Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault 20 i Renault 30

Započeo fLiP, 19.02.2009. - 20:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

fLiP

Danas sam poceo neku pricu o kolima o starijim Renaultima pri tome mi je jedan drug rekao za Renault 30. Zacudio sam se, nisam cuo za taj auto. Pokusao mi je objasniti da su su 20 i 30 veoma slicni i da ih mozda zato nisam razlikovao. I da je on prvi put video taj auto kada ga je u servis dovezao jedan doktor(neki slican nasem hirurgu samo mnogo stariji) u penziji da mu zameni ulje i filtere. Moguce da ga Click i poznaje.
I covek je doneo svoje filtere i ulje u metalnoj konzerviranoj kantici. Tog druga je zadivio veliki filter koji si nalazio odozgo na motoru.

Sve u svemu ta prica me je navela da potrazim taj auto i da se vise informisem o njemu. Proizvodio se od 1975-1984 godine u Sandouville, Le Havre, France. To je bio medju prvim automobilima koji su koristili 2664cc PRV V6 motor, sa 130 KS i max. brzinom od 180km/h. Sem renao taj motor je koristio volvo i pezo. Dok je 20-setica imala manji motor od 1647cc i 1995cc. Jos u to vreme su bili bili mnogo komforniji od drugih i uspeli su da potisnu buku motora i puta u kabini. Sto je bilo u to vreme za svaku pohvalu i pravi napredak.
Moguce je da vi znate vise (za Clicka sam siguran  :hail: ) o R20 i R30. Pa bi mogli prokomentarisati o tome ovde.

Za sada sam ova dva filma pronasao. Link1 Link2

Kada pronadjete ovako neki sajt onda sigurno osetite neko uzbudjenje kao ja sada i ustvari shvatite koliko je ovaj auto vredan paznje.

Click

Renault je 1975 godine predstavio novi model: Renault 30. Nalazio se na vrhu game i pokretao ga je motor PRV (Peugeot Renault Volvo) od 2664 ccm, poznat i pod nazivom Evropa motor (isao je u Pug 604 i Volvo 264 i 262). Motor je bio u V konfiguraciji pod uglom od 90 stepeni, kako bi se dobile sto kompaktnije dimenzije.
U prvoj godini proizvodnje za snabdevanje gorivom starao se jednogrli karburator 34 mm koji je prakticno gusio motor. Renault je to primetio na vreme i zamenio ga dvogrlim dvostrukim vec 1976, te je tako motoru omogucio da se razmahne i pokaze potencijal, dok je Peugeot jos neko vreme ostao na starom resenju.
Vec sledece, 1977 godine je izbacen dvostruki dvogrli karburator i ubacen je jedan dvogrli, Weberov 38 DGAR. Modeli sa karburatorom su imali oznaku R 30 TS.
Na polju motora Renault je napravio veliku izmenu 1979 godine, kada je ubacio mehanicki sistem ubrizgavanja K jetronic. Ti modeli su imali oznaku R 30 TX sa 143 ks.
Usput je admiralski brod Renaulta dobio naslone za glavu na zadnjoj klupi, kvarcni sat, regulaciju spoljneg retrovizora iznutra. 1981 prestaje proizvodnja modela R 30 TS, a uvodi se u proizvodnju R 30 turbodiesel sa 2068 ccm i tada snaznih 86 ks (neki su doskora imali motore sa dva litra i 90 ks).
Dimenzije 4521 x 1732 x 1430 mm

R 20 je imao manje motore: 1647 ccm sa 96 ks (poznat iz R 18 TS/GTS) i 1995 sa 105.4 ks..
Dimenzije: 4521 x 1727 x 1435 mm
Dakle, radilo se o istim automobilima, sa tim sto je tridesetica bila nesto niza i malo sira...

R 30 tx injection

Naslednik je naravno R 25... Imam negde i original prospekt iz 1982, samo da ga iskopam  :write:

fLiP

:hura: :hura: Eto lepo rekoh! :)

Nisam mnogo pogresio. :D Pronasao sam ja na onom sajtu za turbo dizela (odakle je i ona slika iz casopisa ), ali meni ne vredi nista kada je na francuskom.

Maki_M

Najlakši način da se uoči razlika između ova dva modela je u prednjim farovima. R20 ima far iz jednog dela a R30 ima dvostruke okrugle.
Osim toga pogled na 20-icu otkriva siromašniju varijantu istog automobila za razliku od 30-ice koja odiše luksuzom.
Ja se sećam hvalospeva o R30 koje mi je davno prenosio otac jer su imali 3 takva automobila u svojoj firmi što je tada bio pojam luksuznog automobila.
PRV motor sam imao priliku da osetim i kako zvuči i kako vuče. Moj drug ga je imao u Volvou 264. Nažalost motor je stradao krivicom prethodnog vlasnika a sama popravka je bila neisplativa.

Scan prospekta iz 1979.godine:

fLiP

:hail: :hail: :hura: :hura: :hura: Jos je na srpskom. :)

Exception®

Flip, baš me je začudilo da nisi ranije čuo za R20 i R30 :nezna:.

Click, svaka čast na detaljnom opisu :respect: :respect: :respect:

Maki_M, ti imaš katologa na izvol'te :hail: :hail: :hail:
ΕΛΛΑΣ

Dogac

Kakvu je opremu imao R30 na poslednjoj slici!  :hail: :hail:

Citat: fLiP poslato 20.02.2009. - 00:49
:hail: :hail: :hura: :hura: :hura: Jos je na srpskom. :)

Nije,na hrvatsko-srpskom je...tako je bilo u to vreme!  :too:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)