Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa paljenjem (startovanjem)

Započeo Kod, 17.12.2008. - 22:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Milenko_M

Ručna pumpica kod mene je trajala 12 godina. Ne treba pokušavati zamenske jer iako se namontira , guma strada posle pola godine.
Reno prodaje samo komplet sa crevima .U crevu pored pumpice se nalazi bezpovratni ventil.I on može biti problematičan , ako nije dobar
slabi pritisak i teško pali.A gumeni deo se lako skida ali nema da se kupi odvojeno. Zato sam ja jedino našao polovnu

wcyber

ta pumpica je trajala 20 god u mom scenicu 2 .. verovatno je jos uvek citava kdo novog gazde  :pije:

MaxMan

Predjoh sa mojim rendzom Scenic 2 1.9 dci (2005 to)  od 2008 me 250.000 na satu sada 320.000 sve je bilo OK godinama ali elem evo od proletos neki simtomi za koje razni majstori imaju svoje verzije, a pretpostavljene cene usluga idu od 100 do 800 eura i niko ne garantuje da ce auto radit posle intervencije normalno.
Sta se desava ... auto upali iz prve kada je hladan, a kada je vruc takodje iz  prve ali dok radi vergla jos i zatrese .To se desava samo kada je vruc i kada je napolju veca temeperatura obicno oko 30 i vise C. Ako ga ugasim i odmah ponovo startujem sve je normalno ali ako sacekam minut i vise vergla preko upaljenog auta.Kako se postepeno hladi i palim sto je hladniji manje zatrese ali krace vregla preko upaljenog motora.Radjen je veliki servis i pre i posle njega ovo su bili simptomi .Potrosnja po boardu 5,2 , auto vuce na gasu odlicno, tiho i ravnomerno radi na leru isto i u voznji bez trzanja sve korektno . Znaci kada je spoljna temperatura niza ispod 20 C ne igra ulogu da li je motor vruc kod starta.Uradjen je kompletan remont alnasera , automata i ostalog , stavljen nov akumulator , zamenjena sva 4 grejaca sada nema upozorenje za servis na kom. tabli.Uradjena diagnostika i utvrdjeno da 4 i 2 dizna imaju pad pritiska kod starta vruceg motora od 70 ali se kasnije to sve normalizuje i sve rade manje vise po diagramu ujednaceno  .Kod hladnog motora nije vrsena dijagonstika sta se desava kod takvog startovanja.
Manje vise sam se nasao u vrzinom kolu ,a moram doneti neku odluku sta bih prvo mogao da proverim pre nego se pozabavim diznama jer je to cini mi se najskuplja intervencija za koju mi je majestor koji je radio dijagonstiku prvo rekao da odatle krenem ali ne garantuje da ce biti resen problem i to mi je zazvucalo bas onako grubo po mom dzepu .Ocekivao sam da se ide od jeftinijeg ka skupljem ali znam vec gde lezi zec u takvom pristupu prema klijentu.
Ako je neko imao isti ili slican problem i nesebicno bi ga podelio ovde bio bih zahvalan , jer mislim da je sustina da barem pokupim nekog osnovnog predznanja o ovome da me ne bi majstori bas vodili "po selu kao mecku" .
Hvala.

Milenko_M

Mislim da to ne izgleda da je problem sa diznama , zato bi bilo najbolje da zbog ovog problema ne diraš dizne.
Jel ti rađena diagnostika sa Clip uređajem?

wcyber

uh, to je bas specifican slucaj.. ne znam da li ti se uopste isplati da se zezas ili da polako prelazis na mladji auto sa manje predjenih km..

dizne se jedino mogu proveriti skinute i stavljene na testni sto... sigurno vise nisu u fabrickom stanju, al je pitanje koliko jos imaju fore da rade i ovako kako rade.. opet sve zavisi koliko jos planiras da vozis godina i desetina hiljada km

MaxMan

Citat: Milenko_M poslato 11.08.2024. - 13:13
Mislim da to ne izgleda da je problem sa diznama , zato bi bilo najbolje da zbog ovog problema ne diraš dizne.
Jel ti rađena diagnostika sa Clip uređajem?

