Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Svecice: Problemi, iskustva, saveti

Započeo Alhemičar, 18.02.2009. - 13:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

El Bayanero

Pozdrav svima, nije me dugo bilo ali pratim, tu sam.
Gdje mogu kupiti u SRB konektore za stapne bobine?
Mr. Weber & Mr. Garrett

Slavce20

Da li ima neka komplikacija da se na 1.6 scenic 3 stave iridijumske svecice,majstor mi kaze da treba posebne bobine tj da se ne stavlja tek tako,ja nisam cuo nigde za to. Narucio sam vec denso iridijumske 1300din komad,cekam da stignu,samo se nadam da odgovaraju.

Ap0calypto

Prvi put cujem da trebaju posebne bobine

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Slavce20

I ja cujem prvi put... Inace bio sam na dijagnostiku hladan auto pokazuje gresku misfire 3 cilindar mada radi 99% kako treba,posle nekog vremena kad se zagreje stuca nece da vuce i treperi lampica motora,bobina moze da bude a ne znam jel mogu i svecice tako da prave problem.

Ap0calypto

Ako ne znas koliko su stare, ja bih zamenio svecice.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Slavce20

Ne znam kad su menjane,narucene su svakako i zamenicemo ih samo jos dodatno oce moj otac sam da ih menja,ranije odavno je menjao ali na yugu... Ne znam jel nema nekih poteskoca pri menjanju kod ovog auta.

Goxxy

Mislim da nema potrebe da menjaš bobine ni u kom slučaju osim ukoliko se to ne oseti u radu motora. Na Laguni sam menjao bobine jer se osetilo da štucne kada malo pri manjim obrtajima stisnem jače gas. A svećice sam menjao. Kada sam i bobine zamenio - sve radi kao sat.

Ako hoćeš poslušaj savet - drži se fabričke specifikacije svećica i nećeš imati problema. Ni potrebe za zamenom bobina.

mire

E vidiš, a meni je na laguni I otkazala bobina bez najave. Samo je odjednom počeo da radi auto na 3 cilindra. Doduše, dešavalo se da proradi pa opet prestane. Sve to u bukvalno par kilometara koliko mi je trebalo od pojave kvara do majstora (nisam hteo tako da vozim, da ne napravim veću štetu).

Svojevremeno mi je Ćimoavatar_Ćimo poslao svoje bobine viška pa sam ih nosio u gepeku lagune 3... zlu ne trebalo, ako neka otkaže da imam rezervu. Nisu nikad zatrebale.

zokce

Ako nisi siguren, prvo promeniš redosled svećica, zameniš dvema mesto i gledaš koji cilindar nema paljenje. A možeš i da zameniš mesto dvema bobinama, jednostavnije je.

slavko_bgd

@mire: dobra stvar kod modernih benzinaca je to što u slučaju bilo kakve anomalije u radu cilindra prestaje ubrizgavanje goriva u taj cilindar.
A jes' bzvze kad motor radi na tri cilindra... čak i kad ima sva 3 cilindra :D

@svi:
Svećice? Kad sam bio baš mlad verovao sam da svaki benzinac mož' da radi na zarđ'o ekser i da svećice služe samo da se na njih nasade kablovi.
Onda se sa godinama nakupljalo iskustvo... uglavnom traume zbog svećica. :)
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

mire

Jeste... samo nisam siguran da je laguna 1 iz 1997. imala taj fičr iako je bilo multipoint ubrizgavanje. Verovatno jeste, ali svakako nisam hteo tako da vozim auto duže nego što je neophodno.

'ebo auto koji nema svećice ;) :ziveli:

slavko_bgd

Improvizacija je majka svih...sekiracija.