Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Fuego

Započeo Maki_M, 10.02.2009. - 23:23

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Maki_M

Renault Fuego se pojavljuje 1980. godine na Ženevskom salonu automobila kao zamena za modele 15 i 17, polusportske automobile oštrijih ivica iz sedamdesetih godina prošlog veka koji su se međusobno minimalno razlikovali.

Renault 15 i 17:

Bilo je špekulacija oko imena novog modela. Oćekivalo se da će poneti brojčanu oznaku 19 ali se od toga odustalo još dok se novi model vodio kao projekat. Naziv Fuego se povezuje sa lokacijom njegove prve prezentacije – Španijom. Fuego na španskom inače znači vatra. Šta god bila istina, ime je vrlo dobro odabrano i ostavilo je traga u Renoovoj istoriji.

Tehnički se oslanjao na Renault 18 sa kojim je delio platformu, podvozje i mnogo toga još. Uz model Alpine (u vreme pojavljivanja Fuega aktuelan je bio A310) koji je ipak bio rasni sportista i cenovno mnogima nedostupan, Fuego je trebao da bude drugi sportski model u trenutnoj Renoovoj gami. Ciljna grupa kupaca su bili oni koji bi za relativno malo para došli do automobila sportskog izgleda ali i karakteristika. To se doduše nije moglo očekivati od osnovnih verzija sa slabijim motorima ali svakako je bilo u ponudi i onih koji su pružali pravi užitak u vožnji.

Dizajnerskim projektom je rukovodio čuveni Robert Opron – jedno od najvećih imena automobilskog dizajna, kultna ličnost koja se i dan danas slavi u Francuskoj i koja ima mnogo svojih poklonika. Dovoljno je samo reći da je to čovek zaslužan za izgled Citroenovih ikona, modela DS (Ajkula, serije II), SM-a, CX-a, GS-a. Iz Citroena 1975. godine prelazi u Renault gde su mu najpoznatiji projekti Alpine A310, Fuego i R25.

Fuego je bio uspešan model. Oprobao se i na američkom tlu. Nažalost, kako se to inače često dešavalo sa evropskim automobilima koji su se prodavali i u Americi, dizajn je morao da pretrpi mnoge izmene. U slučaju Fuega, automobil je dobio još glomaznije branike a farovi su smanjeni i dobili su plastične okvire što je drastično pokvarilo spoljni izgled.

U Evropi, u periodu od 1980 do 1982. je poneo titulu najbolje prodavanog kupea sa dvoja vrata. Karoserija dizajnirana uz pomoć vazdušnog tunela omogućavala je da se u njoj komotno smeste četiri odrasle osobe što je takođe bio kuriozitet za jedan sportski model. Koeficijent otpora vazduha je bio samo 0.32 do 0.35 zavisno od modela i modelne godine. Fuego je bio i prvi velikoserijski model koji je imao cela zadnja vrata izrađena od stakla, oblika tipa "ajon".

Udobna Renoova sedišta tipa "Petale" sa podesivim bočnim osloncima i fleksibilnim podupiračima ispod kolena nasleđuje od modela 15/17:

Motori:

Osnovni, početni je bio zapremine od 1397ccm (TL,GTL) snage 64KS. Išao je u kombinaciji sa četvorostepenim menjačem i ručnim sauhom. 
Sledeći u ponudi je bio motor od 1647ccm (TS,GTS) i 96KS.
Zatim sledi najveći benzinac od 1995ccm (TX,GTX) i 110KS sa standardnom opremom u vidu centralne brave (takođe po nekim podacima prvi put masovno primenjene baš na modelu Fuego),servo upravljača, električnih prozora, prednjih farova sa peračima i brisačima, podesivog volana po visini 6cm. Motori od 1.6 i 2 litra su išli i u kombinaciji sa automatskim trostepenim menjačem.
Prvi Fuego dizel i to sa turbinom se pojavljuje 1983. godine. Zapremina motora je 2068ccm a snaga 88KS. U tom trenutku sa maksimalnom brzinom od 180km/h Fuego postaje najbrži dizel na svetu!
I konačno najbolja verzija, benzinac, turbo od 1595ccm sa 132KS. Standardno opremljen diskovima na sva 4 točka (prednji samoventilirajući), bord kompjuterom, električnim retrovizorima.
Za američko tržište je bio u ponudi još jedan motor od 2165ccm i 91KS opremljen Bosch L-jetronic sistemom ubrizgavanja.

