Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Rashladna tečnost (antifriz)

Započeo nuk, 17.11.2008. - 07:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

SasaLaguna95

Našao sam i Valeo antifriz  (zelenkasto-zute boje)
Al ne piše da ima Renault typ D normu i piše G12 na pakovanju
My car = My rules !

Bundzija

Ovaj Autosupra je bolji i zavisno od zemlje, negde je certifikovan kao Type-D, negde nije, ali je jedanod boljih na trzistu. Za Total ga proizvodi belgijski Arteco, koji proizvodi i originalni Renault Type-D

SasaLaguna95

Znaci to što je crvenkaste boje nema veze,  ne mora biti zelenkasto/žuti?
My car = My rules !

Bundzija

Ma boja nema veze. Originalni Renault je zut. Probali su svojevremeno da uvedu standard po bojama, ali ga se niko od proizvodjaca nije pridrzavao jer ne postoji ni jedinstven standard za antifrize 😁

MK3

SasaLaguna95

Hvala na brzim odgovorima
Nema sta,  znači crveni uzimam Total autosupra
My car = My rules !

Bundzija

pillz

Boing

Nema potrebe posebno se smarati sa antifrizom.
Jednostavno odem na NIS i uzmem njihov G12 100% koncetrat.
Proveren antifriz.
Ne razmišljam o originalnosti a uz to i cena je jako povoljna.
Нигде на свету не говори се тако ружно о нама као код нас.
Што је горе, нигде на свету не дозвољава се тако олако
другоме да то чини као код нас.

Милош Црњански

momcilo82

Da li gorenavedeno znači da antifriz može imati i boju kao na slici? Tačnije, može biti odgovarajući za novije motore iako nije crvene boje?

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Milenko_M

Boja zavisi od proizvođača . Razni proizvođači razne boje. Prilikom dosipanja treba sipati isti .Ako se nema isti bolje dosipati samo destilovanu vodu .
Inače dobra ti je i čista boja antifriza .Verovatno je lepo isprana instalacija prilkom zamene.

DS9

Boje antifriza su prozvođači antifriza donekle standadizovali - ali ne sasvim (pogotovo ne ako se uzimaju u obzir i varijante koje se nude i na drugim kontinentima).

Većina (ali ne i svi) antifrizi plave, zelene ili plavo-zelene boje su odgovarajući, s tim što je potrebno zameniti ih na do dve godine.
Gotovo svi antifrizi rozikaste, crvenkaste ili ljubičaste boje su odgovarajući, ali ih treba promeniti na do pet godna.

Postoje egzemplari od ovih pravila, a takođe treba imati u vidu da boja antifriza vrlo zavisi od osobine/spektra upadne svetlosti, a takođe i činjenice da uglavnom zagrejani rastvor antifriza ima intenzivniju nijansu u odnosu na nezagrejan.

Kratak odgovor bi bio - da, taj Febi jeste odgovarajući, a posebna priča je to na koliko ga treba promeniti.

Themp12

Kada sam radio veliki servis menjan je naravno antifriz,premetio sam da mi nije bilo do max nasuto pa je mastor malo dolio.Onda posle nekih 9 meseci opet mi je dolivao majstor malo da bude do max crte,rekao je to je ok.
Ja sam opet dolivao pola destilovane vode pola antifriza pre nekih 8 meseci i sada je negde iznda minimuma ali je opet ispod max crte.
Pitam se da li negde curi,sta vi mislite.
Renault Clio 3 je u pitanju benzin G12 antifriz.

Ap0calypto

Ili ga motor troši, ili negde curi. Ja za 5 godina između dva velika, ni kap antifriza nisam sipao.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Milenko_M

Kada se na hladan motor sipa antifriz do vrha onda kada se ugreje višak izađe .Ako stalno spada ispod minimuma onda negde gubi tečnost.
Može da bude bušan hladnjak u kabini ali to bi se primetilo da vlaži. Isto tako na vodenoj pumpi može da vlaži . I naravno na termostatu , ali tu je lako proveriti.