Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Rashladna tečnost (antifriz)

Započeo nuk, 17.11.2008. - 07:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

DS9

Poslušaj Apokalipta, ukoliko fali za količinu posude, dakle do otprilike pola litra, i ukoliko znaš da je taj antifriz menjan u poslednjih oko 3 godine (i da za to vreme nije razređivan). Bio bi dobro znati tačku mržnjenja (koja se određuje jednostavnnim areometrom) jer ide zima pa ne bi bilo pametno da je antifriz toliko razređen da u slučaju vrlo niskih temperatura (-15 C i niže) bude problema.

Ukoliko nisi siguran (tj. ukoliko je eventualno prethodni vlasnik već više puta možda dolivao antifriz i time ga bitno razredio) - bolje odvezi auto na propisnu izmenu celog antifriza.

Generalno uzevši - svi antifrizi sličnog/istovetnog sastava (kod varijanti g12  to je etilen_glikol + 2EH + organska boja + zagorčivač tj. denatonijum benzoat)  bez obzira na boju se mogu pomešati bez posledica.

Međutim, sam rastvor antifriza tj. etilen glikol je podložan zakišeljavanju prilikom upotrebe u motoru (zbog čega mu se i dodaje antikorozivni inhibitor 2-Etanoil Heksanoat) pa ukoliko neko nije siguran u koncentraciju antifriza i njegovu eventualnu zakišeljenost (npr. merenjem pH) odnosno kada je izmenjen - to može dovesti do manjeg ili većeg rizika po motor (tj. eventualnu koroziju delova kroz koji on cirkuliše).

Stvar (dobre prakse) sa antifrizom je otprilike slična kao što mnogi ljudi iz preventivnih razloga nakon kupovine polovnog automobila urade veliki servis tj. promene delove zbog čijeg bi otkaza mogla nastati veća šteta.. Nekim motorima tada verovatno to uopšte nije bilo potrebno (a neki su prolupali što im nije urađeno), al` za mirnu dušu ljudi uglavnom plaćaju koliko god mogu.

Ako si siguran da je prethodni vlasnik vrlo skoro menjao antifriz - mala je verovatnoća da je kritično razređen, pa bi u tom slučaju mogao samo da dospeš destil./demi. vodu. 

Srećno

P. s.
Iako smo to odavno a i više puta u ovoj temi isticali - termini g11 i g12 potiču od starih oznaka tj.  normi koje je VW svojevremeno (pre više decenija) koristio, a jedan od najvećih svetskih hemijskih koncerna BASF proizvodio odgovarajuće automativne antifrize pod brendom Glysantin.
Ipak, ovakvo starije označavanje su zadržali mnogi proizvođači antifriza (i neki proizvođači motora), iako je VW kasnije razvio norme koje nemaju g oznake ( VW TL- 774 D/F što suštinski podrazumeva g12/g12+)

U današnje vreme Glysantin ima dugačije brojčane oznake - ali je ostalo da se g12 pamti kao dugotrajni antifriz. Za najnovija vozila mora se obratiti pažnja jer su mnogima propisani novije razvijeni antifrizi. 

baki800

Ja za antifriz imam vrlo jednostavnu metodu.

Ako je boja antifriza jaka, on je svez i dobar, ako je miran i izbledeo in je za zamenu

Sent from my RMX3085 using Tapatalk

DS9

Nekim antifrizima je obojenost intenzivnija na visokoj tj. radnoj temperaturi.

baki800

Vremenom gube boju svi.

Ako je boja i bistrina dobra on je sigurno svež tako odmah vizuelno moze da se vidi da li je za zamenu.

Sent from my RMX3085 using Tapatalk

Bundzija

Nemaju svi antifrizi jaku boju, a ako ti je sistem cist, nece se nesto ni zamutiti. Tako da je zamena redovna najpravilnija preporuka. Gubitak inhibitorskih svojstva i sposobnosti da ima anti-korozivnu funkciju je jednako bitna kao i njegova temperatura mrznjenja.

