Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault 14

Započeo Maki_M, 05.02.2009. - 13:25

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Maki_M

Model Renault 14 je prilično zaboravljen model iako ne pripada dalekoj prošlosti. Danas ga je skoro nemoguće videti na ulici, bilo kod nas bilo u inostranstvu.
Lansiran je 1976. godine sa namerom da zameni posustali Reno 6 koji nije mogao više da odoleva konkurenciji. Međutim, već od prvih trenutaka kada je ugledao svetlost dana krenuo je traljavo. Tako je i nastavio sve do kraja svoje proizvodnje 1983. godine kada ga menja uspešni Reno 9.

Šta je bio razlog takvoj istoriji ovog modela?
Pomalo nedužan, model 14 je stradao zahvaljujući katastrofalno odrađenom poslu od strane marketinga Renoa. Prilično čudno obzirom na iskustvo te službe sa lansiranjem R5 nekoliko godina ranije koja je taj model izbacila u prvi plan vrlo dobrom opšte prihvaćenom reklamom. Naime R14 je promovisan pod nazivom "kruška" a kako je Reno kao u ostalom i mnogi drugi proizvođači u to vreme muku mučio sa korozijom svojih modela tako je ubrzo R14 dobio epitet crvljive kruške.

Još jedan od promašaja je reklama sa sloganom "Vaša srednja klasa" na kojoj je R14 uslikan među konjima (ponijima):

Pored loše reklame Reno 14 je bio loš glas da je imao problema sa startovanjem motora po vlažnom vremenu. Zatim, na teret mu se stavljala i primedba o mestu gde je postavljen sat za praćenje temperature motora (na centralnom stubu van vozačevog vidokruga) što je dušu dalo da se motor pregreje a da vozač to ne primeti.

R14 je bio lepo skrojen automobil koji se dizajnerski oslanjao na R5. Imao je široke plastične branike, petoro vrata, dovoljno unutrašnjeg prostora i trebao je da zadovolji potrebe jedne prosečne manje porodice.

Startovao je sa motorom od 1.2 litra (59KS) nastao iz saradnje sa Pežoom. Bio je karaktrističan po tome što su motor i menjač delili ulje iz istog kartera. Kasnije je u proizvodni program ušao i motor od 1.4 litra snage od 60KS (R14 GTL) i još jači iste kubikaže od 70KS (R14 TS).

Pošto je šteta već bila načinjena, ljudi iz Renoa su pokušali da spasu četrnaesticu kasnijim lansiranjem bolje opremljenijih verzija i poboljšanjem antikorozivne zaštite. To je dovelo da malog pomaka u prodaji ali se proizvodnja definitivno gasi 1983. godine.

Kod nas je mogao da se kupi preko konsignacije. U Novom Mestu se nije sklapao kao neki drugi Renoovi modeli.

Možda najkompletniju predstavu o izgledu ovog modela možete videti na ovoj slici skeniranoj iz kataloga Renoa za 1979. godinu. Tekst je na našem jeziku.

Click

Ima kod mene u kraju jedna 14-ica, teget plave boje  :yes: 
Secam se da ga je moj otac, posto ga je nakratko vozio, hvalio kao izuzetno okretno i udobno vozilo, mada kaze da je 16-ica najudobniji renault ikad napravljen  :yes:

Angel

Ej Maki svaka cast za temu, vreme i trud!  :too: :hura: :hura: :ok: :ziveli:

Exception®

Citat: Maki_M poslato 05.02.2009. - 13:25
Kod nas je mogao da se kupi preko konsignacije. U Novom Mestu se nije sklapao kao neki drugi Renoovi modeli.

Kada sam se rodio, moji su imali tamno plavi R18. I to igrom slučaja jer je ćaletova koleginica poručila jedan R14 i jedan R18. Ćaletu je tada bilo sve jedno i pustio je nju da bira, tako da je nama "zapao" R18, na sreću :happy:

Maki, :klap: na trudu :yeah:
ΕΛΛΑΣ

Maki_M

Na sreću, jer 18-ica je ipak je mnogo bolji auto koji nije imao izrazitih mana. Ja barem nisam čuo za neku.

Hvala vam na komentarima. Mislim da je zanimljivo pomenuti i neke ne tako uspešne modele i napisati koju i o njima.
A meni nije bilo teško ...  :yeah: 

Exception®

Samo napred Maki... Raspiši se slobodno :respect:
ΕΛΛΑΣ

amply

Može li o Fuegu?

Maki_M

Citat: Exception poslato 07.02.2009. - 00:16
Samo napred Maki... Raspiši se slobodno :respect:
OK, samo da ne preteram. :bigl:

Citat: amply poslato 07.02.2009. - 08:21
Može li o Fuegu?