Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Elektroinstalacije vozila- Problemi, iskustva, saveti

Započeo vladknez, 06.01.2009. - 19:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nuk

da si pretrazio forum ne bi ti trebao elektricar za ovakve stvari  :nezna:

fica8

Naravno da sam pretrazio ali nisam nasao, i ne lazem vec stvarno nisam nasao, sto bi otvarao temu...
A ako vec znas da postoji tema sto mi ne posaljes link ili mi pomogni nekom pricom, ja zaista ne znam sta da radim a da se razumem u elektriku sam bih nasao resenje a ne da pitam na forumu

Uostalom neka brisu moderatori ako smeta

Boki

Nisu sale za umove male

fica8

Nemam pojma sta je masa, jel moze narodsko objasnjenje? Ako mislis da mogu sam to da odradim
Mislio sam da mi je riknula sijalica ali ona radi doduse slabo

lukaimasa

Masa ti je spoj između potrošača (u tvom slučaju štopaljka) i šasije automobila, koja je vezana na  minus pol akumulatora. Skini štopaljku, otkači konektore, naprskaj ih sa WD 40 ili nekim drugim kontakt sprejom, nađi gde je masa spojena na šasiju (obično više žica koje su preko okaste stopice i matice pričvršćene na šasiju) skini je, očisti i isto naprskaj. Može da se desi i da su olabavili kontakti u samom konektoru (džeku) njih sa tankim šrafcigerom nategni da bolje naležu. I nemoj davati pare električarima. :yeah:
Realnost nije briga na koju se mi obaziremo.
Koža, klima, ABS, pa nemao ništa jes'!

fica8

Milan.S.90

proveri sve sijalice i kontakte na njima i u stopu...moze da se desi da oksidiraju(pocrne kontakti) ocisti tj sastruzi srafcigerom malom i trebalo bi da radi

mire

Citat: lukaimasa poslato 29.09.2010. - 11:42
naprskaj ih sa WD 40 ili nekim drugim kontakt sprejom,

Postajem sam sebi dosadan, ali sam u misiji da ubedim ljude da ne prave sami sebi štetu... ;)

WD-40 NIJE kontakt sprej i ne treba ga koristiti za popravljanje kontakata. Kratkotrajno reši problem, ali onda napravi veći nego što je bio. Treba koristiti ISKLJUČIVO elektroničarske kontakt sprejeve i onda se problem rešava dugotrajno.

dudo

Problem zadnje lampe veoma lako moze da bude u dzeku na samoj lampi,sve se to fino skine i ocisti i kako kolega kaze nekakvim kontakt sprejem.pozdrav

fica8

Zamenio sam sve sijalice u stopaljkama, ocistio kontakte i radi sve ok.
Samo me buni kada sam skinuo stop svetla sijalice za migavce koje su narandzaste boje sve im je farba ispucala i pocela da se ljusti?
I drugo oko sijalica se nalazi, unutar stopaljki oko sijalica, neka plastika koja je pocela da se pomalo topi,  e sad pitanje da li je to neki problem i da li treba da toliko greju te sijalice ili ne??

lukaimasa

Realnost nije briga na koju se mi obaziremo.
Koža, klima, ABS, pa nemao ništa jes'!

zoograf

12V utičnica u 2. redu i u prtljažniku - da li je neko ovo instalirao i odakle bi se vukla struja dal direktno sa akumulatora( preko dodatnog osigurača ) ili sa postojećeg upaljača ?

SlObOdNi

zavisi koliku snagu zelis da vuces, ako bi kacio neki jaci potrosac, bolje sa akumulatora direktno :nezna:

ovo inace i ja planiram da radim

Laguna22D

Nemoj ti, kakve si srece, zapalices nesto... Batali.. Puni aparat kod kuce  :help: :help: :help:  :rotfl:
M. The most powerful letter in the world.
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=13627.0

zoograf

Citat: SlObOdNi poslato 14.10.2010. - 03:37
zavisi koliku snagu zelis da vuces, ako bi kacio neki jaci potrosac, bolje sa akumulatora direktno :nezna:

ovo inace i ja planiram da radim
ništa specijalno: nazad telefoni + dvd player a u gepeku eventualno frižider .