Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault
»
Saveti pri kupovini
»
Tema:
Saveti pri kupovini: Renault 12 TL - 1974.
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
Idi dole
Autor
Tema: Saveti pri kupovini: Renault 12 TL - 1974. (Pročitano 203 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
profesorPROST
Captur
Trenutno vozim: Renault Megane I ph2 1.6 16v (2001)
Pol:
Starost: 54
«
poslato:
02.05.2012. - 20:47 »
Unapred se izvinjavam ako sam promašio temu, neka je moderatori prebace u odgovarajuću, ako ne pripada ovde pošto se radi o bivšem automobilu.
Ovo je automobil koji ću sigurno jednog dana kupiti i srediti za sebe. Trenutno se nema vremena i para da se traži tako nešto i radi na tome.
Razlog?
Zato što sam u tom autu odrastao i proveo najlepše dečije dane, a i moja prva samostalna vožnja je bila u tom modelu.
Moj otac je kupio nov Renault 12 TL krajem 1974.g i posedovao ga sve do 1989.g. kada ga je prodao.
Bio je bele boje sa crvenom (bordo) unutrašnjosti, proizveden u fabrici IMV Novo Mesto.
To je za ono vreme stvarno bila lađa, jako udoban i tih automobil, koji mog oca za sve te godine nije ni jednom ostavio na putu, ali ga je on stvarno redovno i kvalitetno održavao. Prešao je oko 160-170 hiljada kilometara koliko se sećam.
Imao je jedino problema sa korozijom ( kompletno farban dva puta), iako je bio stalno garažiran, a kad smo išli na more imao je specijalno za taj model napravljenu ceradu, a gume je zaštitio kartonima da ne bi bile direktno na suncu. Ali u to vreme se velika većina ljudi ponašala prema svojim ljubimcima na 4 točka.
Znači, mnogo sam sentimentalno vezan za taj model, tako da sam se odlučio da kad dođe vreme nabavke oldtajmera upravo biti Renault 12, a još bi najviše voleo kad bi mogao da nađem takav model (1974. i bele boje) kakav smo mi posedovali.
Zaboravio sam da napišem sa kojom lakoćom i mekoćom su se zatvarala vrata, prava francuska nežnost. Bilo je dovoljno malim prstom da se gurnu vrata i ona bi bila cela zatvorena. Možda zato što su u to vreme vrata bila jako lagana, za razliku od današnjih automobila gde su vrata mnogo teška.
Ne znam kako je bilo kod drugih francuskih automobila tog vremena, odnosno da li su se i kod njih tako lako vrata zatvarala, ali znam da je moj ćale ludeo kad nekog poveze i kad mu svom snagom zalupe vrata, pogotovo kad sednu u vozilo ( sav se auto zatrese od siline zatvaranja ) ili kad izađu i zalupe kao šamarčinu.
To je u neku ruku i razumljivo, jer su u to vreme većini automobila (Lada, PZ, Zastava 101, 1300 i drugi slični modeli) trebalo tako da se zatvaraju vrata, tj. svom snagom da bi se dobro zatvorila.
Voleo bi ako neko ima nešto više o Renaultu 12 da napiše, jer baš nema mnogo podataka i informacija na netu o njemu.
«
Poslednja izmena: 01.03.2015. - 15:41 od strane boree
»
Sačuvana
Renault 12 TL 1974.-1989.
genije1985
Twingo
Trenutno vozim: Clio II Ph2 1.5dci
Pol:
Starost: 39
Odg: Renault 12 TL - 1974.
«
Odgovor #1 poslato:
23.10.2012. - 03:28 »
to je jako lepo sto zelis da povratis deo istorije u vozno stanje...pozdrav za tebe
Sačuvana
El Bayanero
Scenic
Trenutno vozim: Renault 5 TR, Renault Megane Coach 2.0 16v, R11T Ph.II, Concorde I Ph.II
Pol:
Starost: 43
«
Odgovor #2 poslato:
23.10.2012. - 08:35 »
Po meni si promasio podforum, ali o tome ce administratori. Nisi trazio konkretan savjet, pa je svima tesko da ti odgovore.
Informacija ima i vise nego dovoljno, samo moras potraziti. Inace, ovaj autmobil, osim u Gordini izvedbi i nije neki predmet restauracija jer je bio velikoserijski pa mu samim tim i vrijednost nije velika, ali kao sto rekoh, Gordini je skroz druga prica i kad imas taj automobil to ti je kao da imas dragi kamen. Cleon se ugradjivao, moze da predje koliko hoces uz redovna odrzavanja, mehanika je iz tog perioda primjenjivana dijelom u 4 dijelom u 18 i td. U principu, nema tu nekih tajni i mislim da bi se mehanicki dao jako brzo i jeftino srediti a i Rumunija je blizu sve ti sa licencirane Dacie odgovara. Tebi treba primjerak maksimalno ocuvan limarijski jer ako je nacet, onda ce te emotivni razlozi ove vrste jako lupiti po dzepu. Malo ko od limara ce uzeti da radi taj auto jer ces traziti kvalitet, a jako malo njih ti moze garantovati dobro odradjen posao. Ako si u prilici potrazi francuza, ali ne po svaki cijenu. Pravljen je cini mi se na svim kontinentima. Ovjde ih je bilo nesto i ja sam ih mjerkao, medjutim, nije mi se dalo a i primjerci nisu bili neki. Prije nekoliko godina sam gledao 12 karavana sa 4x4 sinparom i 1.6 gordini motorom, fantastican je bio, pokusacu da nadjem link. Rekao bi prost automobil, ali more je posla.
Sačuvana
Mr. Weber & Mr. Garrett
chika.doctor
Gray Shadow
Administrator
Trenutno vozim: Laguna 2 ph1 1.9dCi 88kw
Pol:
Starost: 34
«
Odgovor #3 poslato:
23.10.2012. - 11:11 »
Tema prebačena u odgovarajući podforum.
Sačuvana
Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.
- Colin Chapman.
Štampaj
Stranice:
1
Idi gore
« prethodna tema
sledeća tema »
Renault Forum Srbija
»
Renault
»
Saveti pri kupovini
»
Tema: