Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Opterecenje motora

Započeo mire, 01.12.2012. - 09:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mire

Citat: perica100 poslato 30.11.2012. - 20:11
Bitno je da ga nagazis preko 3000 obr ali to mozes i u 4. ili 5 brzini kada je motor malo rastereceniji.

Kako može motor da bude rasterećeniji u višem stepenu prenosa?

perica100

Citat: mupe poslato 01.12.2012. - 09:53
Kako može motor da bude rasterećeniji u višem stepenu prenosa?

Zato sto tada ima manje snage a postize vecu brzinu jer je na izlazu iz menjaca manji zupcanik tj takav je prenosni odnos napravljen kod para zupcanika koji je namenjen za 5.brz u odnosu na 4.brz a pogotovo u odnosu na nize stepene prenosa 1,2,3 :yes:

mire

Motor ima istu snagu na istom broju obrtaja bez obzira na stepen prenosa, a u većem stepenu može samo da bude opterećeniji pri ubrzavanju jer je veći otpor vazduha, kotrljanja točkova... Da probam i drugačije objašnjenje - motoru je mnogo lakše da održava konstantnu brzinu na recimo 2.500 obrtaja u trećoj, nego u šestoj brzini.

Uostalom, da je manje opterećen u višem stepenu prenosa onda bi auto u poslednjem stepenu najbrže ubrzavao.

wcyber

Citat: mupe poslato 03.12.2012. - 07:52
Motor ima istu snagu na istom broju obrtaja bez obzira na stepen prenosa, a u većem stepenu može samo da bude opterećeniji pri ubrzavanju jer je veći otpor vazduha, kotrljanja točkova... Da probam i drugačije objašnjenje - motoru je mnogo lakše da održava konstantnu brzinu na recimo 2.500 obrtaja u trećoj, nego u šestoj brzini.

Uostalom, da je manje opterećen u višem stepenu prenosa onda bi auto u poslednjem stepenu najbrže ubrzavao.

Jos bi dodao na ovo da ima istu snagu na istom broju obrtaja pri istoj kolicini oslobodjene energije sagorelog goriva... U vecem stepenu prenosa, pri vecoj brzini kretanja auta, a na istom broju obrtaja, sagoreva se i veca kolicina goriva, pa motor daje vecu snagu...

Piros

^^ Moram da priznam da ovaj podatak prvi put cujem.

wcyber

Pa, moramo da krenemo od toga sta je uopste snaga .. Ono sto svi znaju kao snagu motora jeste max snaga na nekom broju obrtaja.. to znaci da ako przite motor pri maksimalnom gasu na tom broju obrtaja, motor ce davati toliko snage.. Ali kolika je trenutna snaga koju daje motor, to je vec mnogo slozenija prica :)

perica100

Dobro,posto izgleda da ja neznam drugacije da objasnim ovo,a diplomirao sam masinstvo.Onda probajte da recimo vozite auto u 1.brz na preko 3000 obr neko duze vreme...dali ce se auto ponasati isto kao na tim obr u 4,5,6 brzini?
  Druga stvar,da li je neko primetio razliku u buci motra na istim obrtajima u 1.brz u odnosu recimo na 4.5 brz?
  Toliko o tome....

P.S. probajte da izadjete uz Bubanj potok u 6 ili 5 brizini ali bez zaleta,vec krenite iz podnozja brda,pa salatajte menjac dokle mozete....tesko da cete tada moci i do 4.brz da dobacite.Snaga se najbolje vid na uzbrdici..veci zupcanik vise snage-manja brzina....manji zupcanik manje snage-veca brzina.

Mislim da je kometarisanje ovoga vise suvisno,bar sa moje strane,imajuci u vodu da je ovde tema covekov problem sa ubrizgavnjem na 1.5 dci :nezna:

meganed97

Citat: mupe poslato 03.12.2012. - 07:52

+1
U većem stepenu prenosa može samo menjač (i to samo pojedini delovi) i delovi posle menjača (osovine, zglobovi...) da budu rasterećeniji, jer se u menjaču vrši konvertovanje obrtnog momenta u zavisnosti od prenosa. Menjač je, profesionalno rečeno, reduktor.

EDIT:
A opet sve zavisi koliki gas (snagu, obrtni moment) mu daješ... u zavisnosti od faktora iz citata.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

wcyber

Glavni problem u celoj prici sa motorom i menjacem jeste u tome sto motor ima poteskoce u jako malim obrtajima i jako velkim obrtajima .. Inace, tvrditi da je snaga motora uvek ista na istom broju obrtaja je smesno .. Ne znam gde vam se zdala uoopste energija koja se oslobadja sagorevanjem goriva i koja jako varira pritiskanjem papucice gasa i koja zapravo daje snagu motoru ..

Ako vozite istom konstantnom brzinom, uvek vam je potrebna ista kolicina energije za savladavanje otpora vazduha, i motoru ce biti potrebna ista isporucena 'snaga' da savlada taj otpor, bez obzira u kojoj se brzini nalazio .. Vraticu vas na osnovnu jednacinu snage (W) iz fizike, pa ce vam sve biti jasno..
One watt is the rate at which work is done when an object's velocity is held constant at one meter per second against constant opposing force of one newton.

Znaci jedan vat je snaga potrebna da se savlada otpor od jednog njutna pri jednom metru u sekundi .. Ako se krecete 60km/h, vama je potrebna odredjena snaga iz motora da savladate zbirne sile i motor vam tada daje toliko snage.. ako zelite da ubrzate, stiskanjem gasa oslobadjate vise energije i dodatna snaga motora dovodi do ubrzavanja auta, i to bi pri konstantnom pritisku gasa islo dok se nove pojacane sile otpora vazduha i trenja ne bi izravnale sa snagom koju trenutno daje motor .. Cak se i u menjacu desava odredjeni gubitak energije..

meganed97

Shvatili smo te wcyberu :yes:

Isto, na primer, kao i kad ga voziš u cut-off režimu (pod inercijom) na bilo kojim obrtajima, motor ne razvija nikakvu snagu. Osim one kočione.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

wcyber

E, to .. nego, pokusao sam da nadjem neku temu u kojoj bi bile osnove rada motora sa unutrasnjih sagorevanjem, ali nesto nisam nasao .. ?

Valjalo bi da mogu ljudi da procitaju neke osnovne stvari o motoru i menjacu  ..

perica100

Da bi bio prakticno jasan,pomenucu primer bicikle sa brzinama.Ako je kod pedale lanac na najmanjem zupcaniku(kod novijih bicikli ih ima obicno 3 kom) a na zadnjem zupcaniku kod tocka tj. na pogonskom delu na  najvecem zupcanikU,onda je to 1.brz i tu okreces pedale ko lud ali one lako idu tj uz manje tvog napora ti se kreces najcesce uzbrdo ali sporo u svakom slucaju.Suprotno tome ako stavis menjac na prednji najveci zupcanik ,a pozadi na najmanji,onda se pedale tesko okrecu ali se bicikl brzo krece i to je najvce stepen prenosa,obicno 18.brz ili 21.brzi zavisno d ali zadnji tocak ima 6 ili 7 zupacanika.
     Ko hoce nek prihvati,ko nece.......... :nezna:

mire

Citat: perica100 poslato 03.12.2012. - 11:43
Onda probajte da recimo vozite auto u 1.brz na preko 3000 obr neko duze vreme...dali ce se auto ponasati isto kao na tim obr u 4,5,6 brzini?
  Druga stvar,da li je neko primetio razliku u buci motra na istim obrtajima u 1.brz u odnosu recimo na 4.5 brz?
P.S. probajte da izadjete uz Bubanj potok u 6 ili 5 brizini ali bez zaleta,vec krenite iz podnozja brda,pa salatajte menjac dokle mozete....tesko da cete tada moci i do 4.brz da dobacite.Snaga se najbolje vid na uzbrdici..veci zupcanik vise snage-manja brzina....manji zupcanik manje snage-veca brzina.

Ajmo redom.

Prvo, @wcyber - potpuno si u pravu, ali mislim da za ovo objašnjenje taj deo nije neophodan. Samo ću dopuniti onu tvoju jednačinu sa snagom koju proizvodi motor na konstantnoj brzini time da motori nisu jednako efikasni na svim obrtajima, pa će tako na istoj konstantnoj brzini motor najmanje goriva trošiti u onom stepenu prenosa koji mu "omogući" da radi u opsegu obrtaja u kom je najefikasniji.

Dalje, @perica100 - motor će se skoro isto ponašati u 1. brzini na preko 3000 obrtaja, kao i u 4, 5. i 6. Razlika je u tome što u nižoj brzini manja količina vazduha prolazi kroz hladnjak, pa može i da se pregreje, a u višoj je veće opterećenje motora pa, što reče wcyber, troši više goriva i proizvodi više energije, više se greje, ali se zbog brzine bolje i hladi. Buka je vrlo relativna stvar, a i subjektina jer na većim brzinama imaš i buku točkova, vetra... Teško je uporediti samo buku motora u istom režimu rada, a u različitim stepenima prenosa.

Bubanj potok sa i bez zaleta... Ne znam šta si dokazao, osim onoga što i ja pričam. Motor je rasterećeniji u nižem stepenu prenosa i zato će se u trećoj brzini bez problema popeti uz Bubanj, verovatno i do maksimalnih obrtaja, ali u šestoj to neće uspeti da istera. Ono što si ti pomešao je obrtni moment koji je sve manji na točku u višem stepenu prenosa, ali baš kao što je rekao meganed97 - to je rasterećenje samo za menjač, ali ne i za motor. Inače, snaga se najbolje vidi na maksimalnoj brzini, a na uzbrdici se najbolje vidi obrtni moment.

wcyber

Hvala na dopuni, tesko je u jednom postu misliti na sve detalje. Sve je ispravno sto si dopunio  :too:

perica100

Kao sto sam rekao,ja sam prakticno sve pokusao da objasnim kod najprostijeg primera tj bicika,a svako moze da shvata onako kako smatra da treba da shvati.....
  Tacno je da je teoretski motor isto opterecen uvek na istom br.obrtaja ali u praznom hodu,ali kad lamela zalepi i kad je motor spojen sa menajcem situacija se drasticno menja jer je motor sada vise opterecen nego ka je u praznom hodu(leru)Ako nisam bio dovoljno jasan pojasnicu,sklop motora i menjaca pri nizim stepenima prenosa prenosi vise snage na poluosovovine i dalje na tockove,u visim stepenima prenosa to je obrnuto manje snage-veca brzina okretanja tockova,iz toga razloga sam pomenu brdo na Bubanj potok......Inace ove stvari se uce iskreno govoreci iz knjiga,u skoli,na fakultetu i treba ih uciti sa razumevanjem dakle logicki a ne napamet,tj da ih covek u praksi razume.Tako da ja ne bih da uticem na bilo cije misljenje.Ako neko zeli da nauci nesto o tim stvarima sada ima i mnogo toga na netu,tako da je svakome to dostupno.Pa ko voli nek izvoli..... :nezna: