdje nisam pronasao podatak da je Williams F7R bio najbolji motor u kategoriji(ako mozes daj konretan podatak ili stavi  link), znam da je sam Clio Williams proglasen za najbolji hot hatch ikada, za motor ne.
Kad vec pricamo o automobilima tog doba i motorima, evo onako iz prve, 20XE, 20XEJ, C20XE i C20LET opelovi motori, poneki i sa Cosworth-ovim zacinima. Jedina greska, recimo, Opela je sto se u to doba nije sjetio da napravi Corsu A sa 2.0 16v, sta li bi onda bilo zivo me interesuje.
Renault sport tog doba, nas zaludjenike, ne odusevljava prevelikom snagom niti krajnjom brzinom, nego nacinom na koji je to sve brizljivo spakovano i kako sve komponente u automobilu rade jedna za drugu, u tome i jeste kljuc njegovog tadasnjeg uspjeha, uspjeli kao i uvijek da nadju razumnu mjeru za sve i budu najbolji, a konkurentskih motora je bilo dobrih i tad kao i sad, samo, na zalost, nije sve u snazi..............Cinjenica je da je R19 16v uprkos dobrim testovima i superiornosti u odnosu na konkurente prosla skoro pa ne zapazeno, ostavsi uskracena za neku seriju limitee sa jacim motorom, koju su i Golf II GTI i Kadett GSI imali. Jednostavno, nije bilo mjesta i za Clio i za 19ku.
Sto se tice trajnosti motora, evo da budem iskren, sve 19ke 16v, Clio I 16v, kao i ostali Renaut sport modeli koje sam vidio van foruma su vec imali najmanje po jedan swap motora jer je stari riknuo. To sto nekolicina nas ljubitelja koliko toliko odrzava automobile i puno prelazi ne daje nam za pravo da kazemo da je sve ovo sto izlazi lose, jel' treba da mislimo da ce motor iz Megane RS sa 250+ks riknuti posle 200 000km ili posle 10g. korektnog odrzavanja i voznje? Znamo svi na ovom forumu da nece, jer cemo se odreci svega da bude ispravan, ali kad dopadne u junacke ruke, onda se zna sta sledi...............
Mr. Weber & Mr. Garrett

Laguna22D

Citat: Interceptor F7P poslato 30.03.2012. - 07:28
lol, pa motor kao motor jeste navijen, ja sam to generalno pricao za F7P, a ne za svoj, jer na mom osim pomenutog, nista nije dirano. A ne znam na sta konkretno mislis tj gde sam se to 'svadjao'?!? A sto se tice novih motora, slazem se da su dobri, zbog savremenije elektronike, kvalitet materijala bloka i ostalog, ne verujem, ali gresis da je ovima odzvonilo, jer su dan danas popularni po relijima, ako iole pratis. Inace iz osnove F7P je nastao Williamsov F7R, koji je uzgred proglasen za najbolji motor u toj kategoriji i koji dan danas zivi i prica se o njemu u superlativu. Za 20 godina, videcemo, gde ce krs motora novije generacije biti, koliko je i moj star. Da ne pricam o jurnjavi, sa tim novijim kolima, koji su bili u klasi, kako su prolazili ;) 
U temi o potrosnji ulja... No, bilo pa proslo.  :ziveli:

Da su stari motori dugotrajniji, tu nema sta. Ali da ce te sada bez mnogo muke nanervirati na semaforu "obican" 1.6 od 100ks-110ks je takodje cinjenica. Ti ces mozda doci do izrazaja na 120 i preko, ali koga to uopste zanima...

bingo

koga ce da nervira novi 1.6 16v  na semaforu ? pa ima da ga pojede za dorucak da ne prebacuje u 4 brzinu

pa ti novi renoovi motori 1.4.-1.6 nemaju duse u sebi ni malo.

po tvom postu mogu da zakljucim da nikad nisi vozio renoov motor 1.8 16v i cisto za info licno sam se kladio sa jednim likom koji je vozio staru BMW3 96-97 godiste 320ie

isli smo na crtu nekih kilometar puta i sta mislis da se desilo   :rotfl: :rotfl:  :f1:  video me je samo prvih 200 metara posle toga pa pa

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

Laguna22D

Prvo: Nisam pricao o renoovim motorima 1.4 i 1.6
Drugo: 320ie ne postoji - verovatno mislis na 320i onaj od 150ks u tom godistu. Necu da objasnjavam, bice branim BMW, ali naravno da ces da ga oderes prvi kilometar puta...
Trece: Vozio sam 1.8 16V renoov motor i znam vrlo dobro kako ide...

