Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Rashladna tečnost (antifriz)

Započeo nuk, 17.11.2008. - 07:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ap0calypto

Na pakovanju je bio zuti, u posudi je roze boje kad pogledam :D

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

AfrikaaXY93

Pozdrav narode, od nedavno sam vlasnik Megana IV 1.5 bluedci 95hp. Prema ovome što trenutno čitam, za njega je prema specifikaciji isto G12? Ne mogu da pronađem nikakav trag o tome ispod haube, samo R1234yf za rashladni sistem. :(

Boško

Da li smem sipati ovaj Valeov antifriz u Kadjara 1,3tce?? Sad je u njemu neki žuto-zeleni ili ti fluroscetni, takva neka boja... Menja se termostat, pa se mora doliti posle... Ili šta preporučujete za njega ali da je takve boje??

wcyber

ako ne znas koji je antifriz u autu, obavezno zameni kompletan antifriz .. taj motor je izuzetno skup i mlad .. nemoj se igrati zbog par litara antifriza ..

sto se interneta tice, kazu da ide Renault Typ D antifriz, sto bi bilo ovako nesto

https://tektion.rs/ulja-i-maziva/maziva-i-tecnosti-za-vozila-i-mehanizaciju/tecnosti-za-zastitu-i-hladjenje-motora/febi-antifriz-renault-dacia-typ-d-35c-1-5lit-spreman-za-upotrebu/

Sasa_NS

Ako moraš dosuti manju količinu, sipaj samo destilovanu vodu i neće biti problema.

Inače, u 1.3 TCe originalno ide antifriz Glaceol RX Type D koji je baš takve boje koju opisuješ ("Amarillo Neon"). Menja se na max. 120.000 km ili 5 godina.

wcyber

tako je .. destilovana voda je uvek 100% bezbedna za manje dolivanje .. nista se znacajno nece promeniti u min/max temperaturama

Slavce20

Citat: wcyber poslato 27.08.2025. - 11:48
tako je .. destilovana voda je uvek 100% bezbedna za manje dolivanje .. nista se znacajno nece promeniti u min/max temperaturama

Jel se u manje dolivanje racuna ako je tecnost i dalje vidljiva u posudi,bistra je tu je negde mozda kod minimuma nisam siguran,planiram da pre velikog servisa i kompletne zamene tecnosti prvo dolijem ako moze destilovanu vodu pa da ispratim koliko brzo ce da nestane.

wcyber

naravno, to malo se slobodno moze doliti destilovane

zokce

Proveri posle tacku mrznjenja, da ne bude iznenadjenja preko zime.

Alekre

Gubi mi negde antifriz, posuda se prazni i skontam da gubi na kućištu termostata, Clio III 1.6 16V. Pošto menjam kućište, menjam i antifriz.

Planiram da sipam ovaj:

https://www.nisotec.eu/sr-lat/products/antifreezes

Nisotec G12.

MK3

Pa ne moras vala mijenjati citav. Ja sam mijenjao na mog, Clio 3 1.2. stavio kesu ispod posto posuda nije mogla. Skinuo crijevo, istocilo sto je imalo. Zamijenio i dolio sto je moralo da se prospe tokom skidanja.
Ako mu je vrijeme za zamjenu, onda ok.

Sent from my SM-A307FN using Tapatalk

Alekre

Ovo mu je četvrta godina, nek ide napolje. DS9 je pominjao Nisotec ali ne mogu da pronađem.

MK3

Moja preporuka je Febi. Ne sumnjam u njegovu preporuku samo nemoj neko jeftino smece. Kvalitetan antif. ima ulogu podmazivanja vodene pumpe tj semeringa itd. tako da gledaj nesto kvalitetnije.

Sent from my SM-A307FN using Tapatalk

Alekre

Pazario Nisotec G12, nešto preko 400 din. litar. U poslednje vreme koristim pumpadžijske proizvode. Ulje je Lukoil npr. No dobro, pakujemo termostat i gas.

Ap0calypto

Sigurno je dobro, ja sam Nisotec ulje koristio u 1.0, nisam video neku razliku u odnosu na Mobile, Total

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll