Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Vuce struju-prazni akumulator

Započeo nebojsa, 21.11.2012. - 16:37

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mire

Čovek je napisao da 2A povuče samo u startu, a onda padne na 0,3A. Doduše, sad kad razmislim, i meni se čini da je 0,3 previše, ali nije dovoljno previše. To je oko 7-8 Ah dnevno. Nisam razumeo onaj deo "posle 15 minuta isto".

@sajon - Posle koliko dana više nema dovoljno struje za start motora?

sajon

posle 15 min ostaje da vuce isto 0,3A e tu nezmam da li treba da ostane ili da smanji na 0,03A pozdrav svima

zac

pazi, ne vuce samo alarm, vec i komp na autu...memorija dnevne km..i td... a ako imas digitalni radio (CD) i on odvlaci po malo, takodje za memoriju stanica i koda.... Mislim da je 0.3A Ok.  otprilike i na mom autu je tolikoa potrosnja u stanju mirovanja...sa ukljucenim alarmom.

sajon

Citat: mupe poslato 11.01.2013. - 13:39
Čovek je napisao da 2A povuče samo u startu, a onda padne na 0,3A. Doduše, sad kad razmislim, i meni se čini da je 0,3 previše, ali nije dovoljno previše. To je oko 7-8 Ah dnevno. Nisam razumeo onaj deo "posle 15 minuta isto".

@sajon - Posle koliko dana više nema dovoljno struje za start motora?

Za oko tri nedelje.

zac

Mislim da je to onda normalno.  :ok:

sajon

i dalje neznan sta je tacno 03A ili 0,03A  poz

mire

I ja mislim da je 3 nedelje normalno. Ipak to nije yugo pa da ništa ne troši struju kad se automobil ne koristi.

sajon

Da javim da sam juce zvao  auto elektricare i misljenja su razlicita od sest pozvatih pola kazu da je 300mA  normalno da vuce struju a druga polovina  autolelektricara kaze  da treba da bude od 30mA do 80mA maksimum potosnja i dalje neznam sta je tacno za lagunu 1,9dci 2001 g

zac

Druze, taj sto ti je rekao da potrosnja kompletne elektronike u autu, u stanju Standby rezima iznosi 30-80mA je naznalica, i bezi od takvog "majstora", pa samo jedna obicna LED dioda od 5 mm. i 3.5 V vuce oko 25 mA..... Kazem ti da je porosnja od 300-350 mA sasvim normalna za uredjaje koji rade u autu i kada je parkiran.

sajon

Hvala ti brate da znam da je auto ok. Jer ovaj sto je serviser za akumulatore  bosh u Nisu tvrdi da mi je auto neispravno puno pozdrava

ranbobas

Pozdrav kolege forumaši!.Na renou laguna 2 mi odvlaci struju negde..kada odkacim kleme i sve iskljuceno i  kada klemom pipnem stubic pali mi se desni migavac, a na polugi je iskljucen.. sta je tu problem??..Jel ima neko iskustva sa tim?

slavko_bgd

Nije svaka Laguna 2 ista niti je moguće znati gde neki moderan auto "vuče struju", tako da je teško dati dobar savet samo na osnovu simptoma koje si napisao.
Načelno je to posao za električara, osim ako kao DIY-er imaš bilo kakav ampermetar i umeš da ga povežeš na red sa akumulatorom.
Ako imaš i ako umeš - sledeći korak je vađenje jednog po jednog osigurača i praćenje kada će prestati tok struje kroz akumulator odnosno kroz ampermetar.
Ako je to na primer kako si naveo osigurač kruga migavaca - već je mnogo sužena pretraga mogućeg uzroka i lakše ga je pronaći i otkloniti.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

wcyber

Citat: zac poslato 12.01.2013. - 21:58
Druze, taj sto ti je rekao da potrosnja kompletne elektronike u autu, u stanju Standby rezima iznosi 30-80mA je naznalica, i bezi od takvog "majstora", pa samo jedna obicna LED dioda od 5 mm. i 3.5 V vuce oko 25 mA..... Kazem ti da je porosnja od 300-350 mA sasvim normalna za uredjaje koji rade u autu i kada je parkiran.

citam sad ovaj odgovor od pre vise od 10 godina i moradoh da odreagujem ..

da, 30-80mA je normalna potrosnja ugasenog auta .. nikako 300-350mA ... 300mA potrosi 50Ah akumulator za samo 7 celih dana :)

slavko_bgd

Da...juče smo upoređivali dva identična nova automobila, jedan koji prazni akumulator nakon dužeg stajanja i jedan koji ne prazni.
Kod ovog koji ne prazni, da kažemo koji je 100% ispravan,  u "sleep"-u je curenje struje oko 11mA ( 0.011A) .
Kod ovog drugog koji prazni, u "sleep"-u curenje varira između 120mA i 150mA ( 0,120A do 0,150A).
Akumulator kod oba je 44Ah.

Prvi za 10 dana ili 240h normalno potroši 2,64Ah, drugi sa nekom srednjom vrednošću struje od 135mA za isto vreme bi mogao da potroši oko 30Ah.
Struja od 135mA je kao da je na akumulator povezana sijaličica ( ili bilo šta drugo) od oko 1,6W...
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

ranbobas

Citat: slavko_bgd poslato 30.07.2025. - 13:49
Nije svaka Laguna 2 ista niti je moguće znati gde neki moderan auto "vuče struju", tako da je teško dati dobar savet samo na osnovu simptoma koje si napisao.
Načelno je to posao za električara, osim ako kao DIY-er imaš bilo kakav ampermetar i umeš da ga povežeš na red sa akumulatorom.
Ako imaš i ako umeš - sledeći korak je vađenje jednog po jednog osigurača i praćenje kada će prestati tok struje kroz akumulator odnosno kroz ampermetar.
Ako je to na primer kako si naveo osigurač kruga migavaca - već je mnogo sužena pretraga mogućeg uzroka i lakše ga je pronaći i otkloniti.
Hvala ti druze na odgovoru..Cale barata unimerom, pa cu videti ako ima znanja i volje da pretrazujemo.