Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Torzija (torzione poluge-šipke) - štelovanje, problemi, iskustva, saveti

Započeo maks, 31.01.2009. - 16:38

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Interceptor

Naravno da ima, jer je dosta masivnija torzija kod 16v i ima 4 torzione sipke, ali i ta od 1.4 moze korektno da te sluzi.

Nikola94

Ahaam...A zna li ko mozda gde ima da se nadje original ako ima i sa diskovima,ja bih to da bude sve tip top...ipak mlad sam ja hocu siguran auto

EvilGenius

Sa ovim od 1.4 si mnogo sigurniji nego sa tom duplom :D Veruj mi, ja slomio 3 dupla trapa na 19ici. A i dobosi su bolji sto se tice odrzavanja od diskova ;)

Interceptor

A ludi Francuzi, bezveze stavili diskove, fore radi i jacu torziju?!?!? Problem je u tome, sto ga je vreme stiglo, pa ti vitalni delovi trapa, ne mogu da se nadju da valjaju, inace torzija kao torzija je odlicna.

@ Nikola94
Ja sam imao u rezervi, pa sam stavio kod sebe, sad imam takodje u rezervi od 1.4 ili 1.7 torziju, sa diskovima. Mogu da ti prosledim broj jednog otpada, ako hoces, gde su svojevremeno za nju trazili 150 evropljana, sto je po meni bezobrazluk, ali moze im se, kad su malo redje. Sa druge strane nisam isao da vidim kakva je, pa tako da je to macka u dzaku, ako ti posalje, ti platis, ona losija, pa ti dokazi, znas kako vec ide.- Ali cini mi se da su rekli i da ugradjuju delove, pa bi to bila ok varijanta na licu mesta, sednes, probas, odgovara, kes i nema da brines.

miksa

pozdrav svima! imam reno 11 vec 8 godina. Sledeci problem sam resio tako sto sam izbusio torziju na sredini (gde se spajaju levi i desni kraj) narezao navoj , stavio mazalicu i napunio tolotnom  masti. za ovih 8 godina ako sam 2-3 puta dodao mast. Prilikom podmazivanja zadnji kraj auta podici kako bi mast zasla svugde.  :ok: pozzz
:) :) :)

El Bayanero

To ti nije rjesenje problema nego njegovo maskiranje, kao da na pokvaren zub stavis navlaku i kontas da si rijesio problem. ;)
Takva rjesenja obicno mozes cuti od oldschool majstora kojima je mrsko skidati torziju i kompletno je servisirati ili zamjeniti drugom....... ;)
Mr. Weber & Mr. Garrett

miksa

mozda nije trajno resenje ali meni sluzi  :smoke:. rasklapao sam jednu torziju, tu gde ulazi desna u levu polovinu torzije ima samo plasticni prsten gde se desna polovina oslanja i takodje je namazana mascu. a u  polovini slucajeva tu skripi ako su gume na krajevima dobre. sto se tice torzije od renoa 19, moze ali mora da se stave uze gume kako nebi zakacinjalo za rubove i tad je pitanje dal nece da zakacinje ?! video sam kod mog majstora kad je stavljao jednoj musteriji. 

ivankv

Imao sam isti problem kao ti.Veoma je jednostavno uliti ulje u torziju i skripa prestaje,to sam uradio pre par godina i od tada se nije cula.Potrebno je dosta  podici auto sa zadnje strane i to samo sa jedne.Zatim otkacis amortizer i pustis da tocak padne dole.Moras imati malo prostora izmedju gume i podloge.Taj prostor tacno izmeris i zapises negde.Zatim skines plasticnu zastitu sa torzije sa strane torzije(nalazi se izmedju tocka i sajtne) i videces unutrasnji navoj na njoj.Uzmes jedan sraf koji odgovara tom navoju i jednu povecu gedoru.gedoru postavis tamo gde je bila plasticna zastita i provuces sraf kroz nju tako da ga ubacis u taj navoj.Zavijas sve dok ne izvadis deo koji ulazi u torziju i koji odredjuje koliko ce torzija podici auto.Kada si to uradio,ubacis crevo u torziju nekih pola metra, ulijes ulje koje god hoces.Cini mi se da sam ja sipao 15/40.Kada budes sve vracao,vazno je podici tocak na onu istu visinu koju si prvo izmerio.Ako promasis auto ce biti nagut ili malo vise podignut sa te strane.U sustini jako je prosto.Pozdrav
Ivan

miksa

moze i tako. samo mislim da je mast postojanija i da nece da izcuri iz cevi torzione osovine. pozz :ziveli:

Nikola94

Ajde prosledi mi taj broj da vidim cenu i dase malo raspitam....Interceptor F7P

Interceptor

021 293 27 75
063 86 88 094
Renault Otpad u Zabljaku, kod NS-a
Vidi, zovi, mozda su oborili cenu, znam pouzdano da ispod 120 jevreja, ne mozes da je pipnes i to pitanje kakvu...

Femaman

imam lagunu u naslovu... e sad, njoj je plinska boca umjesto rezervnog tocka u gepek, i sto mi uzasno smeta je to sto je niza pozadi nego naprijed... posto ova laguna ima pozadi torzionu ona je dosta osetljivija na tezinu nego spirale.bio sam kod nekog majstora koji podesava te torzione i kaze da se moze dici pozadi za jedan zub ali bi bila dosta tvrdja i on mi to ne preporucuje itd..... da li postoji mogucnost da to sredim nekako, da izjednacim to? da li skracivanjem prednjih spirala(mada ne znam koliko je to pametno) ili kako vec?
http://www.zaslike.com/files/2cq1vycgacx6qj2yyxe.jpg
http://www.zaslike.com/files/y9gl145za02wehpvtuw.jpg

EDIT: izmenjen naslov

singer

torzija se steluje a to ti kaze jer ili nece da to radi ili se plasi  :v:

singer