Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa paljenjem (startovanjem)

Započeo Kod, 17.12.2008. - 22:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Kod

stvari stoje ovako...

moja drugarica ima renault megane I (2001) motora zapremine 1.870 ccm3 i jacine motora 75kw. tvrdi da je dCi, mada ja iskreno mislim da je dTi. however, motor i automobil generalno rade besprekorno. problem se javlja pri startovanju istog. mislim da je bitno da napomenem da se to ne desava stalno. nekada zaista upali na ''pola kljuca'' dok nekada isprazni akumulator verglajuci i ne upali. automobil je u izvanrednom stanju sto se tice ostalog! unutrasnjost je jako ocuvana itd. ne bi zelela da ga proda ali.... slozicete se da ovo moze da vam ''pokida zivce''.

hvala vam!  

Koristan link o funkcionisanju sistema ubrizgavanja u sekciji Nije lose da znate: http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=18498.new#new
Aleksandar

Click

Neki od releja, grejaci, dovod goriva treba pretresti (da ne vuce negde fals-vazduh). To je onako u trenutku, prva ideja..
P.S. Moze biti i kontakt brava, elektroventil na pumpi.. Pravac CLIP, jedino tako ce dobiti pravi odgovor, ostali ce je samo zavlaciti.

fLiP

:rotfl: A mi taman poceli da pisemo o DTI motorima.
Slazem se sa svime sto je Click naveo... cak je naveo i vise nego sto sam ja mislio da stavim. :D Ali to je Click!  :hura: :hura: :hura: :hura:

Samo mi nije jasno kako kontakt brava? I sta je (gde je) CLIP?!

Click

CLIP je u ovlascenom servisu. (komp dijagnostika)

Kod

uradjena komjuterska provera i sve je bilo u redu. nije nista sto se tice dovoda goriva, grejaca ili bilo cega drugog. proverene i dizne (komp je to prijavio kao gresku). ociscene, reparirane ali se javlja isti problem!  :nezna:  ajmo dalje !

p.s. jedino brava! kakve to veze smo ima?! (ne razumem se)
Aleksandar

Click

Moz' da napukne grafit u njoj sto daje kontakt na elektroventilu, pa nekad ima struje (pali na pola kljuca), nekad nema (isprazni akumulator verglajuci)  :nezna:

RS TEAM

A kako znas npr. da je sve dobro sa dovodom goriva?
Sta ako se preko noci npr. gorivo vrati iz pumpe?
Renault Clio III Sport 8:47.48
VW Golf R32 8:49

AccA

Da li se desava prilikom prvog jutarnjeg palenja? Takodje da li joj se desava da ugasi auto i odmah hoce da ga upali (tipa pogresno se parkirala, pa hajde da se odmah preparkira...)?

Kod

nema veze sa tim kada je auto vozen. znaci moze biti i ujutru (proslo vec 12h od poslednje voznje), a moze biti i to sto rece AccA - ugasi auto i odmah hoce da ga upali.
Aleksandar

Boki

Meno to lici na kontakt bravu :nezna:
Kad se desi da nece da upali nek proba da izvadi kljuc iz brave pa ga opet vrati ili dok vergla da ga pritiska levo-desno
Nisu sale za umove male

fLiP

Ujutru se upali sa manjim vrglanjem (od 10sec) i mora da mu se doda gas. Kada se upali hoce da ostane gas na 1000 do 1500obr/min. Ne osciluje vec blokira. Zatim kada se pipne papucica gasa on dodje na naormalu.
Posle voznje i pauze od posle pola sata do sat vremena, bez obzira sto se motor nije skroz ohladio, javlja se problem sa paljnjem. Cak je i duze potrebno da se vergla.
Kompresija na jednom klipu je oslabila. Grejaci su dobri.

Sta bi moglo da bude uzrok? Motor ili bosh pumpa?