Interceptor

Citat: Laguna22D poslato 31.03.2012. - 12:07
U temi o potrosnji ulja... No, bilo pa proslo.  :ziveli:

Da su stari motori dugotrajniji, tu nema sta. Ali da ce te sada bez mnogo muke nanervirati na semaforu "obican" 1.6 od 100ks-110ks je takodje cinjenica. Ti ces mozda doci do izrazaja na 120 i preko, ali koga to uopste zanima...

Ja u prethodnom postu rekoh, da sam dobijao i jace i mladje od svog ili cak u istoj kategoriji. Tako da 1.6 moze da se drzi, plafon do trece, ali plafon, mada ne verujem i toliko, jer svim tim motorima je blokada do 6500, ali dobro. Sledeci put ces dobiti snimak, sa sve brzinometrom uhvacenim, pa ces videti da li 1.6 od 110ks moze tako, recimo cak i te prve 2 brzine, a ja sam vozio i 1.6 16v. A ti si onda vozio nekog lesa od 1.8 16v ili sa zapusenim diznama i sl, cim pricas tako. A setio sam se to za ulje, na sta sam mislio. Ja i dalje stojim iza tog, da navijen motor, mora da potrosi ulje. I isto tako sam rekao, da su F7P navijeni motori, a ne licno moj, da je nesto doradjivan. Jer ako se fabricki vrti do 7000 odnosno do 7300, clio F7P, svakako da je navijen. E sad da ne bude sve na prici i da se ne zapocinje ovde opet o potrosnji ulja, fabrika mu je dala potrosnju od litar do nekih 3.5-4k predjenih km. Cak je i na ovim kolima bila nalepnica fabricka na staklu, ali sam je skinuo kad sam ga zatamnjivao da mi ne bi smetala

matrix023

E pa eto moram da se ubacim malo i ja :) to da je "starim" motorima odzvonilo zvuci malo  :banghead: :banghead:.Prvo ne postoji po meni stari motor,postoji mozda motor novije i starije generacije i to bi bilo to.Elem,vozim doticni F7P i do sada sam presao oko 190 000+  km tj da budem precizniji kupio sam ga sa 100 000 i presao ostatak licno. Da ne davim sa svojim utiscima dacu neke konkretne cinjenice. Kopmresija je negde oko 13 na svim cilindrima,skidao sam glavu (menjao dostrajali dihtung) i cilindri su kao ogledalo bez trunke risova,ventili kao novi,bregaste takodje.Sve ovo posle 190 000 km a 90 000 je vozen jako momacki bez imalo milosti uz naravno redovne servise kvalitetno ulje i sve ostalo sto dolikuje. To sto ce 1.6 da nas posrami na semaforu mozda moze da bude samo honda 1.6 vti i to da budemo egal ili je malo brza,svaka cast ja sam objektivan,  i to je opet "stari" motor  :rotfl: Nemam ja nista protiv novih motora ali ni jedan nece izdrzati to sto izdrzavaju motori iz zlatnih 90-ih.Sad neko recimo ima auto 2006 god sa 1.6 motorom i predjenih 300 000 km i ciji je motor sad stariji moj ili njegov? sta on ima sto ja nemam? 300 metara zica vise i 45 novih osiguraca i dzekova? ispod sve te plastike i tih lepih dekli i sminke stoji dobro poznati SUS motor a trebace da prodje jos neko vreme i jos jedna industrijska revolucija pa da mozemo da pricamo o starim i novim motorima.Dizeli su se malo vise napredovali sa common rail sistemom ali opet i to je sve isti princip ista mehanika,pa budjavi golf 2 1.6d prelazi po pola milionceta a samo sto ga na jestivo ulje ne voze i ne zakaslje se ako se redovno odrzava a danas kupis novog BMW-a pa ti riknjavaju dizne posle 20 000 km a da ne kazem turbina ili nesto slicno.Tako da sigurno nisu kvalitetniji niti bolji po bilo cemu danasnji savremeni motori od onih "starih" koji vec 20 i kusur godina rade kao i prvog dana,videcemo gde ce biti ovi danas za 20 god  :v:

Laguna22D

Hebem mu misha, ja kao italijanski da pricam...

Bravo, vasi 1.8 16 su ,najdugotrajniji i najbolji motori na svetu. A i bice kako stoje stvari.... :290: :290: :290:

nikolanixy

interceptor moramo se naci jednom u gradu da popijemo koje i da vidimo kako to ide da vidim kolko ćeš mi pobegneš  :2eba0ex:

bingo

ako se trkate na 1 kilometar pobecice ti 500 metara  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

matrix023

ja sam napisao cinjenice a ti brate samo pricas kako su novi motori bolji pa bolji a nemas ni jedan argument. Ja moj motor da vozim ko deda i da ga saltam na 1500 obrtaja trajao bi jos 20 god ali mene to ne zamnima,volim da peglam  :) ja kazem opet da nemam nista protiv motora novije generacije ali ni po cemu nisu bolji ,uostalom ja mogu da tvrdim ovo sto pricam a ti moras cekati jos dosta da bi videli da li si u pravu ili ne ;) a ovo za lagunu 1.9 dci sa 107 ks protiv 1.8 16v ne bih komentarisao :p

nikolanixy

Citat: matrix023 poslato 01.04.2012. - 07:36
ja sam napisao cinjenice a ti brate samo pricas kako su novi motori bolji pa bolji a nemas ni jedan argument. Ja moj motor da vozim ko deda i da ga saltam na 1500 obrtaja trajao bi jos 20 god ali mene to ne zamnima,volim da peglam  :) ja kazem opet da nemam nista protiv motora novije generacije ali ni po cemu nisu bolji ,uostalom ja mogu da tvrdim ovo sto pricam a ti moras cekati jos dosta da bi videli da li si u pravu ili ne ;) a ovo za lagunu 1.9 dci sa 107 ks protiv 1.8 16v ne bih komentarisao :p
nije ni bertone sinoć sa 130+ks i chip i sto jada isto je komentarisao kako dune dim kad presaltam jer je samo to video  :cancan:

Interceptor

Citat: Laguna22D poslato 31.03.2012. - 22:25

Hebem mu misha, ja kao italijanski da pricam...

Bravo, vasi 1.8 16 su ,najdugotrajniji i najbolji motori na svetu. A i bice kako stoje stvari.... :290: :290: :290:

A ja tj mi, kao hebrejski da pricamo...Niko nije rekao da su nasi najbolji motori i najdugotrajniji, isto kao sto nisam rekao ni da je moj extremno navijen, posto imas potrebu da izvlacis iz kontexta, vec je receno, da noviji motori nista bolji nisu, vec je samo naprednija elektronika, kao sto i matrix rece. Cak sam i sam rekao, da su stariji dugotrajniji. Onda nam daj argument, po cemu su bolji/brzi. Sto imaju, primera radi 1.6 i 1
10-120ks, kao odnosom je navijeniji od nasih?!?

@nikolanixy

Dogovoricemo se ;) Ide i ta laguna dobro, vozio sam je krs puta, kod bivseg poslodavca, cak sam u to vreme, hteo da je uzimam, posto mi je ostao duzan, ali krenuo da se cuje menjac, a samim tim i plivajuci...jbg...
I necemo da se vredjamo sa tim nemackim poluproizvodima, od opela :P

matrix023

stvarno nikola brate poredis opela i renoa ccc :) vozio sam i ja tu lagunu ima je drugar dosuse karavan ali stvarno lepo ide,bez neke ljutnje ali brzi je 16v bez ikakve dileme,do 100 i kusur bi 16v bio mozda 2-3 auta ispred ali posle bi ta razlika rasla...jbg sinoc smo imali organizovano neko potezanje,peglao sam protiv calibre 16v i vr6,calibru sam oduvao a vr a sam dobio lagano cak i sa losim startom a posle i iz leteceg :)