Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Torzija (torzione poluge-šipke) - štelovanje, problemi, iskustva, saveti

Započeo maks, 31.01.2009. - 16:38

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Femaman

pa cek, znaci da nece biti mnogo tvrdja, i nece smetati autu, tj ne moze se zajebat nesto ako je digne za jedan zub?

singer

pa ne moze, vec ces dobiti zadnji kraj vislji (a to tebi treba) :v:

torzija ne utice na amortizaciju kola  vec samo na visinu,sreca sto nema zadnje vesanje nezavisno onda bi bio ko jarac (Yugo) iskrenutih tockova  :laugh:

merkur1312

dal bi mogao ja na reno  seniku 2002 da podignem zadnji kraj bas sam gledao u gradu isti kao moj al dosta odignutiji i bas ekstra izgleda

wcyber

Citat: merkur1312 poslato 11.08.2013. - 10:27
dal bi mogao ja na reno  seniku 2002 da podignem zadnji kraj bas sam gledao u gradu isti kao moj al dosta odignutiji i bas ekstra izgleda

Da nisi video scenic 4x4? On je fabricki vislji.,

merkur1312

ma nije isti je ko moj 1.6 16v al nisam se zagledao u gume dali su tockovi 16 ili 15

Gile

Jel ima ovde neko da zna princip rada torzione opruge , da malo objasni o njoj i navede delove ... moze i neki video o radu torzije il tako nesto :)
Mislim da bi u ovoj temi dosta znacilo da se zna kako radi , zasto radi , gde sta stoji idt  :)
Dva ga dana vozim a tri guram :D

El Bayanero

Citat: EvilGenius poslato 14.07.2012. - 22:36
Sa ovim od 1.4 si mnogo sigurniji nego sa tom duplom :D Veruj mi, ja slomio 3 dupla trapa na 19ici. A i dobosi su bolji sto se tice odrzavanja od diskova ;)

Slomices ih 10, ako i dalje nastavis da stavljas samo torziju od 16v bez pripdajucih amortizera koji su kraci i kruci u odnosu na tvoje i samim tim onemogucavaju velike hodove krutoj torziji, koji je ubrzano habaju. Sto se tice dobosa i diskova jos jedna od zabluda i kultnih, odavno prevazidjenih, maksima pojedinih starih majstora.
Mr. Weber & Mr. Garrett

chika.doctor

Amorti od 16V su kraći? :hmm:

Meni je fabrička četvorokraka torzija pozadi, ali je visok.. Da kucnem u drvo, sve radi kako treba..

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

El Bayanero

Da, trebalo bi tako da bude i mislim da su za oko 3cm. Ja sam to iskustvo platio pucanjem torzije i na osnovu toga se ravnam. Pored sto su kraci, rekoh da su i nesto kruci tako da i kad solidno opteretis automobil nece se saviti do crne zemlje, nego maksimalno 3-5cm. Ja na 5ici imam torziju od Clio Sport I sa pripdajucim amortizerima i tako se ponasa. Ukoliko su ti amortizeri fabricki, trebalo bi da se ponasaju kako sam opisao. Oni su tu da sacuvaju krutu torziju, koja ne moze i ne smije imati velike hodove.
Teoretski, trebalo bi da su na tvom GTX amortizeri iste duzine kao kod ostalih 19ica, ali nesto kruci. Dok je su R19 16v i kraci i kruci. Tako je sa 5icima, kod Clio I ne vidim razlog zasto da ne bude tako kod 19ice.
Sad kad uzimas zamjenske amorte predpostavljam da ces dobiti samo jednake po duzini. Fabricki De Carbon amortizeri su uvijek imali oznaku sasije na koju idu, koja podrazumijeva odredjeni paket opreme. Detalji su u igri..... ;)
Mr. Weber & Mr. Garrett

chika.doctor

Nije moj GTX, moj je TXE. Ne znam da li su menjani, mislim da su još uvek originalni, moraću da pogledam u knjizi gde smo ćale i ja pisali o radovima na kolima..

Pretpostavljam da De Carbon više ne postoji, ili se kod nas ne može naći?

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

El Bayanero

Mr. Weber & Mr. Garrett

jasto

Pozdrav ljudi.
Imam problem. Naime, auto mi je legao na zadnjoj desnoj strani. U pitanju je R5 (ovaj sa profilne slike :) ) Pokušao sam sa zamjenom amortizera (nabavio sam drugi), zamijenio, ali opet ništa nisam uradio. Tako da sam pretpostavio da je otišla torzija. Pošto se ne razumijem baš najbolje oko torzone osovine, evo obratio sam se ovdje da vidim imate li vi kakvih savjeta, predloga i sl. kako bih riješio problem. Malo sam preletio temu na brzinu i ovom prilikom se izvinjavam ako sam preskočio neki dio gdje postoji objašnjenje  :bigl:
:hey1:

El Bayanero

Po svoj prilici je vrisnula torzija.
Mr. Weber & Mr. Garrett

Marrac

Vidim da se ovdje govori o torziji,a ne bi htio otvarati novu temu zbog jednog pitanja....Imam lagunu 1 , i htio bi zadnji kraj malo podici jer je dosta nizak.Vidio sam ovdje link za onaj manual kako spustiti na torziji,ali kod mene koliko sam vidio ta osovina ne moze izaci zbog praga.Ima li neki drugi nacin ili mora most ici dolje?

Ovako to izgleda kod mene na laguni....pa dali netko zna sta napraviti da se auto podigne bar 2 cm.....