Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Automatska (električna) ručna-parkirna kočnica

Započeo Byk, 05.08.2012. - 19:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MasterMind

Citat: Sebastijan poslato 27.06.2019. - 01:57
Dobro razmišlja tvoj drugar, ima logike.

Ako ti ispisivao grešku, posle popravke trebaće resetovanje elektronike. Ako nema dijagnostiku, može uraditi resetovanje i bez nje.

Kako misliš bez dijagnostike? Svakako ćemo skinuti kleme da se izgubi sva struja.

Ali imam ja univerzalnu BOSCH dijagnostiku, valjda će preko nje moći da se uklone greške. Bar sam ja uspevao neke greške da uklonim.

Sebastijan

Ja sam moju elektroniku popravljao, promenio sam relej u kutiji koji napaja el.motor. To su dva relea u jednom veoma malom kućištu, jedan zateže adrugi opušta sajle.
Posle popravke nije proradio dok nisam resetovao.
Resetuje se tako što se drži izvučena ručica ručne komande najmanje 30 sekundi, mislim do minuta da je dovoljno.
Greška je ostala na displeju ali je kočnica proradila normalno. Grešku brišeš dijagnostikom, tako je u mom slučaju bilo.
Gluvom priču pričati!

MasterMind

Problem je bio u zici koja dovodi napajanje do samog modula. Verovatno neko kada je ranije testirao je ogolio zicu i testirao lampom da li ima napon, i jos je ostavio da visi, a nije bila na svojim nosicima iznad rezervoara.

I ona crvena debela zica je jednostavno istrulela. Uspeli smo da prespojimo delom zice i da pokrenemo automobil. Cak nije ni javljao gresku na tabli, ali je ostala u memoriji.

Narucio sma od ovih sto rasturaju lagune da mi secnu jedno pola metra od dzeka instalaciju sa samim dzekom i zamenili smo. prespojili i prelemili 14 zica. Uglavnom treba samo praziti na redosled, jer ima nekih koje su istih kombinacija boja.

Uglavnom to je iznelo 1000 din, jer svi bukvalno bacaju instalaciju kada rasturaju lagune.

Greske koje su ostale u memoriji su obrisane dijagnostikom.

Inace Bosch nije mogao da obrise greske, ali ona Delphi dijagnostika koja kosta 100e i ciji sam software skinuo sa interneta je uspela da obrise greske.

frenchkey

ako se greška ne ponovi u 20 dana, sama se pobriše

wcyber

Postao sam srećni dobitnik parking brake fault greške. Nakon gašenja motora, ispalio grešku. Moradoh iz gepeka da popustim kočnicu.. Pravac servis :D

r416

Ekipa da se i ja ukljucim u temu, laguna 2 restajling problem kod kretanja upali rucnu i nece da odblokira nakon par puta gasenja auta otpusti. I jos sam skuzio cim mi blinka na kontroli crvena ona lampica, odmah znam da ce mi se upalit kad budem usporio ili na semaforu, i jos na dijagnosticu delfi ocita gresku df 015 i jos jedna nesto ecu  rucne.

Dzona

Drštvance ja imam pitanje.
Naime na board-u se pojavljuje kljuc, koji svetli non stop i greska check parking brake i pri podizanju i spuštaju ručne iz kutije za rucno oslobađanje ručne kočnice se čuje zvuk, nije krčanje ali zvuk... Ručna radi, hvata normalno... znate li u čemu bi mogao biti problem?

super_koza

Moguće da je motorić ručne kočnice otišao, pa ne može da stegne kočnicu koliko bi trebao ili da preskače prilikom stezanja/otpuštanja.

wcyber

To samo na dijagnostici možeš videti šta je problem. I to najbolje sa originalnom Reno klip dijagnostikom

sofke

U poslednje vreme, malo, malo pa dobijam ovu poruku. Ugasim motor, izvadim ključ, onda upalim motor, odem malo napred nazad, greška nestane i kočnica normalno radi. Ako je motorić, koja je cena da li je neko to popravljao?

Sent from my motorola one zoom using Tapatalk

[Žile] Aaaa, pa to ne može, neee može, to ne pasuje, ovo je đunta sa sitnim nutom.
[Floyd] Jeste Žile, rekli su mi, može da se ubudži."
[Žile] A jesu ti tako rekli? Dobro, onda neka ti ubudži onaj koji ti je to rekao. Ja ne umem.

wcyber

to moze jos godinama da ti se javlja, ali ti savetujem da odes na ovlascenu dijagnsotiku da vide sta je tacno .. mozda mogu sajle malo da se podmazu ili treba zadnje kocnice da se provere, zamene diskovi, plocice ;)

sofke

Planiram da idem u servis za par nedelja, pred odlazak na odmor, pa ću videti šta je. Nego, kad hoću da izađem iz kola, a greška prisutna, pišti ko lud

[Žile] Aaaa, pa to ne može, neee može, to ne pasuje, ovo je đunta sa sitnim nutom.
[Žile] A jesu ti tako rekli? Dobro, onda neka ti ubudži onaj koji ti je to rekao. Ja ne umem.

Byk

Da li se greška javlja sama od sebe ili samo u momentu kada treba ručna da se aktivira/deaktivira?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

frenchkey

meni se to javlja na scenic 2, a kad stisnem kuplung do kraja onda se ugasi, vjerojatno taj drugi mikroprekidač na pedali zeza

sofke

Citat: Byk poslato 21.06.2021. - 16:19
Da li se greška javlja sama od sebe ili samo u momentu kada treba ručna da se aktivira/deaktivira?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Uglavnom ručno kada hoću da aktiviram. Evo šta kaže PyClip...