Laguna22D

Mislim da pumpa ne bi trebala da ima bilo kakve veze sa kompresijom u cilindru...
M. The most powerful letter in the world.
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=13627.0

fLiP

I on sumnja u to. A to je pocelo bas da mu se desava kada je poceo ovaj mraz...
Ako je tako, onda treba traziti nekog dobrog boshistu....

Click

Koliko je okvirno presao auto? Koliko je manja kompresija?
Mozda stvarno grejaci nisu dobri.. Ima jedan test (okvirno, na brzinu) za ispravnost kompresije dizel motora... Startuje se auto, po dostizanju radne temperature i gasenju istog, nakon sat vremena mora da upali bez pomoci grejaca.. Ovo vazi kada je temperatura u plusu, za minus treba smanjiti interval, mozda ga i prepoloviti na pola sata.
Pad kompresije na jednom cilindru ne mora da znaci da je motor zreo za generalnu, mozda neki ventil nije nastelovan kako valja (Inace, trebalo bi nastelovati ventile povremeno, recimo na 100.000 km na F9Q motoru, samo je alat jako skup, pa svi beze od toga kao djavo od krsta  :yes:)
Treba i dizne proveriti.. Mislim da on ima i drive by wire upravljanje pedalom gasa (ako je noviji, nema sajlu), pa i to treba proveriti obzirom na to zaletanje u obrtaje po startovanju.. Dakle, potenciometar /ili sajla..
Fals vazduh? Dizelima to moze biti problem, kao i benzincima  :write:

serences

Evo ovako,
Laguna 1.9 dci, 2002 god.
Posle dužeg putovanja(i to samo leti) auto nije hteo da upali. Sve se to naravno desilo na putu ka moru. Zvao servis na putu, sve proverio serviser i ne zna šta je. Zvao kolegu koji kako on kaže zna sve Renaulte u dušu i našli probelm. Nema goriva u crevu za gorivo i uopšte ga  i ne vuče. Na crevu za dovod goriva postoji ručna pumpica (nema svaki model, čak šta više malo modela je ima) koja kad se napumpa povuče gorivo.I sve radi. Ali kad se zagreje, opet ista priča. Ta ručna pumpica kad se zagreje propusti gorivo nazad u rezervoar i džabe verglanja neće da povuče gorivo ( a i da hoće isprazni se akumulator od silnog verglanja).Sve ovo se dešavalo isključivo leti, znači kad se jako zagreje.
Sve ovom sam Vam opisao da pomognem možda nekom koji je imao ili će imati isti slučaj kao i ja, pa ne mora da plaća školu kao što sam je ja platio.

E sad dolazi moj problem,
Gore pomenuto crevo sa pumpicom za gorivo sam promenio, (100 eur-a u Renault servisu-neverovatno kad vidiš šta je to ali mora da se naruči) i sve je lepo radilo do neki dan.

Kad pristisnem dugme za startovanje, auto vergla li vergla, i na kraju upali. Mislio sam prvo da je zbog ovih hladnih dana, ali evo i sad je situacija ista.
Kad upali na momenat gubi obrtaje i posle se normalizuje, što me je navelo na zaključak da ne dobija dovoljno goriva. I tako i jeste.
Juče mi se desilo da je auto upalio i nakon toga se sam ugasio. Posle toga neće da upali, samo vergla. Otvorio haubu, napumpao gorivo(ponovo sa mojom čuvenom pumpicom) i radi. Ovo mi se desilo juče 2 puta, Jutros je upalio bez "pumpanja" ali uz duže verglanje.
Pitanje je je sledeće: Ili sam baksuz sa ovim crevom za gorivo pa je i ovo "crklo" (mada nije isti slučaj kao kad se leti pregrejalo, već sad non stop imam problema sa paljenjem) ili je negde drugde možda kvar? Možda ima neko drugo rešenje?

Napomena: Možda ima veze a možda i nema ali ne rade mi svi grejači. Mada mi je majstor rekao da kod dci do -10 može da upali i bez grejača?

Neka ideja?Predlog?