Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problemi sa ventilatorom u kabini

Započeo sreta, 19.02.2009. - 00:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

frenchkey

Jaoooo

Poslano sa mog koristeći Tapatalk

Drobac

Danas je rešeno, promenjene čaure i četkice na motoru, sad je kao nov, ništa se ne čuje. Čak je bio neki zvuk u predelu ventilatora kad god dam kontakt, nešto se čulo 10-ak sekundi, pa onda prestane, sada toga nema. Još mi je električar očistio odvode, kaže da su bili zaprljani. Ceh me izašao 80 evra.  :mad:

frenchkey

taj zvuk je namještanje klapne recirkulacije kada daš kontakt

Drobac

To se više ne čuje, je l' to problem? Primetio sam i da mi ne radi klima posle ove intervencije.

nenad83

Da nije i resistor vrisnuo?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

EUC for life
Vozac elektricnog monocikla
@euc.serbia

Drobac

Nije bilo freona. Sad je napunjena i radi. Da li je bez freona ostala zbog skidanja ventilatora ili negde curi, to ne znam.  :nezna:

Sebastijan

Negde iscureo freon, nema veze sa ventilatorom.
Gluvom priču pričati!

wcyber

kad curi freon, valja izmeniti i dihtunge, meni su dva seta tih dihtunga zamenili i od onda mi nije curila vise .. jos kad sam kupio auto pre 10 god

Drobac

Citat: Sebastijan poslato 07.03.2021. - 08:36
Negde iscureo freon, nema veze sa ventilatorom.
Skidana je i klima kad je skidan ventilator, sve je bilo raskupusano, dok električar nije skontao da mora da se skida usisna grana da bi ventilator izašao napolje.

Citat: wcyber poslato 07.03.2021. - 11:41
kad curi freon, valja izmeniti i dihtunge, meni su dva seta tih dihtunga zamenili i od onda mi nije curila vise .. jos kad sam kupio auto pre 10 god
Ubacio je i boju, pa ćemo videti gde pušta, ako pušta.

Sebastijan

Freon u rashladnom sistemu je na sobnoj temperaturi uvek pod pritiskom oko 4 bara,  i bilo koliko da ga ima u tečnom stanju, pritisak zavisi samo od temperature.
Kada radi kompresor, pritisak na potisu ide oko 12-17 bara a na usisiu pada blizu vakuuma.
Instalacija kuda se kreće je hermetički zatvorena i može da nestane-iscuri samo "na rupu" ili zaptivačima. Njegov nestanak nema veze sa strujom i provodnicima-žicama.
Kada se "dopunjava", jedino pravilno je da se ispusti postojeći i puni sa novim freonom čija se masa tokom punjenja meri na preciznoj vagi. Jedino se tako može uneti preporučena količina, merenje manometrom je zabluda. To važi za prostije rashladne sisteme koji nemaju sopstveno merenje količine freona.
Ozbiljniji industrijski sistemi hlađenja imaju sopstvene nivometre pa se po njima vrši dopuna freona.
Gluvom priču pričati!

Drobac

Očigledno niste pratili temu. Niko nije ni rekao da nestanak freona ima veze sa strujom i provodnicima. Ventilator kabine se čuo, škripao je. Električar mu je menjao čaure. Da bi to uradio, morao je da ga izvadi napolje, van auta. Da bi ga izvadio, morao je, između ostalog da raskači i klimu, jer je sve povezano i nije mogao da izvadi samo ventilator. Cevi od klime koje idu ka delu u kojem se nalazi ventilator su bile raskačene, video sam delove svojim očima. Zato i sumnjam da je tada iscurio.

Evo, na slici se vidi šta je sve raskačeno, to je pre skidanja usisne grane.

Sebastijan

Pročitao jesam, mislio sam da se to odnosi na deo klime-plastike, klapne u kabini. Kod lagune sam vadio ventilator iz kabine pa mi nije palo napamet da ste rasturali klimu iz motornog prostora.
Gluvom priču pričati!

frenchkey

da morao je odspojiti cijevi klime i plin je izašao van pa je logično morao i novi staviti. Ili bolja varijanta prvo je izvadio sav plin pa onda raskačio, pa sve spojio pa vakumirao sistem pa napunio sistem :D

Drobac

Da li je izvukao freon ili mu je iscurio, ne znam. Znam samo da mi je punjenje sa bojom naplatio novih 30€.

frenchkey

Ma, dobro je, sad si bar siguran da se neces znojiti na ljeto :D

Poslano sa mog SM-A315G koristeći Tapatalk