Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Elektroinstalacije vozila- Problemi, iskustva, saveti

Započeo vladknez, 06.01.2009. - 19:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

George McDuke

tasicss

Kao u naslovu na Renaultu 19 su spaljene zice tj istopljena sva izolacija pa je to posle izolirano trakom i funkcionise. Kako je najbolje resiti ovaj problem sobzirom da su zice duzinski poprilicno istopljene mozda nekih 30cm a ima negde oko 15-tak, mislio sam da sa otpada kupim te zice sa sve konektorima, posecem svoje pa posle nove nalemim i preko toga termo buzir ali je to porilicno tesko uraditi jer je nepristupacno morao bih komplet teblu da skidam. Dali se te zice mozda opet negde u instalaciji u tabli spajaju konektorom jel neko skidao tablu na renou 19 da  mi kaze gde se zavrsavaju svi ti kablovi?
"Never drive faster than your guardian angel can fly"

iggy1607

Uff,skidanje table je kao i obično - zaguljeno. To ti je  :ovce:  posao,pa ako možešizbegni tu varijantu. Možeš da isečeš jednu po jednu i sve da zameniš sa drugom žicom-isečeš jednu,pa je premostiš novom pa sledeću i tako dok ne završiš. To ti je pola sata posla da zameniš oštećeni deo žica,jedino je pitanje prilaska,tj koliko je pristupačno. Od čega je taj snop žica kad ima 15-ak komada?
I ne bi bilo loše da pregledaš okolnu instalaciju koliko je to moguće jer nije normalno da se istopi toliko kablova. Ili je negde opterećen deo instalacije ili je negde labav spoj pa blago varniči što dovodi do zagrevanja kablova-proveri za svaki slučaj.

tasicss

to su kablovi sa rakete za svetla idu dva konekotra ali problem je sto u istom snopu idu i zice od susedne rakete za brisace pa je i tu povuklo nekoliko zica, a kako mogu da primetim povuklo je i skroz do farova, izgleda da je neki majmun pre mene stavio sijalice od 100w. Mislim i ja da je to najbolje resenje ili pak da se poskida sve zivo i zameni sve novom instalacijom sa drugog auta ali je tu bas previse posla. kako god sve je jedan obican  :ovce:

chika.doctor

A ne, ovo nije običan :ovce: , ovo ti je električni :ovce:

Pa pogledaj koje sijalice imaš u farovima.. Mislim da ti je najsigurnija opcija da komplet zameniš, ali to je i najskuplje i najmukotrpnije.. :doh:

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

iggy1607

Doco,svejedno mu je veliki  :ovce:
Sijalice od 100w bolje sijaju ali uz njih ide i relej. Najbolje da zameniš ceo taj snop,este posao ali jbg,šta je tu je.

b.jak

zbog takvih golih zica je izgorelo mnogo automobila..sto pre to resi..

tasicss

Hocu, idem do otpada da skinem celu instalaciju sa stranca i sve zamenim. Gledao sam od farova do levog kosa je jedan snop kablova koji je na konektoru, od levog kosa i one crne kutije ide jedan u kabnu ispod levog krila, e sad kako se na dalje sklapa nemam pojma verujem da sve ide u osigurcku kutiju, ispod instrument table koju cu morati da skidam, i sto mi je najveca frka, radio sam to na r5 i nije bilo nesto poprilicno za*ebano, ali neznam kako je kod r19, ima ona dva srafasa leve i desne strane a ispod stakla je valjda na one plasticne zabice i jos jedno pitanje, kako skinuti volan koji ima airbag, kako se to demontira?

b.jak

prosto,imas 2 srafa sa zadnje strane volana,njih odvrnes i skines airbag..

ssiinniissaa

Kod mene na sceniku se isto desava da lampica treperi kod kocenja i moram da probam sa ciscenjem konektora :titanic: kad resim javljam kako je bilo.

SlObOdNi

Ja sam danas imao igranku sa ovim, bas sam dosta korozije iscistio iz zadnjeg levog konektora i i dalje zeza.
Kontakti su cisti koliko je to god moglo, pokusao sam i da ih priblizim srafcigerom i i dalje ima neki spoj :doh:

Inace, antirost mi se pokazao kao dobro sredstvo za uklanjanje rdje, tamo gde nisam mogao fizicki da je uklonim. Cackalica, vata, pa polako...

Ipak cu sutra morati do elektricara, nesto sam propustio :nezna:

komarac

vracam se sa fudbala i otkljucavam auto kad desni migavci (sva tri) ostadose da rade
rade malo slabijim intenyitetom ali rade
procackao sam sijalice (jos me bole ruke od skidanja i vracanja onog iz fara), procackao sam i kontakte da nije da se neki uprljao ili nesto slicno ali nista

isao sam redom i skidao osigurace da ne bi ostao bez akumulatora i uspeo sam da ugasim sijalice ali bez tog osiguraca ne mogu da otvorim gepek, ne rade sijalice u kabini i kada upalim auto bez tog osiguraca upale se skoro sve lampice na instrument tabli

u pitanju je ako se ne varam ALIM UCH osigurac... tako neka slova... nisam pri kolima da pogledam... osigurac je u kabini srednji red skroz dole...

pomagajte!
hm...

fLiP

Mozda ti je blokirao, zapekao, kontakt na rucici na volanu?

komarac

danas sam i planirao kada dodjem sa posla da rastavim volan da vidim ima li sta tamo pa cu pogledati i rucicu

mada mi i dalje nije jasno kako rade i kada ugasim auto i zakljucam jer bi trebalo sva struja da se prekine tada

ne znam da li sam bio jasan ali da pojasnim oni ne blinkaju nego kao pozicija rade neprekidno...

hvala na savetu u svakom slucaju

ako to ne pomogne elektricar je sledeca opcija

@sagittarius82  ovde gde ja igram niko ne igra - ostruznica!  :ziveli:
hm...

sagittarius82

:ziveli: :ziveli: ne mora da znaci da se prekine cela struja :P