Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
N

Koliko Vas Renault trosi goriva

Započeo Nenad, 26.03.2008. - 00:52

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

wcyber

a i da se ne vata skrama/rdja na diskovima i plocicama  :lopta: :kez:

zerc

Citat: wcyber poslato 30.01.2026. - 10:48
tako je.. ako vidim da je crveno napred, vozicu 40 ako treba, tamo gde je 60, al jbg, onda ti se ljudi lepe za gepek, izigravaju besne gliste,

Problem kod takvog nacina voznje je upravo stvaranje guzve. Ti ces proci, ali onaj iza tebe nece. Ako tako vozi onaj ispred tebe, ti ces jos sporije da ne bi kocio ili naglo ubrzavao i vrlo brzo se napravi kolona iza. Trajanje otvorenog semafora je neko odredjeno vreme i od vozaca i nacina voznje zavisi da li ce za to vreme proci 10 ili 20 vozila.

pedjak

Pored raznih bahatluka, najviše me pi#de oni koji se kreću nekom konstantnom brzinom (ispod ograničenja), a zatim opale po gasu kada vide žuto, i najčešće prođu na "crvenkasto".

Brate, ne moraš juriti, kada si već tako vozio, stani.

--
Postoji neki lik, na kojeg povremeno naletim ujutro. Prvog dana sam mislio da nešto petlja po kolima, jer je uzbrdo vozio konstantnih 30 recimo. Kada se primakne kraj uzbrdice i semafor, vozi normalno, kao i kasnije.

Drugog jutra sam razvio teoriju, a posle par dana sam je i potvrdio. Lik izgleda namerno vozi tako, da bi oni ispred njega otišli i kako bi izbegao formiranje kolone na uzbrdici. Da li ne zna da krene uzbrdo, ili neće (da arči kvačilo, ili šta god), ne znam.

S obzirom da je uzbrdica dugačka, krene da davi od početka (a ima krivinu, pa ne vidi šta se dešava na vrhu), i tako smanji mogućnost da će naleteti na kolonu. Kada izađe iz krivine, vidi kakvo je stanje i ako pri vrhu nema nikoga onda ubrzava. Ako se nazire kraj kolone, nastavi istim ritmom, dok oni ne krenu.

P.S. juče "gradska vožnja" 6,5l, prosečna preko 30km/h.

Napredak u odnosu na standardnih 11-12.

Subota veče, lagana noga i prelazak preko mosta :D Sve je relativno.

Tapa

wcyber

pa to skroz ima smisla.. zamisli kakav cirkus bi napravio da treba u koloni da krece uzbrdo, bilo bi vam jos gore  :rotfl:  jbg lako je meni sa hill assist i dizelom, krece uzbrdo ko metak

wcyber

Citat: zerc poslato 31.01.2026. - 23:56
Problem kod takvog nacina voznje je upravo stvaranje guzve. Ti ces proci, ali onaj iza tebe nece. Ako tako vozi onaj ispred tebe, ti ces jos sporije da ne bi kocio ili naglo ubrzavao i vrlo brzo se napravi kolona iza. Trajanje otvorenog semafora je neko odredjeno vreme i od vozaca i nacina voznje zavisi da li ce za to vreme proci 10 ili 20 vozila.

cekaj, gde cu proci kad svi stajemo na crveno??  pobrkao si varijantu kad je zeleno

zerc

Onda sam lose razumeo, to je mod kad prilazis semaforu na kome je crveno, dok iza tebe i ostalih koji voze iza tebe nema semafora. Predpostavio sam da je guzva pa se vozi sporo. Pretpostavka je majka za*eba.

wcyber

poslednjih 1300km nisam resetovao prosecnu potrosnju,,, za sada stoji zakucana na 6.8l/100km sa nekom prosecnom brzinom od 48kmh ako se dobro secam ..

voznja je ili po gradu, ili van grada 100-120km/h

markofpi

Slicna voznja i kod mene sa slicnom prosecnom brzinom, a potrosnja za litar manja.
Dakle, tacno je da 1.5dCi trosi malo, cak i u gradu, razlike su samo u karoserijskoj izvedbi (Scenic/Megane).
Kome trosi vise u slicnim uslovima taj ili ima bas tesku nogu na gasu ili je nesto do ispravnosti samog motora.

wcyber

ja imam cesto tesku nogu na gasu, a li scenic ima aerodinamiku sifonjera  :pije:  sve preko 90km/h brzo raste potrosnja sa brzinom

Ap0calypto

Meni bord pokazuje mesecima 5.7l/100km, i C4P preko 100km/h kao orman :D.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Jaci motor, manje se muci

Sent from my iPhone using Tapatalk

BaneX

Sad tek provalih na megane 4, da pokazuje board dobro potrošnju ukoliko je auto stalno u pokretu, dok onaj rad u prazno, uopšte ne utiče na povećanje potrošnje. Iz tog razloga se potrošnja čep metodom i board nisu poklapali.

mire

Jesi li siguran u to? Ako misliš da je to zato što ne pokazuje trenutnu potrošnju kad auto stoji, to nije bitno.

alexsasa

Ni meni ne pokazuje trenutnu dok auto stoji ili pri manjim brzinama ali sve ulazi u prosecnu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

to se lako utvrdi.. resetujes prosek i stanes na prvi  semafor i gledas kako raste prosek.. osim ako ti start/stop ugasi motor  :kez: