Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
J

Problemi sa delovima trapa- Cudni zvukovi i ostale pojave

Započeo josip, 19.01.2009. - 14:26

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zubo

Momci mnogo hvala na savetima

Goxxy

Evo prvog problema sa kojim se suočavam, od juče popodne, a ponavlja se jutros. Ne sumnjam da ću isto doživeti kada sa posla krenem nazad kući, ali pokušaću da rešim problem čim pre budem mogao (ako uspem pre okupljanja).

Naime, otkad sam kupio auto čuo se zadnji desni ležaj, međutim jako slabo pa je promena odložena za proleće - nekako je jako slabo hučao. Sa drugim felnama se čuo malčice jače (malko jači huk), ali zbog njegove cene (oko 10000 dinara) sam ponovo odložio promenu. Međutim, od juče čujem novi zvuk (ala Stevo Žigon). Nije kao ležaj da huči, koji se čuje pri određenim brzinama i to konstantno, već - pazite ovo: čuje se samo kada popustim brzinu (kada počne prirodno da usporava auto). Kada ubrzavam, ne čuje se. Kada kočim kočnicom, ne čuje se. Samo kada popustim gas. I zvuk dolazi sa desne strane, ali ne mogu da izolujem da li je u pitanju prednji ili zadnji točak. Da je zadnji, definitivno bih to prepisao ležaju, ali ovako me brine da nije nešto na prednjem točku... Zvuk je tipa blagog ali dubljeg lupkanja (pri 60-70kmh kao 2 lupkanja u sekundi), i što se više usporava automobilom to se jače čuje i interval se razvlači (tj. lupkanje je tipa 1 u sekundi). :blink:

Imate li ideju šta je u pitanju? Otišao bih odmah popodne kod majstora da vidimo o čemu se radi, ali čisto da mu napomenem šta da pogleda da bismo što pre utvrdili kvar. Ukoliko je zadnji desni ležaj, evo - odmah danas ga menjamo.

Tražio sam na forumu šta to može da bude na Laguni i našao samo ovu temu - http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=1676.0 međutim, odnosi se na Lagunu II i čuje se kada su u pitanju neravnine, što kod mene nije slučaj. Možda i jeste selen blok, ali pravo da vam kažem ni ja nisam potpuno siguran.

Ps. Ne bih da krenem u subotu na okupljanje pa da me auto negde izda, stvarno bi bila sramota...

rotkod

Lupkanje izostavi. Isam znas da lezaj daje zvuk koji se cuje kao rulanje. Ja sam na mom mislio da se cuje prednji, jer sam u krivini, pogotovo prema nizbrdo, cuo jaci zvuk. Ispostavilo se da je zadnji. Nedugo posle toga cuo sam zadnji levi i to bas jako... Rekoh kao i ti, promenicu ga na prolece. U medjuvremenu sam kupio 4 nove gume, montiram ih na kola i zvuka vise nije bilo... Kod mene su bile gume. Jbg. Najbolje je da ga pogleda majstor na dizalici, on ce odmah znati koji je lezaj, ako je on... Samo interval od po 1 sek. to me malo kopka... Mozda je ipak lezaj...?!

Goxxy

Citat: rotkod poslato 14.04.2010. - 11:19
Lupkanje izostavi. Isam znas da lezaj daje zvuk koji se cuje kao rulanje. Ja sam na mom mislio da se cuje prednji, jer sam u krivini, pogotovo prema nizbrdo, cuo jaci zvuk. Ispostavilo se da je zadnji. Nedugo posle toga cuo sam zadnji levi i to bas jako... Rekoh kao i ti, promenicu ga na prolece. U medjuvremenu sam kupio 4 nove gume, montiram ih na kola i zvuka vise nije bilo... Kod mene su bile gume. Jbg. Najbolje je da ga pogleda majstor na dizalici, on ce odmah znati koji je lezaj, ako je on... Samo interval od po 1 sek. to me malo kopka... Mozda je ipak lezaj...?!
Ja sve sumnjam da ipak jeste ležaj... pošto kako auto usporava zbog trenja tako to lupkanje se usporava (ali pojačava zvukom), od dva lupkanja u sekundi polako do jedno u sekundi... Kako ubrzam ne čuje se, ali opet kada ubrzam do neke brzine i krenem opet da usporava - sve isto. Inače - ne huči (tj. ne rula), već baš blago lupka. To me jedino navodi na zaključak da nije ležaj, ali otkud znam...

Idem u 16:30 kod majstora da vidim o čemu je reč.

Update:
Rešeno, ali nemojte da se smejete... bio sam menjao točkove i zategao koliko sam mogao ali me je izgleda za prednji desni keva omela da nisam zategao maksimalno moguće. Možda i jesam, ali je polako popustilo od vožnje, dakle nisam "zakrmačio". Sada je zategnuto i nema lupkanja.

Koji sam ja  :asshole:  to je neverovatno! :rofl: :rofl: :rofl:

Exception®

ΕΛΛΑΣ

rotkod

igi

Goxxy

rotkod

Ja sam veći od tebe. Ćale mi kupio WD40 i ja kao svaki lud (12g) klinac spreirao sve redom, sve! Tako sam nasprejao šrafove na fordu. Krenuli smo za Korčulu, Vela Luka... Do tamo je sve bilo ok, ali na putu do Prižbe počelo je nešto klokotati... Niko nije znao šta je! Onda sam ja priznao da sam prskao šrafove! Popio sam batine samo tako... Šrafovi su se do pola odšarafili, kod Granade su matice...  :doh:

Panta011

Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

bingo

da si sacekao jos jedan dan kanal ti nije ginuo u najboljem slucaju. Cuti dobro se zavrsilo. samo morama da se malo smejem iz razloga sto sam i ja imao isti slucaj  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

ljudi kazu da si los kada prestanes da se ponasas, onako kako njima odgovara

Blazar

rotkod

Goxxy

Citat: Blazar poslato 15.04.2010. - 22:30
:blink: :blink: Odoh da provjerim tockove  :strah1:
Ako si ih ti sravljao - proveri obavezno :plazi:

Sećam se da je brat imao sličan slučaj (dakle, it runs in the family) davne 1999, dok smo bili u selu. Krenuli iz centra sela nazad kući kod babe, a ono lupa li nešto kod točka, samo lupa. Pre toga nam pukla guma i on zamenio. Još se čudi šta je bilo. Stali smo kod kuće, još na putu i ima šta da vidimo. Tri šrafa izgubismo uz put, a jedan se jedva držao. Tako da - eto, ima i boljih slučajeva :) Jadna Skala 55, preživela je sve :yeah:

makarije

Citat: Goxxy poslato 16.04.2010. - 08:40
Ako si ih ti sravljao - proveri obavezno :plazi:

Sećam se da je brat imao sličan slučaj (dakle, it runs in the family) davne 1999, dok smo bili u selu. Krenuli iz centra sela nazad kući kod babe, a ono lupa li nešto kod točka, samo lupa. Pre toga nam pukla guma i on zamenio. Još se čudi šta je bilo. Stali smo kod kuće, još na putu i ima šta da vidimo. Tri šrafa izgubismo uz put, a jedan se jedva držao. Tako da - eto, ima i boljih slučajeva :) Jadna Skala 55, preživela je sve :yeah:
ko u subotu poslednji dodje proverava svima tockove  :zubo: . Goxxy ne zuri i vozi polako jer se ovo ne odnosi na tebe  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
zenu dupe krasi a tortu orasi