Cekam na red da to odradim nekog elektronicara sam kontaktirao , inace mi je majstor koga sam naveo u predhodnom postu utvrdio tu simptomatiku sa diznama ali samo to mi je saopstio nista manje ni vise , zato hocu da vidim

MaxMan

Citat: wcyber poslato 11.08.2024. - 14:05
uh, to je bas specifican slucaj.. ne znam da li ti se uopste isplati da se zezas ili da polako prelazis na mladji auto sa manje predjenih km..

dizne se jedino mogu proveriti skinute i stavljene na testni sto... sigurno vise nisu u fabrickom stanju, al je pitanje koliko jos imaju fore da rade i ovako kako rade.. opet sve zavisi koliko jos planiras da vozis godina i desetina hiljada km

Drugi auto nemam, a moram nekako da premostim jedno vreme , sada mi se na boardu i to samo dok radi auto javlja poruka "none report saved" ili na nemackom kako stoji  "Keine meldung gespeichert"  naski "nijedno obavestenje nije memorisano" .Odakle to iskoci nemam pojma nikada do sada nije bilo takvih poruka.

alexsasa

To je normalno, ne obracaj paznju.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

svasta.. jednotavno nikad nisi obratio paznju i vrteo kroz board computer .. uvek se ispisuje ta poruka kada nema prijavljenih gresaka ..

MaxMan

Citat: wcyber poslato 15.08.2024. - 11:06
svasta.. jednotavno nikad nisi obratio paznju i vrteo kroz board computer .. uvek se ispisuje ta poruka kada nema prijavljenih gresaka ..
Bogami jesam i te kako ,vrteo sam stalno prateci potrosnju , preostalu kolicinu goriva,dnevnu km itd. ali mislim da mi je to ukljuceno kada sam bio na dijagnostici kod osobe u NS  koja mi je i proveravala rad dizni kod starta vruceg motora jer je ulazio u neke modove i pokretao sekvence snimanja koje je analizirao posle dobijenog dijagrama , ali ok novi info na boardu.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

wcyber

na svakom scenicu se ispise to kad nema nikakvih greski.. mozda se ne ispisuje ako je ulkjucen tempomat...  12 god sam vozio scenica 2 i uvek je bila ta poruka, i sad na scenic 3 ispisuje slicno..

milann_90

Pozdrav društvo. Pomagajte.

Vozim Megane 3 i do sada sam imao dve opcije paljenja:
1. Menjac u brzini, stisnem kvacilo +dugme za paljenje,
2. Menjac izbačen iz brzine stisnem kočnicu + dugme za paljenje.

Kod prvog slučaja ako ne pritisnem kvačilo a stisnem dugme za paljenje pisalo mi je press clutch+start button, a kod drugog slučaja ako ne pritisnem kočnicu pisalo mi je press brake+start button.

Zadnjih dva meseca zeza paljenje u brzini, nekad neće da upali pa sam nastavio paljenje LER+KOČNICA+START BUTTON i radilo je normalno. Pre nekih 20ak dana sam zamenio prekidač rikverc svetla jer mi ista nisu radila i nakon toga počeo je da mi se javlja sledeći problem:

Auto neće da vergla ni u brzini sa pritisnutim kvačilom ni u leru sa pritisnutom kočnicom, i što je najzanimljivije u oba slučaja mi piše PRES CLUTCH+START BUTTON, a ne kao pre u leru da piše PRESS BRAKE. Nakon nekoliko stiskanja i otpuštanja kvačila i kočnice, izbacivanja iz brzine u ler i obratno proguli i upali. Zna se desiti da posle odvozanih par kilometara kad ga ugasim i odmah upalim upali bez ikakvih problema i u brzini i u leru, a nekada ni to nije slučaj.

Ovo me skroz zbunilo jer da je prekidač kvačila palio bi u LERU sa kočnicom, a da je prekidač kočnice palio bi u brzini. Još je više zbunjujuća poruka PRES CLUTCH u oba slučaja a nije tako bilo.

Ima li ko predstavu šta bi moglo biti?? Hvala!

Ap0calypto

Ja uvek palim auto kada je van brzine sa stisnutim kvačilom, mozda je kod tvog auta nesto drugacije. Deluje da ne prepoznaje da je kvačilo stisnuto.

Sent from my Poco using Tapatalk
"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

milann_90

Ovo znam sigurno da je u brzini zahtevao KVACILO a u leru KOCNICU za paljenje i tako je i ispisivao na ekranu. Sad u oba slučaja ispisuje da pritisnem kvacilo i opet neće da upali. Razmišljam samo da ne prepoznaje u kom položaju je menjač, iako sam menjao prekidač rikverc svetla i da mi rikverc svetla rade.

boblegend

Neko mi reče da kad oslabi akumulator oće da se jave  problemi sa start stop sistemom,možda je tako nešto u pitanju  :??: