Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problemi sa ventilatorom u kabini

Započeo sreta, 19.02.2009. - 00:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sreta

Ljudi Ventilatori za grejanje i odmagljivanje stakla u kabini mi rade 5 min i isključe  se sami od sebe i nerade sve dok auto duže ne odstoji i onda ista priča!!!!!! :stop:  Ima li neko slično iskustvo i mora li baš kod majstora!!!???
*nije osigurač!!!

Izmenjen naslov topica

mire

Hm... Mislim da je to samo jedan ventilator. :)

Kada otvoriš poklopac koji se nalazi sa desne strane vetrobrana, tamo gde je akumulator, iza akumulatora ćeš naći jednu plastičnu ploču na kojoj je fiksirano nekoliko konektora. Najveći, crni, konektor nosi struju za ventilator kabine. Pokušaj da ga iskopčaš i pogledaj da li su neki kontakti nagoreli. Ovo je čest problem kod coach-a, a nije baš sladak jer može da zapali instalaciju. Ako jesu nagoreli, mora da se premosti taj deo instalacije, a to je vrlo nezgodan posao, između ostalog i zato što ima vrlo malo mesta za rad.

sreta

Bio sam danas kod majstora, kaže da se ventilator zaglavio od prašine i da su zbog toga nagorele instalacije. Sredio je nagorele kontakte i kaže očistio ventilator al je morao da skida celu prednju stranu zajedno sa brisačima, sada ventilator radi ali pošto su neke čaure na rotoru ventilatora istrošene zuji sve vreme dok radi i mislim da ću odlepiti, inače sve košta 45 evra, a još i neradi kako treba.Majstor je šanjika sa telepa u NS. Pitam se šta bi bilo da sam otišao u ovlašćeni servis :help: Hvala za savet ovih dana mi je bila neka frka pa nisam mogao da odgovorim ranije!!!!! :yeah:

fLiP

Steta sto nisi mogao da zamenis taj motor. Dobro je da si resio problem! :) I da si na vreme resio dok nije doslo do vecih problema!  :too:

mire

Pa vrati se kod majstora i traži da to nekako sredi. Ne znam da li bi pomoglo da se ubaci grafitna mast...
Meni je nekako sumnjivo da je to sad odjednom počelo da ti zuji. Možda je čak i on nešto oštetio pri demontaži.

Click

Treba da se biksnuje, inace ce ti pojesti stator..

sreta

Imam i manual a i video sam da to nije preterano komplikovano pa ću na proleće naći neki polovan ventilator i sam ga zameniti. Inače mi je majstor rekao da čaura može da se reši ali da će posle nekog vremena taj sloj koji se nanese od temperature da se zalepi za osovinu jer nisu od istog materijala i da napravi još veći problem.

nikola01

U poslednjih mesec - dva ventilator za ventilaciju kabine je poceo da pravi neke zvuke, kao da je nesto upalo unutra, pa kaci nesto. Zanimljivo je da to radi samo na srednjih 4-5 brzina (u pitanju je digitalna klima), Znaci ne na prve dve i ne na poslednje dve brzine. I to vise kad ubrzavam nego kad kocim.

Da li je neko imao nesto slicno i da li zna nesto o tome :nezna:. Da li je nesto upalo unutra ili crkava ventilator? Cuo sam da taj ventilator moze da se servisira, ali da bi mu se prislo mora da se skida tabla.

fica8

evo i ja imam slican problemcic.....
naime kad upalim klimu pocne nesto da skripi, i to bas skripi, iz table....i tako traje nekih 2-3 sec i nestane......
ne znam u cemu je problem a ako neko zna neka nam pomogne???

ej da isto sam cuo da je jednom zaskripalo kada sam jednog jutra ubacio karticu...nisam ni upalio kola...
meni je automatski, cim ubacim karticu odma dobijem kontakt ne ono da  pritisnem start pa na drugo start se pali....

samo da nije nesto ozbiljno.....samo mi jos to fali

Cherokee

fico a od tebe ne moze se ocekivati vise da napises da ti nesto normalno radi na laguni  :rofl: :rofl: :rofl:

nhf  :zubo:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

fica8

ma ja sam picajzla za kola pa sve mora da bude tip top..... :asshole:

a inace kola cepaju skoro sam vozio po auto putu nekih 180....preko ne mora da ide....

RS TEAM

Pa moguće da je počeo da blokiraa motor ventilatora
Renault Clio III Sport 8:47.48
VW Golf R32 8:49

Driver023

Savetujem ti da skines motor ventilatora pa da pogledas, ako mislis da je do njega.Na Scenicu sam skidao, i nije uopste tesko, samo se odvrne par srafova odozdo. Ne znam bas kako je kod Megana, ali mislim da ne bi trebalo da je tesko doci do njega.... Mozemo mi ovde da nagajdamo sve i svasta, ali s obzirom da je to jedini pokretni deo u celom ventilacionom sistemu, trebalo bi da je do njega. Ili pogledaj gde se stavlja filter klime da nema lisca ili neceg slicnog...

EDIT:
Meni je na Scenicu bio problem sto nije hteo da radi na manjim brzinama ventilatora, samo u cetvrtoj.
To se desilo zato sto je crkao ,englezi ga zovu, resistor pack, ne mogu da se setim naziva na sprskom. Tacnije, tu u kucistu gde se nalazi motor, ima neka stampana plocica, na kojoj se nalazi toplotni osigurac koji pregori. Ja sam skidao celu tablu, da bih dosao do toga...

filo

Citat: nikola01 poslato 17.11.2009. - 14:24
U poslednjih mesec - dva ventilator za ventilaciju kabine je poceo da pravi neke zvuke, kao da je nesto upalo unutra, pa kaci nesto. Zanimljivo je da to radi samo na srednjih 4-5 brzina (u pitanju je digitalna klima), Znaci ne na prve dve i ne na poslednje dve brzine. I to vise kad ubrzavam nego kad kocim.

Da li je neko imao nesto slicno i da li zna nesto o tome :nezna:. Da li je nesto upalo unutra ili crkava ventilator? Cuo sam da taj ventilator moze da se servisira, ali da bi mu se prislo mora da se skida tabla.

Jako tesko je skinuti taj motor .   Postavljen je jako visoko iznad klime .   Demontaza i montaza oduzima otprilike 3-4 sata (za manje iskusne ) Potrebno demontirati el servo volana radi boljeg pristupa.

Pre skidanja pokusaj prvo da skines filter vazduha i izduvas kuciste ventilatora .  Otprilike 5-6 bara pritisak i okrenes duvaljku na gore prema ogledalu .  Trebalo bi da RESI PROBLEM . 
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

nikola01

Citat: filo poslato 21.11.2009. - 09:53
Pre skidanja pokusaj prvo da skines filter vazduha i izduvas kuciste ventilatora .  Otprilike 5-6 bara pritisak i okrenes duvaljku na gore prema ogledalu .  Trebalo bi da RESI PROBLEM . 

A kako bih to mogao da izvedem? Mislim gde da nadjem duvaljku. Mozda bih mogao da odem na OMV pumpu, pa da uzmem one boce za pritisak u gumama. Ili kod vulkanizera na kompresor. U svakom slucaju hvala na savetu.