Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Svecice: Problemi, iskustva, saveti

Započeo Alhemičar, 18.02.2009. - 13:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Alhemičar

Kod mene se radi o 1.2 16v motoru iz 06' u Cliu 3.Presao sam 36.000 km i poceo sam polako da razmisljam o zameni svecica.Auto perfektno radi,medjutim,gledajuci servisnu knjizicu .. dosao sam u nedoumicu,uzimajuci u obzir moja prethodna iskustva kao i iskustva drugih vozaca sa kojima sam pricao.U servisnoj knjizici pise da se svecice menjaju svaki drugi put tj. svaki drugi servis,sto bi otprilike bilo na nekih 30.000 km.Iskreno,meni je to prekratko.   :nezna:
Na prethodnom autu (Astra F - 1.6 16v) svecice smo menjali svakih 50.000 km i sve je bilo u najboljem redu.Tako sam mislio da menjam i na Cliu ali me ova servisna malo pokolebala.Nije problem u novcu,vec mi se namece dilema,zasto menjati nesto ako mu mozda i nije vreme.Nedavno sam pricao sa vozacem sluzbene Skode Oktavije 1 , 1.8 20v .. i momak mi kaze da oni Skodu voze na servis svakih 10.000 km a svecice menjaju na svakom trecem servisu,znaci na 30.000 km.Moje cudjenje je bilo jos vece jer znam da se taj auto 90% vozi na otvorenom,mahom autoputevi.
Idem na servis za nekih 1.500 km pa cu svakako i tamo videti sta kazu .. a u medjuvremenu,zanimaju me vasa iskustva i misljenja.    :hey1:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

Zavisi ti to drug od vrste svecica, nema generalnog pravila. Za osamnaesticu se menjaju na 15.000 km, i tako sam oduvek radio.. Secam se sredinom devedesetih je izasao novi model Chevrolet Malibu, koji je imao neke svecice od legure platine, koje su isle 100.000 milja (160.000 km). Dakle, sve zavisi sta je proizvodjac ugradio.. Obzirom da se radi o preteznom gradskom automobilu (Clio), sa najslabijim benzinskim motorom u njemu, realno je ocekivati da se one menjaju na 30.000 km (odnosno, onako kako ti pise u servisnoj).. Prema tome, nema potrebe nesto puno da razmisljas..
Ja sam vozio na raznim svecicama, od Championa, Ac Delca, Boscha, Valeo, NGK. Ove poslednje su se pokazale najboljim (ili sam ja bar sebe tako ubedio). Imas ih u razlicitim serijama i svaka ima svoju namenu.. Poslednji put kada sam kupovao, cena je bila oko 350 din/kom.
Inace, nervira me kada odem kod ovih sto rade delove za osamnaesticu i oni mi iz nekih svojih knjiga iscitaju sifru svecica.. Tako su mi prodali neki Valeo, da nisam mogao auto da preopznam.. skinuo nakon 1000 km, zafrljacio i ubacio NGK ciju sam sifru sam nasao i narucio da mi donesu..  :mad:

Za tvoj Clio III situacija je sledeca>
motor 1.2 16 v D4F 740/764   sifra ti je    LZKAR7A, zazor 0.8 mm..

Imas kod njih i VX (platinsa) svecica, pa menjaj na 100.000 km..
Inace, svecica moze da napravi veliku stetu na motoru...

Boki

Menjaj svecice komotno,nista neces pogresiti :yeah: A nije ni neka cifra da bi razmisljao bespotrebno :nezna:

Ja na autu nekad i dva puta godisnje ih zamenim :nezna: nisu skupe pa da ga malo obradujem :yeah:
Nisu sale za umove male

Alhemičar

Citat: Boki poslato 18.02.2009. - 13:51
Ja na autu nekad i dva puta godisnje ih zamenim :nezna: nisu skupe pa da ga malo obradujem :yeah:

E dobar si!   :laugh:

@ Click : Ok onda.Najverovatnije cu ih promeniti uskoro na servisu.Zanima me sledece .. ti si sada pomenuo Valeo.Rece da bas nemas najbolje iskustvo sa njima,iako sam ja shvatio da mozda postoji mogucnost da su ti dali pogresne za tvoju 18-cu,a ne da je Valeo proizvod los.   :nezna:   Imam neki predosecaj da u servisu ugradjuju bas Valeo .. da li da trazim druge ili jednostavno da iskontrolisem samo sifru kako bih bio siguran da su ugradili odgovarajuce.
A mozda da ja kupim neke "dobre" pa da im odnesem i kazem da mi ugrade?    :nezna:

Dogac

Pisao sam već da mi je majstor rekao da bi trebalo promeniti max na 50.000 km. Ja sam menjao na 62.000 prvi put i platio 4x750=3000 dinara.
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Click

@Clioman
Da, dobro si shvatio za Valeo... Verovatno su mi dali pogresne, a mislim da to nece da se desi za tvoj autic.. Ipak je on aktuelan i imaju za njega delove...
Ako se odlucis za NGK, cujemo se pa cemo nesto da iskombinujemo  :wavey:

Alhemičar

Click

Kao sto  je rekao Boki, zamena svecice je mali trosak, a steta moze biti izuzetno velika..
Ukoliko se ugradi pogresna, imate neravnomeran rad, lose sagorevanje, povecanu potrosnju, prljanje ulja i skracen vek motora.. Ukoliko se ugradi "toplija" svecica, ona se pregreva..
Ukoliko dodje blizu svog kraja i otpadne anoda, strada celo klipa.. Klip strada i ukoliko se uzme neodgovarajuca toplotna vrednost...

Laguna22D

Jeste, svecica je dosta bitan element. Stari majstori kad gledaju auto, uglavnom prvo odvrnu svecicu. Tu se dosta vidi (kakvo je sagorevanje, da li baca ulje i sl..). I ja imam dobro iskustvo sa NGK, mnogo duze traju od Bosch-ovih koje sam pre toga koristio.. Naravno, dok su mi trebale svecice...  :hura:
M. The most powerful letter in the world.
http://www.renaultforumserbia.com/index.php?topic=13627.0

Kod

svecice menjam na 10.000 km. menjaju mi Bosch-ove svecice i to je to. nije neki izdatak - 1.000din na 10.000km. ovde su vrucine u gradu ogromne tako da ...
Aleksandar

filo

Prve zamenjene na 60000.    Na istim se nije moglo primetiti da su istrosene.   Malo se razlikuju od svecica koje sam ranije koristio na cliu.  Eilektroda ili sta vec je zasiljena.  Nije valjkastog oblika.   Posle zamene nisam primetio razliku. 
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

drMarty

Kod mene su uvek bile NGK,jedino zadnji put sam stavio super Bosnu :doh:
Za mene NGK je bio oko 200 din komad.

zagor

Hmmmm, svecice, sta to bi????
Diesel power  :fucka:

Salim se, ja sam ih menjao na nekih 15 000 na opelu. Vodite racuna o kvalitetu i gledajte sta vam majstori ugradjuju. Ja sam imao problem sa svecicom kojoj se izolaciona keramika na kontaktima sasula u stublinu (Kao... original GM  :mad:). Na srecu nije nista pokvarilo, ali nije prijatno ni malo.

Lence

Ajde da se ukljucim i ja!

Treba da opet radim servis ako ne za ovaj onda sledeci vikend, do tada trebalo bi da mi cajger kuca 45000. Svecice mislim da nisu menjane, ako nista drugo, onda zadnjih 7 meseci ili 20000 km koliko je kod mene.
E sad, ja sam ubacio plin kod mene pa vise nisam pametan koje da stavim, plinadzija kaze ubaci one sa vecom toplotnom vrednoscu, neki majstori - nemoj zaje*aces se samo, otac mi (nije faktor koji se uzima u obzir, jer je taksista) - STA BRE BACAS PARE ! ! ! TERAJ TO GO**O DOK IDE! !!  :banghead:
Sta da mu tutnem!?  :nezna:
Kofica je Clio II 1.4 16v

fLiP

jOj nisma mogao da odolim ali da ne napravim :OT:! Poslusaj caleta! Posle ga prodas... i na dusi nosic coveka koji je kupio auto od tebe.  :yeah:
Sta li ce reci Malivuk na ovo.  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: