Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatska (električna) ručna-parkirna kočnica

Započeo Byk, 05.08.2012. - 19:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mire

Meni nisu otkačinjali ništa kada su menjane zadnje pločice, niti je posle rađena bilo kakva kalibracija.

Baš sam i pitao majstora da li treba da se blokira sistem pre zamene pločica i rekao mi je da je to potpuno nepotrebno.

wcyber

dokle god ne pali motor sa rastavljenim delovima ..  ;)

boree

U životu nisam ni video ni čuo da neko pali kola dok su rastavljena... :fiju:

wcyber

neko rucno raskaci sajle da bi uspeo da odveze kola do majstora bez slepanja.. mislim na takve varijante

mire

Naravno, auto je bio na dizalici. Paljenje motora ili diranje komandi nije bilo ni moguće.

frenchkey

neki kažu da je kod automatske ručne kad se mijenjaju zadnje pločice najsigurnije clipom deaktivirati ručnu pa po završetku aktivirati. Ako nema clipa onda otpustiti ručnu normalnim putem pa onda skinuti klemu s akumulatora dok posao ne bude gotov

mire

Mi smo je ručno deaktivirali, ali nije bilo potrebe da se skida akumulator.

frenchkey

mire

Znam, al eto... Da sam radio sam, prilično sam siguran bih skinuo akumulator. Majstor je bio potpuno siguran da to ne treba da uradi.

Sebastijan

Problem je ako se aktivira sa otkačenim sajlama. Recimo majstor startuje motor da odzrači sistem a zaboravio da su sajle otkačene.
El.motor u kutiji krene na zatezanje, nema signala za isključenje jer su slobodne sajle a hod zupčanika je ograničen. Tada zupci zaglave-ukoče kretanje el.motora koji tada zapinje. Polomiće se ili pregoreti relej, fet tranzistori.
Na ispravnom sistemu kada su opuštene kočnice, pomeranjem jednog kraja sajle, pomera se kraj na drugom točku.
U principu obe sajle se mogu posmatrati kao jedna sajla kojoj se dužina skraćuje u kutiji pri zatezanju i obrnuto.
Havarijsko isključenje se svodi na razdvajanje sajli u kutiji povlačenjem kratke sajle.
A majstora nije briga jer  će te VI platiti u slučaju loma zbog njegove nemarnost.
Gluvom priču pričati!

MasterMind

Evo novi update. Oba točka su blokirana.

Problem je u instalaciji. Istrulela je instalacija ispod vozila.
Odnosno kabl koji josi struju je korodirao i istruleo u delu gde se spaja sa džekom koji ulazi u modul parkirne kočnice.

Meni nije jasno kako na ovom delu ne postoji nikakva zaštita. Drugar električar je savetovao da kupim sa neke lagune jedno metar kabla do džeka i džek, i da se kompletno zameni i izoluje i lepo zaštiti ceo modul, jer nisam nigde video da tu postoji neka zaštita.

Sebastijan

Jeli uspelo oslobađanje točkova povlačenjem sajle za deblokadu?
Gluvom priču pričati!

MasterMind

Nismo ni pokušali sa otpuštanjem osogurača, jer je drugar siguran da može da odradi to ispod auta samo da ga lepo podignemo. I ako ne uspe da se pokrene da se povuče sajla osigurača.

Po njegovim rečima, da ne pokušava da zeza modul, jer ako ovo reši problem, nema potrebe da se otpušta, jer može da zezne modul.

E sad, meni je čudno da renault nije to nikako zaštitio? Auto je baš mnogo vožen ove zime, po snegu itd. I verovatno je to razlog zbog koga se ovo desilo.

Sebastijan

Dobro razmišlja tvoj drugar, ima logike.

Ako ti ispisivao grešku, posle popravke trebaće resetovanje elektronike. Ako nema dijagnostiku, može uraditi resetovanje i bez nje.
Gluvom priču pričati!

baki800

Ja sam imao problem na seniku 2
otpustio rucicu u gepeku odvezao auto kod majstora i preko dijagnostike resetovali gresku.
nekako je bio izgubio konekciju sa kocnicom, prakticno je popravljeno preko racunara.