Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
B

Problem: alternator / regler

Započeo banem, 31.12.2008. - 09:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Maraco

Bord mi prijavlju da mi alternator ne puni. Slika sa sa crvenim akumulatorom. To se povremeno pojavljuje. Ali mi nije jasno sta moze da bude kvar, jer alternator puni i to odlicno. Merio sam i punjenje mi je 14,20V. Pa cak i kad izbaci gresku na bordu i do god je upaljena signalizacija za gresku on puni 14,20. Sta to moze da bude greska. na clip-u nemam gresaka, sem neke greske koja je nesto slicna toj u vezi punjenja ali tu gresku ne mogu da obrisem. sad da li sto klip nije orginalan ili sto ne znam. da li neko nesto zna o tome? Hvala i pozdrav

EDIT: spojene teme

Dule

Verovato je problem u pobudnim diodama alternatora. Ove diode umeju da crknu kad prespajaš auto kablovima radi paljenja, pa okreneš kontar polove da varniči ili na kratko prevrneš polove akumulatora. Ili se radi o nekom hladnom lemu na diodnoj ploči alternatora. Eventualno može biti i regler u pitanju, a to ti je znak da će crkne skoro a može biti da ne puni u momentima paljejam lampice.

Maraco

A kako bi mogao da proverim regler. i da li taj hladan lem moze da se resi kao i onaj sto je bojka na displeju od dig. klime? Mislim samo da lemilicom ga malo ugrejem  :smile:

Sasa88

Gde naci regler sa ovim oznaka: valeo 2604114 19096
E487406C15241   ???
za ovakav alternator 
http://www.rmlunits.com/Renault_Volvo__Car_Commercial__Alternator/100-404/
brojevi alternatora:
TG 11C041
2543 206D
8200410681-C

Blazar

Poslije duže vremena imam jedan problem. Prošle godine sa vremena na vrijeme mi se palila lampica Battery Charge Fault (ona crvena sa naslikanim akumulatorom) i to se palila uglavnom kada mi obrtaji padnu ispod 800 jer je leptir gasa bio zaprljan. Poslije čišćenja leptira gasa, ova lampica se više nije palila, prošlo je cijelo ljeto, ali sad zimi otkad su počeli hladni dani pali se i ostaje upaljena duže vremena, ponekad treperi, ponekad se upali na par sekundi a ponekad drži po nekoliko minuta. Kada se jednom ugasi u vožnji više se ne pali.

Zaboravio sam da napišem, da i kad je ta lampica upaljena, sve u autu radi kako treba, grijanje, grijači sjedišta, radio, dobro vuče, svijetla ne gube na intezitetu i to je uključeno sve od jednom.

Zanima me, šta možete da mi kažete sta nije u redu.

1. Da li postoje neki kontakti koje bih trebalo da provjerim?
2. Da nije akumulator loš?
3. Ili možda oni alanseri, alternatori?
4. Ili nešto sasvim 3 ustvari 4...

Eto toliko za sad, kad otkrijem šta je, pošto su najgori ovi samopopravljajući problemi napisaću, do tad dajte neke smjernice...

boree

pa najčešće se pali kad ti punjenje akumulatora nije dovoljno, ako ti radi auto redovno ,pali redovno onda proveri da nije spao kabel sa alternatora ili se olabavio, za sad tolko.

Blazar

Da, auto pali i radi kako treba, ja sumnjam da su se neki kablovi razlabavili ali ja pojma nemam đe su i koji su. Pa ako može neka slika sa neta ili tako nešto da imam neku orjentaciju.

Stragi21

Moguce da je alternator na izdisaju,posto pali normalno a ne moze da postigne kad ti ukljuceno vise potrosaca :nezna:

Kad ostavim upaljenu muziku malo duze upali mi se upozorenje da je baterija prazna i da moram upaliti kola,posle mi pise desetak min da se baterija puni. Deluje logicno da tebi izbacuje sto ne postize da puni ali mozda se javi neko ko imao slican problem

Shone013

Proverite masu sa sasijom, ocistite kleme, voltmetar i bacite pogled kako puni i na leru i prilikom dodavanja gasa... pozzz

Sasa024

Pozdrav. Drugar je kupio Clia II 1.4 i nece da pali. Kad okrene kljuc zavergla 3-4 puta i sam prestane,a za to vreme se cuju neki releji kao da se aktiviraju ("kuckaju").
Auto ima fabricki alarm i ne izbacuje nikakvu gresku.
Sta ciniti dalje? :??:

Zaboravih da kazem da je auto 2003.godiste.

Filip

Senzor polozaja radilice..., bobine, kablovi, svecice... Jel oterao kod nekog majstora, jel sijaju neke lampice....
Captur 1.3 tce 2025

Sasa024

Nije jos bio kod majstora jer smo ga sinoc dovukli sa carinskog skladista,tako da ga jos niko nije pogledao. Ne sija ni jedna lampica.

Panta011

Mozda je i akumulator oslabio  :nezna: Jeste li probali sa "donorom" struje?
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

Sasa024

Nasli smo problem. Alternator ne puni dovoljno. Sad se skida pa sta mu bog da. :shit:

vlarad

Ja sam radio reparaciju alternatora i platio sam je oko 100eur 2010. godine. Posle 9 meseci je opet crkao i to u povratku iz Slovenije u blizini Ljubljane. Upalila se lampica za akumulator. Pošto je bila nedelja popodne, odlučio sam da ga vozim dokle može, pogasio sve potrošače, ostavio samo poziciju i bez stajanja stigao do naplatne rampe Šimanovci. Tu je akumulator ispustio dušu i ugasio se.

Zvao sam ovlašćeni servis, oko 300eur fabrički repariran alternator, oko 650eur nov... na kraju sam kupio polovan za 100eur sa ugradnjom i služi me, da kucnem u drvo, oko godinu dana. Mislim da su ove cene čist bezobrazluk, da nov alternator košta oko 7% vrednosti novog vozila, ili oko 20% vrednosti mog klija.