Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatska (električna) ručna-parkirna kočnica

Započeo Byk, 05.08.2012. - 19:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

wcyber

Mislisli smo da pomeras auto sa proklizavanjem guma po podlozi

Sebastijan

Jesu li oba točka blokirana?

Kod L2 (kao i kob S2) je jedna kutija po sredini zadnjeg trapa iz koje idu saje za točkove i jedna sajla za deblokadu u slučaju kvara.
Nisam video ali koliko sam pročitao, kod L3 su mehanizmi pojedinačni na samim točkovima sa el.motorima.
Sajla za deblokadu i ta kutija koju si pominjao, jesu li posebne za svaki točak?

Gluvom priču pričati!

frenchkey

MasterMind

Citat: Sebastijan poslato 17.06.2019. - 09:39
Jesu li oba točka blokirana?

Kod L2 (kao i kob S2) je jedna kutija po sredini zadnjeg trapa iz koje idu saje za točkove i jedna sajla za deblokadu u slučaju kvara.
Nisam video ali koliko sam pročitao, kod L3 su mehanizmi pojedinačni na samim točkovima sa el.motorima.
Sajla za deblokadu i ta kutija koju si pominjao, jesu li posebne za svaki točak?

Ne, postoji jedan modul iz koga idu tri sajle, po jedna za levi i desni tocak i jedna jako kratka za deblokadu.

Nalazi se negde ka sredini, sa desne strane na zadnjoj osovini.

Sada kada uzmem da skidam slikacu da vide ljjudi.

Sebastijan

Sinoć sam se zavlačio ispod auta L3 2012.g.u dvorištu na travnjaku. Nije mi bio telefon-kamera pri ruci da fotografišem a počela kiša pa se nisam ponovo vratio. Prvom prilikom kada vozilo ponovo bude u dvorištu učiniću to.
Lično ne vidim problem da se podvučeš pod vozilo i osobodiš točkove-povučeš ručicu za havarisku deblokadu toškova. Nema potrebe za skidanjem točka i plastike.
Ako si pak prevelik za zaleganje ispod vozila, mogao je neko od prijatelja da to učini umesto tebe.
Gluvom priču pričati!

frenchkey

ili žena. Ako nema grudnjak 5 ili veći :D

MasterMind

Citat: Sebastijan poslato 19.06.2019. - 22:27
Sinoć sam se zavlačio ispod auta L3 2012.g.u dvorištu na travnjaku. Nije mi bio telefon-kamera pri ruci da fotografišem a počela kiša pa se nisam ponovo vratio. Prvom prilikom kada vozilo ponovo bude u dvorištu učiniću to.
Lično ne vidim problem da se podvučeš pod vozilo i osobodiš točkove-povučeš ručicu za havarisku deblokadu toškova. Nema potrebe za skidanjem točka i plastike.
Ako si pak prevelik za zaleganje ispod vozila, mogao je neko od prijatelja da to učini umesto tebe.

Pa vidi ja imam skoro dva metra i 160kg, pa ti pokušaj da se zavučeš ispod tako niskog auta.

Ono ne treba mi trenutno auto, imam drugi, ali svakako planiram da ga dignem na neke panjeve u garaži, već sam ih dovukao, i da pokušam bez skidanja točka i koruba, ali ako mora... Mora... A i čekam da mi jave iz servisa da li postoji način da se reši dijagnostikom, pošto vidim na netu da su neki pisali da su ovaj problem rešavali dijagnostikom. Mislim kada greška prikaže ovu grešku na dijagnostici.

zokce

Koja ti je ovo `Auto: Laguna ph3 1.5 dCi` u profilu?

Ćimo

djiuliju

Jer u prethodne lagune nisu ubacivali motore iz klija  :bigl:

Sebastijan

Citat: MasterMind poslato 22.06.2019. - 16:20

Pa vidi ja imam skoro dva metra i 160kg, pa ti pokušaj da se zavučeš ispod tako niskog auta.

Pa ja sam se podvukao... :) :ziveli:

Nisi odgovorio jesu li oba točka zablokirana. Ako je jedan zablokirao, verovatno zaribala sajla od tog točka ili problem u samom točku. U tom slučaju nema šanse softversko oslobađanje već ta kratka sajla-"patrljak od desetak cm" da se povuče. Ako ni tada nema popuštanja ostaje problem u sajli ili točku, nema treće.
Gluvom priču pričati!

MasterMind

Danas sam probaonda se podvučem ali nema šanse da dohvatim.

Posle pokušao da skinem desni točak, i nema šanse, kao da se slepljen sa glavčinom. Tako da je moguće da je problem i u točku.

E onda lepo spustim auto, i ajde da pokušam da pomerim auto na kvarno, kao što sam uspeo prošli put, ako uspem malo da pomerim/odlepim točak, i upalim auto, sve regularno lajt šou, i pokušam da pomerim, i nešto mi je onako lepo puklo i auto ni da mrdne. A da se povlači sa sajlicom ili bilo kako je malo teža misija između onih stubova garaže.

A oba točka su ostavljala trag kada sam ga pomerao.

Razmišljam, prošle godine sam menjao pločice na sva 4 točka i posle par meseci sam imao problem, doduše tada je javljao u sajli za otpuštanje, ali je morao da se zameni ceo modul. Zimus je otišla viljuška kočnice i cela je zamenjena, i kaže mi drugar koji je radio da je resetovao kočnice dijagbostikom, ali evo bukvalno posle istog perioda, dodupe posle mnogo više km se javilo.

boree

Ček malo tebi auto još stoji negde sa blokiranim točkovina ? U nekoj garaži gde je nepristupačno prići ? Jel na asfaltu ili...?

zokce

Cvikaj sajle, pa stavljaj nove, ocigledno da su zaribale. A i da nisu, moraju tockovi da se odblokiraju, koliko vidim nema drugog nacina.

Sebastijan

Mala je verovatnoća da su obe sajle u isto vreme zaribale.
Sajle može da otkači sa kočnice-točka.
Pre otkačinjanja ili seče sajli, OBAVEZNO onemogućiti aktiviranje elektronike u kutiji sajli (vađenjem osigurača, skidanjem kleme sa aku ili skidanjem konektora napajnja na samoj kutiji).
To bi trebalo raditi i kada se menjaju pločice ili otkačinju sajle zbog remonta kočnice.
Gluvom priču pričati!