Jedini redizajn je doživeo 1983. godine kada dobija izmenjenu prednju masku hladnjaka i novu instrument tablu koju je potom pozajmio i Renou 18.

U Francuskoj se proizvodio do 1985. a u Španiji do 1986. godine.
Renoova fabrika u Argentini ga je proizvodila sve do 1992. godine pod imenom Fuego GTA Max.

Retki su automobili za koje mogu sa sigurnošču da kažem kada i gde sam ih prvi put video. Ali za Fuego se dobro sećam. Početkom osamdesetih šetajući sa starijim bratom kroz jedan autokamp u Grčkoj video sam meni do tad nepoznat Reno koji nije nosio karakterističnu brojčanu oznaku već nepravilnim slovima ispisan naziv Fuego. Osim toga pažnju mi je privukao i dizajnerski štos sa rebrastom crnom gumom koja je obavijala zadnji deo vozila i proširivala se sve do prednjih farova. Danas ih je teško videti na ulici a obično i nisu u nekom zavidnom stanju.

drMarty

Sada je jako redak na ulicama :place:
Ja se sećam pre desetak god,kod mog komšije je dolazio jedan Fuego :respect: Bio je teget,el stakla,centralna,i ne znam šta sve ne...Znam da je išao kao metak...

Malivuk612

kod mene u komsiluku je bio svetlo plavi  u extra stanju do pre koju godinu... onda je kupio Megana taj lik...

Dogac

Prava je vatra  :too:

Ja ga nikad nisam video na ulici...  :ne:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Boki

Vidjao sam ga cesto i razdusevljavao se njim kao klinac :respect:
Nisu sale za umove male

Angel

Nikad videla nikad cula za njega do sad! Hvala Maki jos jednom! Bas jako lep model!  :hura:

Boki

Nisu sale za umove male

Exception®

Maki_M, svaka čast i na ovom tekstu :respect:. Sa uživanjem ih čitam :yeah:.

Što se Fuega tiče i ja se sećam kada sam ga prvi put video: U Dubrovniku, parkiranog pod maslinom, davne 1986. Bio je vatreno crvene boje. Tada sam imao samo četiri godine a pošto sam obožavao automobile a i u to vreme smo imali R18, svaki put kad smo prolazili pored auta, stao sam, znatiželjno ga zagledao, virio, zapitkivao ćaleta :laugh: :laugh: :laugh:... Ma nepopravljiv Renault-ista od malih nogu :bigl:
ΕΛΛΑΣ

Maki_M

Hvala Angel, hvala Ex! :too:

krca

Ima jedan parkiran kod "Rodica" u Zemunu (ugao Zagorske i jos neke ulice). Odlicno je ocuvan, svetlo plavi metalik i milina ga je pogledati.

amply

Svaki ti čast :too: Ovo treba pročitati više puta.
Hoćeš da ti dajem još predloga (r8), ili ćeš nas sam obradovati još ponekim tekstom. :write:

Angel

Samo da mi niko nije dirnuo Reno 5, prevodim text na 5-6 Word strana sa engleskog, do duse sve nesto iz delova jer nemam kad da zavrsim u cugu, ali sve jedno. Bice biven koj' pokusa  :bat:

Exception®

R6, R8, R10, R16, Alpine... Šta god imaš i znaš, samo napred :respect: :respect: :respect:

EDIT: bilo bi zanimljivo pisati i o R15 i R17 kao i o R20 i R30 :yeah:

Ja lično bih najviše voleo da pročitam nešto o R8 i R16 :hail:
ΕΛΛΑΣ

amply

Fuego zaslužuje još malo. Preuzeto iz  nekada davno omiljenog auto časopisa. Može se dosta razumeti (iz ovog nekada bliskog nama jezika)

http://admin.adriamedia.si/ADMIN/upload/datoteke/testi/Z0rGvJUNarHsFvrvo18EJgM1nkuNuirn.pdf

Marko1885

Moj čale je krenuo pre jedno 10ak godina da pazari jedan fuego i ode u pm sa prijateljom da ga dovezu... kada ono šipak... Fuego se zapalio na test vožnji...