Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Svecice: Problemi, iskustva, saveti

Započeo Alhemičar, 18.02.2009. - 13:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

baki800

Citat: URKE 80 poslato 31.08.2021. - 21:21
Kako vam se čini stanje svećica nakon 30.000km ?

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока
Ja da sam ih skinuo posle 30k, ja bi ih zamenio, svecice su jeftine.

URKE 80

Zamenio sam ih,naravno. Beru 500din. komad.

Послато са Redmi 8 помоћу Тапатока

Karavani su kul

Milenko

Zdravo svima.
Skoro sam kupio Megana III 1.4 tce sa 130 KS, karavan verzija. Prezadovoljan. Odradio u ovlašćenom servisu zamenu seta PK kajsa i mali servis. Od prvog dana, prvih minut dva rada, motor blago ,,štuca" prilikom ubrzavanja, na nižim obrtacija. Kasnije taj problem nestane, miran rad, lepo ubrzavanje.  Razmišljam, jer ionako treba, da zamenim svećice. Ukoliko neko ima iskustva, može li preporuka koje kupiti i gde? Trenutno su neke NKG na njemu. Ne pronalazim da li su one fabričke ili naknadno zamenjene.
Hvala unapred na odgovoru,
Milenko

mire

Pogledaj malo stare teme na forumu. Nije do svećica, nego do eko normi. To je normalno ponašanje tih motora (i drugih benzinaca iz iste generacije).

Milenko

Nisam pronašao ništa slično. Znači, zamena svećica ne bi rešila problem...

slavko_bgd

Ako nema nikakvih "seckanja" pri laganoj vožnji u prvih nekoliko minuta nakon hladnog starta, to nije problem niti kvar. Zbog NEDC (pogotovo danas zbog WLTP-a i CEFE-a)  testa koji meri potrošnju i emisiju gasova od hladnog motora, ubrizgavanje se podešava tako da u tih prvih minut-dva u OL-u radi sa nešto siromašnijom smešom goriva ("lean") radi smanjenja HC, CO i CO2. NOx koji je nešto viši u tim prvim minutima tokom "lean" režima nestaje sa zagrevanjem motora i ulaskom u "stechio" režim u CL statusu kada inače padaju i vrednosti ostalih pomenutih gasova koji se mere.
Najprostije kako sam ja to razumeo.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Citat: Milenko poslato 11.06.2022. - 14:27
Nisam pronašao ništa slično. Znači, zamena svećica ne bi rešila problem...
Ne bi, jer problema ni nema. Tj fabrika i ekolozi misle da je to sasvim ok...

Milenko

Nema nikakvog seckanja tokom daljeg rada, samo prilikom hladnog starta, nakon prebačaja iz I u II, iz II u III moram prebaciti na nešto višim obrtajima i tako voziti. Hvala drugari, ostadoše 50e u novčaniku  :v:

djolens72

Pozdrav ljudi stavio bi denso iridijumske svećice u Megane 2 1.4 16v 2003 god..Neka iskustva sa ovim svećicama..

Ap0calypto

Stavio u Peugeot 107 Denso, mislim da su fabricka ugradnja kod recimo Japanaca. Mislim da nema greske sa njima.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Micko

Na svakom autu do sad sam uzimao originalne svecice iz prve ugradnje (po autodati),pa sam tako i sad hteo da "obradujem" Lagunu,
ali ne mogu nigde da nadjem "Champion RC87YCL" koje se preporucuju.

Sta moze kao alternativa,ili jos bolje,zna li neko gde bih mogao da ih nadjem?

*** Laguna 1.8 16v (bez plina) ***

wcyber

uz malo guglanja nadjoh spisak alternativnih svecica za taj model:

https://www.sparkplug-crossreference.com/convert/CHAMP_PN/RC87YCL

Micko

Nije to problem (googlanje),nego je problem sto svasta citam...neki imali problem sa NGK,nekome BOSCH pravio probleme...onom tamo DENSO los,trokira mu auto...

Aj' sad...budi pametan... :place:

wcyber

Mislim da ovde ako se dobro secam najvise preporucuju NGK svecice
NGK BKR5EZ
NGK BKR6EZ
NGK PFR6G

uzgred, svecica moze da bude ne znam ni ja kakva, ako motor vise nije u vinklu, ne pravi odgovarajucu smesu benzina i vazduha itd itd

Ap0calypto

Lično ne bih uzeo Bosch, stavio sam u benzinca Denso, rade odlično.

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll