Elektroinstalacije vozila- Problemi, iskustva, saveti

Započeo vladknez, 06.01.2009. - 19:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

vladknez

Poz ljudi. PROBLEM sa "curenjem" struje! Ubija me vec neko vrijeme ovo (od maja), pa reko, ako mi vi ne pomognete ...  :tup:  :help:

Odgovor na problem sam potrazio i na meganeownersclub.co.uk i na drugim forumima ... nista. Procitao sam i ovdje sve  ... nista. :(
Unaprijed se izvinjavam na duzem postu, ali, da vas sto bolje upoznam.

Vlasnik sam Megana II, 1.6, benzinac, 16v, hatch, 5 vrata, 2003. decembar, manuelni mjenjac, 117000km, valjda je dovoljno. Vozen je u Svicarskoj do 93000km, a ja ga kupio sa 99000 (momku "trebao novac za kucu" ... ma daaa  :cekicem: )

Elem, jako mi se svidja auto, ulozio sam poprilicno novca u dosta nekih opravki, ne prodaje mi se, ali, ako ne rijesim ovaj problem ... necu imati izbora (a, usput, cu izgubiti i novca :( ) moracu ga prodati!

Problem: Jednog dana, nisam mogao upaliti auto. Akumulator ispraznjen. Pali pomocu kablova. Ok.
Tada, problem se sve cesce ponavljao. Prilikom paljenja imao sam neke cudne zvuke (majstor mi zamijenio, nesto sto on nazva bendiks ... i ok, paljenje je u redu, nema zvuka ... ali, i dalje se desavao problem sa akumulatorom).
Potom, auto se U SRED VOZNJE, nekoliko puta RESTARTOVAO?! (ne znam kako bolje da to opisem) Na oko 2-3 sekunde: sva struja u kokpitu je nestala, obrtomjer, brzinomjer sve palo na 0. OK. Prvi put je bio SHOK! Sledeci put, dok sam preticao, i isao u susret kamionu (sa druge strane) ... kada mi se to desilo .... BASH SHOK! Ali, kad mi se to desilo u krivini iznad provalije, a ja isao oko 70-80km/h, onda sam shvatio da kad mi se auto restartuje, nestane i servo volana i servo kocnica (a svi znate koliko su mu kocnice mekane) ... e tad ... sam mislio da sam gotov! Bas ... bas shok. :(

Odem do lokalnog elektricara ... prckao citav dan ... nista ("zamijeni akumulator"). Odem na servis u Bg (mirijevski) ... dijagnostika pokazuje neke gluposti, obrisu oni to. Zamijenim akumulator, Varta, 60Ah.

RADIIIII :)

Yahoo!

Do, jednog jutra ... nema struje ... akumulator prazan...  i tako u krug.  :banghead:

Odvezem ga ponovo do elektricara u Bg, ostali smo cijeli dan (mislio sam da mi je nesto na 5-im vratima ne radi) ... nista nismo nasli. Problem je, sto, se sve ovo desava sasvim nasumicno!!! Kad sam bio kod elektricara, nema potrosnje struje! Upalimo auto, ugasimo, opet nista (sve u okviru dozvoljenog). Tako smo probavali nekoliko puta (upali, ugasi, pomjeri retrovizore, pali brisace ... bla bla bla) .. nema potrosnje struje. Sve pokazuje normalno. Poslije par dana, opet akumulator prazan :(

Sta isprazni akumulator za 10-12 sati??? (dodjem s posla, parkiram u garazu, ujutro NECE! Nisu svjetla, nije svjetlo u gepeku ili pretincu ... nista vidljivo.)

Sad, vozim, parikiram, drzim mali kljuc u dzepu, skidam klemu ... i to je to (bozicni praznici, niko ne radi).

Imate li kakvih ideja? Da li se ovo ikom desavalo? Ne znam sta da trazim! To je najgore. Nadam se da cu poslije 15og ponovo za Bg, pa big volio do tada da bar imam neku ideju sta se desava, tako da kad odem u servis, da mogu da mi to srede. Stvarno vise nemam ni volje, ni para, ni vremena ... za gubljenje i eksperimentisanje.

Postovanje kolege Renolozi!  :ziveli:  Sretni vam praznici... a, ajd' da neko i mene malo usreci ako znate nesto ;)

Pozdrav,
Vlad

EDIT: Izmenjen naslov teme
vk

Alhemičar

Pozdrav kolega,hvala na lepim zeljama,takodje!   :)   
Bendiks ti je jedan deo koji se naslanja na anlaser i koji ubacuje mali zupcanik koji pokrece zamajac!Majstor je verovatno mislio da ti vuce na Bendiksu,verovatno ..  :nezna:

Da sam na tvom mestu,i da majstori nisu u stanju da ustanove sta je,uradio bih sledece.Kod svakog stajanja ili recimo duzeg stajanja,skidao bih klemnu sa plusa na akumulatoru.Ukoliko ti se akumulator vise ne bude praznio ili se ne bude vise praznio tom brzinom (jer neces bas u svakoj prilici moci da skidas klemnu),to znaci da ti negde vuce struju 100%,a ako se i pored skidanja klemne praznjenje nastavi,to znaci da ti alternator ne puni dobro akumulator.Treca varijanta mi ne pada na pamet.   :nezna:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

1. Kakav je alternator?
2. Proveri masu (na bloku i sasiji)
3. da li imas alarm?

pmilovanovic

Laguna22D

Neka masa nije negde stegnuta, proveri u motornom prostoru,ali odozdo, kada je menjano ulje ili radjen neki servis nesto nije stegnuto kako valja (ne znam za megane-a, ali na BMW kockici masa se skida kada hoces da promenis karter,a nizak je i mnje se cesto  :tup:). To pokriva i restarte, ne samo praznjenje akumulatora.
M. The most powerful letter in the world.
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=13627.0

fica8

od mog burazera drug je imao takav problem na fabiji.....
znam da je isao na docek prosle nove godine do vrnjacke banje naravno iz Nisa i da mu je riknuo akumulator....pa je kupio jos jedan u vrnjackoj banji.....pa kad se vracao svrati na pumpu i tu mu rikne i taj akumulator,pa kupi jos jedan.....i na kraju kad smo se videli kaze -vozim ko kreten pun gepek akumulatora....-      :bigl:
izedem ja taj put......
znam da je isao kod svih ovlascenih u nisu i svi mu rekli da pojma nemaju sta je problem,a on ode tu do jednog elektricara koji radi u susednoj zgradi u nekoj garazi i on mu resi problem za deset min....... :hura: :hura: :hura:
akko ti nesto znaci ova pricica....a biju ga maleri sa tim kolima ebem li ga........pre mesec dana mu razbiju zadnje staklo na parkingu ispod moje terase gde i ja stavljam kola......kamenica....
strasno kakav smo mi divljacki narod... :wtf:
znam da nisu isti automobili itd....

drMarty

fica8

e sad stvarno nemam pojma.....znam da je dao dvesta kinti i da mu sad sve radi normalno....aj kad ga vidim pitacu ga

nuk

vladknez

ALA STE BRZI! :)  :respect: Svaka cast (Hristos se rodi, sretan Bozic (ko slavi))

Ovako, idemo redom
-Bendiks (Clioman) ... da, u pravu si. Razumio sam sta radi (to mi je i majstor govorio), samo, nisam bio siguran da li sam ga dobro cuo! Imao sam problema sa paljenjem i zamjena bendiksa je to rijesila. Jednom u 15 dana, prilikom paljenja auto bio se cuo ko SPITFIRE!  :doh: (tako nekako), pa se to desilo 1 u 10 dana i tako dalje, do momenta, kad je se to cesto desavalo. Nov bendiks = rijesen Spitfire problem. Da Clioman, i majstor je mislio da tu vuce mozda struju, ali nije. OK, bar je ono rijeseno. Btw, zadnjih 5 dana i radim upravo to sto si predlozio = skidam klemu (+). Nemam pametniju ideju. Skidam plus, nosim "gedoricu" u dzepu (ko idiJot  :fiju: ). Alternator je dobar, puni ok, provjereno. Auto kad radi na leru (svjetla su mu upaljena) daje 14.3 +- nesto, volti. Ugasim, 12V. Upalim 14V = alternator radi. I da, odtkad skidam klemu ... auto startuje! Znaci (sistem zakljucivanja, kao kod onog "detektiva", vozaca ladnjace u "mrtav ladan", detektiv Kokni Kol .. tako nekako  :smoke: ), nesto vuce struju. To je problem.      ... ajmo dalje

-Click: ... kako mislish, kakav ja alternator? ... "dobar". Ne znam sta drugo bih ti rekao, a evo i gore sam objasnio.
-Masu? (samo da nije Felipe ;) ) ... e to .. vidis .. nisam probao!? Tu su i ovi praznici, a u RSrp niko i nista ne radi cijeli januar! Ajde, posto pojma nemam gdje je masa, ako znas, da mi objasnis, tako da kad odem kod elektricara, ... da mozemo provjeriti! (Nisam ja bas nesto oko ovih auta, vise oko komfljutera. No, trudim se da ne budem bas duduk).
-Alarm nemam.

(probao sam sa nekim poznanikom, elektricarem ovo (nije auto, nego tv elektricar, ali ajde. Niko ne radi) ... Skino + klemu. Stavi on ampermetar ... ko na djavla, SLAB! i ne moze da izmjeri kolika je tacno potrosnja. U momentu kad je spajao + klemu sa onim dijelom sto se skine ... VARNICA! I, cuo se klik u retrovizoru, vozaceva vrata! AHA! Nadjo te! Skinem osigurac ... probaj opet ... opet vuce! Nije to. :( Tek onda sam primijetio da se cijela konzola pali! ...tj. sve. E sad, taj sistem, eliminacije, vadjenja osigurac po osigurac sam htio da probam ... ali, ko sto reko, covjek je tv elektricar, nema garaze, ovdje zima ko u Svedskoj ... smrzli se, covjek nije imao vremena da se "igramo". Ok, kad prodju ovi praznici, sta vi mislite, da li ovo sto smo probavali moze da da neke rezultate (osim, upale pluca)?  :nezna:

-Laguna22D ... moguce. Cim sam uzo auto, htio sam da provjerim sve. Mijenjao sam remenje (ok, zamalo mi ne izgori auto u Bg, ali, o tom nekom drugom prilikom), nosac motora ... pa, MOGUCE! (samo, isto pitanje kao i gore ... gdje se sve mase/uzemljenja nalaze?)

-fica8 ... uf .. nisam ni ja nista bolji ... svakih 15 dana nesto rikne! :( ... htio sam i ja da kupujem akumulatore ... ali cemu. To ne resava problem, samo ga produzujem. Moram naci sta ovo uzrokuje! Ali, evo ti situacija ... dodjem na posao, navece da krenem ... ma jok! :(  -14C.  Dodje brat sa autom, donio neki uredjaj za startovanje motora (kaze, bez problema palilo njegovog audija dizel, prije). Spoji na megana, ma NULA! Isprazni mu onaj aparat za sekund. Ni zaverglo! Povezemo se kablovima na njegov auto, Lexus, benzinac. Ma jok .. pregrijasmo Lexusa ... reko, ajd da i tebi sprzim nesto elektronike. Skidaj akumulator ... nemam kljuceva .. .vozi kuci 12 km po kljuceve ... dobro vece, jeste sta pili .. .nismo (ali, zamalo u materinu da ga ne poslah) ... uzmi kljuceve, 12km ...skini akumulator ... vozi kuci ostavi auto na parkingu ... dobro vece, jeste li .. ma sad si me zaustavljao ... i ne, nismo pili (mada, jesmo  :angel: ) ... puni akumulator cijelu noc ... sutra, pali! Otad, skidam klemu. :(
-evo jes jedno pitanje ... posto sam ja iz manjeg grada, nema tih "divljackih" problema (jos) ... treba li ovom meganu alarm, zeder i to? (rece mi onaj mehanicar u bg, NI SLUCAJNO, da on sam se zakljucava i ovaj fazon kartica da je prilicno siguran)

-nuk Radio?
Ne znam ... mogao bi probati i to. Uglavnom, u njemu je onaj njegov standardni cd/radio. Logicno mi da cd ima osigurac, zar nebi bilo logicno (K. Kol  ;) ) da bi trebao vidjeti rezultate ako iscupam osigurac? A to se opet svodi na ovaj postupak cupanja osiguraca, zar ne?

Ljudi, hvala vam puno na pomoci. Dijagnozirati problem me ubijalo ... sad, uz vasu pomoc, nadam se da sam blizi resenju problema!  :respect:
Cim nadjem vremena i uhvatim nekog elektricara, probacu masu, radio, osigurace ... pa, ako nesto nadjem .. javljam!

Hvala puno,  :yeah:
Vlad  :ziveli:
vk

mire

Citat: vladknez poslato 07.01.2009. - 17:08

-fica8 ... uf .. nisam ni ja nista bolji ... svakih 15 dana nesto rikne! :( ... htio sam i ja da kupujem akumulatore ... ali cemu. To ne resava problem, samo ga produzujem. Moram naci sta ovo uzrokuje! Ali, evo ti situacija ... dodjem na posao, navece da krenem ... ma jok! :(  -14C.  Dodje brat sa autom, donio neki uredjaj za startovanje motora (kaze, bez problema palilo njegovog audija dizel, prije). Spoji na megana, ma NULA! Isprazni mu onaj aparat za sekund. Ni zaverglo! Povezemo se kablovima na njegov auto, Lexus, benzinac. Ma jok .. pregrijasmo Lexusa ... reko, ajd da i tebi sprzim nesto elektronike. Skidaj akumulator ... nemam kljuceva .. .vozi kuci 12 km po kljuceve ... dobro vece, jeste sta pili .. .nismo (ali, zamalo u materinu da ga ne poslah) ... uzmi kljuceve, 12km ...skini akumulator ... vozi kuci ostavi auto na parkingu ... dobro vece, jeste li .. ma sad si me zaustavljao ... i ne, nismo pili (mada, jesmo  :angel: ) ... puni akumulator cijelu noc ... sutra, pali!

Pazi, mene ovaj deo buni.

Čak i sa potpuno praznim akumulatorom, trebalo bi da upali na kablove, kada je povezan sa drugim autom. Jedino mi pada na pamet da možda niste dobro povezali kablove (loš neki kontakt) jer je struja pri verglanju velika. Ako nije to u pitanju, onda je moguće da je ili masa ili + na tvom autu loše povezana pa kablovi nisu ni mogli da ti pomognu. Kada si došao sutradan i stavio napunjen akumulator, pomerao si kablove i možda popravio kontakt.

Ja bih probao da pratim kablove i da proverim svaki spoj - wd40, dotegni šrafove, šmirglaj... sve što ti padne na pamet! Probaj i da očistiš kontakte onih jačih osigurača koji se nalaze u motornom prostoru. Možda i neki od njih zeza.

Da li ti je palo na pamet da izmeriš napon akumulatora u trenutku kad neće da upali?

vladknez

Izvini mupe, tako ja pisem, znam da malo zbunjujem.

TAD nije htio da upali preko kablova. Kablove smo sigurno dobro spojili.
I prije mi se desavalo da nece da upali preko kablova. Nekad hoce, nekad ne (stari mi vozi kangoo-a, pa smo tako palili. Takodje benzinac). Naveo sam da su benzinci, jer sam cuo da su im slabiji akumulatori. Eto, kod brata milion elektronike u limuzini, i unutra je 55Ah?

Ako nece da upali, a to se desilo ukupno 2 ili 3 puta, onda moram da skinem aku i punim cijelu noc. Onda, upali.

Posto sam se vec, nazalost, upraksao se sa ovim. Cim otvorim vrata ... vidim po lampicama. Ako koliko toliko dobro sijaj, a auto nece da upali, pomoci ce Kangoo. Ako ih jedva nazirem ... Kangoo, (ni Lex) nisu pomogli. E sad, mozda sam trebao otici po traktor :D ...ili kamion da nadjem ... bemliga.

Nikakve lose kontakte i kratke spojeve nisam pravio. Gledao sam osigurace, onako, povrsno, jer sam cuo da zna voda da udje unutra i da budu primjetni tragovi vlage. Vlagu, ni tragove vlage, nisam pronasao. Doduse, nisam vadio osigurac po osigurac.

Uglavnom, mislim da sam te razumio ... ili kablovi na PLUSU-u, ili masu da provjerim. Probacu.

Poz i hvala,
vk

Click

Citat: mupe poslato 07.01.2009. - 17:52
Pazi, mene ovaj deo buni.

Čak i sa potpuno praznim akumulatorom, trebalo bi da upali na kablove, kada je povezan sa drugim autom. Jedino mi pada na pamet da možda niste dobro povezali kablove (loš neki kontakt) jer je struja pri verglanju velika. Ako nije to u pitanju, onda je moguće da je ili masa ili + na tvom autu loše povezana pa kablovi nisu ni mogli da ti pomognu. Kada si došao sutradan i stavio napunjen akumulator, pomerao si kablove i možda popravio kontakt.

Ja bih probao da pratim kablove i da proverim svaki spoj - wd40, dotegni šrafove, šmirglaj... sve što ti padne na pamet! Probaj i da očistiš kontakte onih jačih osigurača koji se nalaze u motornom prostoru. Možda i neki od njih zeza.

Da li ti je palo na pamet da izmeriš napon akumulatora u trenutku kad neće da upali?
Meni sve zato i mirise na losu masu  :nezna:
Masa (ne Felipe  :rotfl:) ti je na karoseriji negde pricvrscena i na bloku motora.. Prokopacu malo, pa ti javnem gde je tacno.. I da, ne skidaj plus klemu, nego minus...

mire

Citat: vladknez poslato 07.01.2009. - 18:23
Posto sam se vec, nazalost, upraksao se sa ovim. Cim otvorim vrata ... vidim po lampicama. Ako koliko toliko dobro sijaj, a auto nece da upali, pomoci ce Kangoo. Ako ih jedva nazirem ... Kangoo, (ni Lex) nisu pomogli. E sad, mozda sam trebao otici po traktor :D ...ili kamion da nadjem ... bemliga.

Meni moja dci laguna nije mogla da podigne prozore koliko je bio loš akumulator, a iz prve je upalila na kablove povezane na staru lagunu, benzinca. Zato ti kažem da je čudno to što nije hteo da upali na kablove. I meni sve to smrdi na lošu masu, ili čak i plus na nekom bitnijem kontaktu. Pri tome, 96% glasova dajem na masu. :)

Inače, default akumulator u laguni I ph1 1.8 benzin je 45 Ah!

vladknez

:hura:   <- ovo znachi, PROBLEM RIJESEN!!! (nadam se)

Problem je bio u istrosenoj izolaciji nekih kablova ispod akumulatora koji su povremeno pravili kratak spoj! Kablovi su se "nazhuljali" i to je polako pojelo plastiku. Decko iz Renoovog servisa u BL je poprilicno brzo pronasao sta je stekalo.  :respect: za njega. Zamijenio je tu hrpu kablova i to bi bilo to! Ukoliko se nesto opet desi, idem njemu, dade mi garanciju na svoj rad. Preporucio mi je, posto mi je akumulator nekoliko puta bio ispraznjivan, da veceras preko noci ostavim punjac spojen na akumulator, 10-12 sati. "Podigni haubu, zakljucaj auto, ne skidaj kleme, stavi da se puni 10-12 sati. Punjenje treba da bude na "normal" modu (ako imas brzo i normal punjenje, a imam). Ponovi postupak za 5-6 dana jos jednom."

Eto, ako neko bude imao slican slucaj, mozda mu ovo bude od pomoci da ne mora prolaziti kroz probleme koje sam ja imao.

Hvala svima na pomoci!
Poz
vk