Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
B

Problem: alternator / regler

Započeo banem, 31.12.2008. - 09:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

mire

Da, onda nema smisla. Eventualno možeš da sačuvaš ispravne delove za rezervu.

Ivan037

Dzabe cuvam.
Ovaj je 110A a stari 125A.

Ap0calypto

Nije vezano za alternator, sva sreca, ali ima veze sa vodom i elektronikom. U subotu isao da ooerem auto u laser perionici. Ono bije ne normalnu kolicinu vode. Ranije nikad nije bilo problema, ali taj dan posle jedno 50km, izbaci grešku da treba da dopunim antifriz. Pa onda lapmica za temperaturu krenula da se pojavljuje. I tako nestane, pa se vrati, stao na kraju i ubacio bluetooth dijagnostiku. Nema grešaka itd. Gledam da li curi negde, curilo napred ali od pranja, prozirna voda bez mirisa. Pomislio da mi se hladnjak mozda probušio. Elem, posto nemam u kabini informaciju o temp motora. Pratio sam preko dijagnostike temperaturu rashladne tečnosti, pratio da vidim da ne prokuva. Nije bilo nikakvih problema, susio se do sutra dan. Bar je vreme pogodno za to. Vozio ga juce 100km, danas po gradu. Nema nikakve greške, gledao antifriz, isti nivo.
Dobio senzor vodu, jer te prskalice krenu da se dižu od nivoa tablica na gore. Voda probije kroz hladnjak pa gde zavrsi.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk
"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Marcus

Da li neko zna kad se menja regler da li je potrebno da seregulise punjenje preko dijagnostike, megan 3. Bosch altenator, ima pametno punjenje.
Kupio u delmax AS regler po broju na regleru je za taj model,ali kada se stavi dobija se punjenje 14v  i prijavi gresku punjenja baterije, da li to dijagonstika moze da regulise,cisto me zanima ako neko zna.Vratio stari regler bosch sve ok.

wcyber

ja bi isao u ovlasceni pouzdaniji servis  :lopta:

frenchkey

ja sam na starom regleru mijenjao četkice jer je novi  no name dizao okretaje u leru i prijavljivao grešku

Milenko_M

Citat: Marcus poslato 01.09.2022. - 13:22
Da li neko zna kad se menja regler da li je potrebno da seregulise punjenje preko dijagnostike, megan 3. Bosch altenator, ima pametno punjenje.
Kupio u delmax AS regler po broju na regleru je za taj model,ali kada se stavi dobija se punjenje 14v  i prijavi gresku punjenja baterije, da li to dijagonstika moze da regulise,cisto me zanima ako neko zna.Vratio stari regler bosch sve ok.
Taj novi regler nije bio odgovarajući ili nije bio ispravan.To mora da radi odma bez ikekvog podešavanja.

Marcus

Novi regler je ispravan daje punjenje od 14v,pitanje samo kako ga ECU vidi i da li moze da ga kontrolise,proveravao sam na netu regler je odgovarajuci,pitanje samo dal moze nesto da se uradi preko dijagnostike da bi ga prepoznao.ili jednostavno mora bosch odgovarajuci regler mada nije ni bio u ponudi da se kupi.Kad ide nov treba malo vremena da cetkice nalegnu.U dijagnostici sam video da ima opcija regulacija altenatora.Zato sam postavio pitanje da li je neko menjao regler sa pametnim punjenjem.

wcyber

U Beogradu si, imas dobre ovlascene servise, oni ce ti to najbolje resiti .. Ja se ne bih zezao sa novijim kolima i svim dodatnim elektronikama

Milenko_M

Markus : Rekao si da sa novim reglerom daje napon 14 V ali prijavljuje grešku punjenja baterija . Prema tome taj je neispravan .Nema nikakvo podešavanje .
Na Meganu 3 sva pamet je u ECU a ne u regleru. Ali ako je alternator Bosch onda mora regler da bude Bosch.

frenchkey

Kod menw je bio Valeo i samo taj je dolazio u obzir

Marcus

Nov regler je kupljen prema serijskom broju altenatora,bosch nema u ponudi.Ili je regler a ne verujem,ili opcije preko dijagnostike kad se stavi nov regler,u dijagnostici nudi opciju regulacija altenatora.nisam hteo da se igram jer mi je auto trebao za odmor,ali provericu uskoro sta nudi od opcija.

frenchkey

Sto je bilo starom regleru? Ako su samo cetkice to je trosak od 2€

Marcus

Proveravao punjenje islo 13.3, 13.4 pa smo mislili da je regler i kad smo zamenili auto prijavi gresku,vratio stari sve ok nema problem sa akumulatorom,cetkice su u redu.posle smo proverili za tu regulaciju od strane ECU,on nagleda stanje akumulatora jos neke parametre uzima i prema tome steluje punjnje.

wcyber

nisi ni prvi ni poslednji koji popravlja "neispravan" regler i alternator ;)

zato ti kazem da ti treba pravi servis za auto a ne onaj koji primenjuje znanje iz 1990ih godina