Zato sto nemaju navika da redovno menjaju i odrzavaju rashladni sistem zato im se i desava da zbog korozije sistema imaju mutan i prljav antifriz. Meni je nakon cetiri godina bio potpuno bistar, cist i sa jarko zutom bojom, pa sam ga ipak zamenio.

Odokativna procena da li je dobar ili nije se ne radi i ne bi se ni trebala raditi

baki800

A ti procitas samo zadnji post kada napises odgovor?

Momak je kupio auto, pita kako da zna kakav je antifriz i sta da dolije.

Siguran sam da zna da je najbolje da sipa nov...

Bundzija

A sta pametno bilo ko od nas moze da odgovori na takvo pitanje?

Jedini ispravan odgovor je da promeni antifriz. Nije to neki veliki izdatak. Sve drugo sto mu neko kaze je realno pogresno

Niko ne moze da zna ni koji je sigurno antifriz u autu, niti kada je sipan, niti kakav je odnos.  Kada krene da mu korodira sistem ili da curi negde, ispasce ga mnogo skuplje. To sto mu je predhodni vlasnik rekao moze macku u dzak da okaci

baki800

Ispravan odgovor je vec dobio,
da dolije destilovanu vodu umesto antifriza, na sta sam se ja nadovezao da i na osnovu boje moze takodje da se zakljuci stanje antifriza.

Nista vise od toga...

Bundzija

Pa to je zapravo bas los savet, jer ako je vec izgubio inhibitorska svojstva, destilovana voda ce samo pojacati efekat. Ako je slab, destilovana ce ga samo oslabiti. Dolivanje pogresnog antifriza na kratko nece napraviti veliki problem, ali opet se sve svodi na to da ga treba zameniti

Da dolije destiilovanu na kolima u kojima ne zna kakvo je stanje bas i nije savet

Ako znas gde se ima kupiti ta kristalna kugla pa da pokaze stanje u njegovom sistemu precizno, posalji mi link ili mi daj adresu radnje. Ja bih da je kupim

To je ista prica kao i ovi sa uljem. Kupio sam kola ali mi ulje "deluje ok", pa sta mislite da li ga trebam zameniti. Ne znam koje je ulje u motoru pa sta mislite koje ulje trebam da dolijem

Do mene je bilo da napisem da je to dolivanje vode ili antifriza los savet i zasto je los, te sta je ispravno uraditi... a sta ce on da radi i nije moja briga vec njegova.

wcyber

kupovina auta, kad nisi 99,9% siguran kad je sta radjeno i sipano, ide zajedno sa kompletnim malim i velikim servisom i onda si miran :)

Ap0calypto

Ako je tek uzet auto, veliki i mali servis i to je to. Na osnovu pitanja člana, nije jasno da li zeli dosuti antifriz jer nedostaje u posudi. Ili zeli na taj nacin da "obogati" postojeći za koji se ne zna koliko je dugo u automobilu.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

baki800

Pitam se ozbiljno sto bi nekog bilo briga u kakvom je stanju neciji auto i zasto ulaziti u analizu sto je neko odlucio da dolije antifriz?

Najpametnije da uradi veliki servis sa zamenom vodene pumpe i antifriza, i odmah mali servis, i zameni sve 4 gume, kociono ulje diskove i plocice.

Bas sam mudar savet dao.

Bundzija

Citat: wcyber poslato 25.10.2022. - 09:13
kupovina auta, kad nisi 99,9% siguran kad je sta radjeno i sipano, ide zajedno sa kompletnim malim i velikim servisom i onda si miran :)

Najispravnije. uvek moras racunati i to kao deo cene auta ako uzimas od nepoznatog coveka. Ko ne plati na mostu, posle plati na cupriji  :doh:

SasaLaguna95

Odgovara li ovaj antifriz u Lagunu 2 1.8 16v
Sad je u autu neki zelenkasti/zuckasti
Al to ne mogu naći nigdje
Ima samo ovaj Toral supra da zadovoljava Typ D normu renault al je crvenkaste boje i vodi se kao G12+

My car = My rules !

Bundzija