Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Opterecenje motora

Započeo mire, 01.12.2012. - 09:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mire

Ok, ja u klin, a ti u ploču. Ne znam šta su te učili iz tih knjiga, jer sam završio jedan sasvim drugačiji fakultet. Ako vam je u knjigama pisalo da je motor rasterećeniji u višem stepenu prenosa, onda nije ni čudo što je yugo vrhunac srpske auto industrije. :banghead:

Uostalom, bicikl ti je baš odličan primer. Kad voziš bicikl, ti si motor. Razmisli, kada si rasterećeniji - u nižem ili u višem stepenu prenosa? Ne treba ti knjiga da bi to razumeo.

dragan

ja se jedino ne bih slozio sa onim da motor ima razlicite snage na istim obrtajima u zavisnosti od drugih faktora, jer mu je potrosnja goriva nekad veca a nekad manja. motor uvek pri istim obrtajima razvija istu snagu, inace svi oni grafici snage i momenta motora ne bi imali bas nekog smisla...
ako npr vozis benzinca 1. na 5000rpm razvijace npr 100ks i ici 50kmh a u trecoj ce pri istim obrtajima ici 100kmh ali ce isto razvijati 100ks.
ako gledamo potrosnju goriva, ako vozis po ravnom putu npr u 3., 5000rpm, ides 100kmh i neka ti pokazuje potrosnju 15l/100km, dodje uzbrdica, ostanes u istim obrtajima ali potrosnja skoci jer motor pocinje da vrsi veci rad, tj povecava potencijalnu energiju automobila povecavanjem njegove apsolutne visine...
ukratko, nisam zavrsio masinski fax niti mi je to struka, ali iz kojekakvog citanja sam zakljucio nesto ovako...

wcyber

U kom stepenu prenosa se rade grafici snage i obrtnog momenta ? U jednom istom (najvecem) ili se saltaju brzine ?

Kada bi ti motor razvijao 100ks na 5000 obrtaja u prvoj brzini, razleteo bi se i motor i menjac i sve zivo :D

meganed97

Fabrika ni u jednoj brzini ne meri snagu motora. Snaga se meri bez menjača direktno sa motora i posle nakon dobijenog dijagrama na osnovu njega se određuje koji će odnos da ima I, II, III... brzina. Naravno, težina i aerodinamika automobila u koji će se ugraditi motor takođe igra ulogu. Zato imate slučaj da jedan motor koji se ugrađuje u dva ili više različita automobila koriste menjače sa korigovanim prenosima.
Pritom, kad bi se merilo preko menjača ili, još gore, točkova dyno bi izbacio manju snagu, jer se određena snaga izgubi u transmisiji, jer i za nju treba neka energija da bi se pokrenula.

@dragan
Mislim da kad bi tako bilo da motor za održavanje brzine koristi stopostotnu snagu sa grafikona za određeni rpm, onda on ne bi posle imao sa čim da ubrza kad mu dodaš gas. :fucka:
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

Piros

^^ I svaki dijagram predstavlja maksimalnu krivu snage pod odredjenim obrtajima. Menjac je u vecini slucajeva reduktor snage u prve cetiri brzine.

meganed97

Da. Snaga se meri tako što se nagazi gas do patosa sve do blokade. Kad se ne bi nagazio do kraja onda bi i snaga na grafikonu bila manja.
Vožnja sa osmehom

Piros

Ne znam da li negde postoje grafikoni sa recimo pola gasa, mislim da bi bilo zanimljivo videti kako onda izgledaju grafikoni snage i obrt.momenta

dragan

motor kao motor je jedinica za sebe, i u smislu nekih karakteristika kao snaga moze da se posmatra potpuno samostalno. posle se na njega dodaje transmisija ( sa 4,5,6 stepeni, manuelna ili automatska itd ) pa se dobija jedan pogonski sklop...
dakle, na graficima koje sam spomenuo se radi o motoru samostalno.
ti u svom pitanju verovatno mislis na grafik koji izbaci dyno, a to je jedna potpuno druga stvar i dugacka prica. po pravilu trebalo bi da se radi u direktnom stepenu prenosa ( dakle sa odnosom 1 prema 1 ) pa da se u racunicu ubacuju gubici zbog prenosa itd.
mada postoji i nacin merenja karakteristika i samog motora, na test stolu, ali se to radi jako retko i ima malo o tome da se cita.

Citat: wcyber poslato 05.12.2012. - 12:50
Kada bi ti motor razvijao 100ks na 5000 obrtaja u prvoj brzini, razleteo bi se i motor i menjac i sve zivo :D

razmisli jos jednom o ovome sto si napisao, a pri tome u razmisljanje ubaci opterecenje i rezervu snage motora... nadam se da shvatis da si pogresio...
ako ne, evo da te pitam - sta ti mislis koliko motor razvija snage pri 5000rpm, u toj 1. brzini?
pri tome pretpostavljam da mislis na voznju po ravnom... i onda naidje velika uzbrdica a ti ostanes u istim obrtajima... auto se penje uzbrdo, potrosnja raste... da li tada motor razvija vecu snagu ili samo pravi veci rad i zbog toga vise trosi?
imaj na umu da se ukupna energija svakog tela, pa i automobila, sastoji iz kineticke i potencijalne, da se povecanje potrosnje odrazava na povecanje jedne ( ili obe od ovih energija ), tj na povecanje brzine i povecavanje visine tela...
dakle, povecana potrosnja ne znaci da je tada motor jaci, nego da se uradio veci rad...

edit - pretekoste me...

@meganed97 - motor koristi maksimalnu snagu samo za odrzavanje maksimalne brzine u najvisem stepenu prenosa ( tj tako je na ogromnoj vecini automobila sa standardnim transmisijama i motorima ).
u svim drugim stepenima prenosa motor ce dostici maksimalan broj obrtaja, koji je uvek preko obrtaja maksimalne snage.
ne znam da li se razumemo?

wcyber

Ne samo sto se ljudi uhvate za to da njihov motor ima npr. 100ks, nego mnogi cak i ne kontaju da je tih 100ks samo maksimalna snaga motora na recimo 5000 obrtaja, ali evo izgleda imamo i ljude koji misle da motor uvek ima 100ks na 5000 obrtaja .. Ne, to je samo maksimalna snaga koju motor moze dati na 5000 obrtaja pod maksimalnim opterecenjem, sto znaci kad se krecete najvecim stepenom prenosa maksimalnom briznom i auto vise ne ubrzava, onda izvlacite maksimum iz njega ...

Verovatno se dostigne ta maksimalna snaga i u trecoj i cetvrtoj kad drzite gas do daske, ali morate vrlo brzo promeniti brzinu, jer bi se motor razleteo.. sreca pa elektronika sprecava takve stvari blokadama

Ako hoces da se kreces konstantnom brzinom, tvoj motor sigurno ne daje maksimalnu snagu, jer bi u protivnom ubrzavao .. Samo se vrati na osnovnu formulu snage iz fizike i sve ce ti biti jasno .. da se ne ponavljam, vec sam okacio u ovoj temi formulu snage ..

dragan

evo, ok, u pravu si, ako mi kazes koliko ks moj motor razvija pri 5000rpm?

edit - vidim da si izmenio post - ti grafici se rade za pun gas kako je neko rekao, tako da zapravo ja jednim delom nisam u pravu ( tj napravio sam los primer sa voznjom u 1. po ravnom jer tada nikako ne moze biti pun gas a da nema ubrzavanja ) jer ne znamo koliko motor razvija u tom rezimu parcijalnog gasa. da li je odstupanje od punog gasa 5 posto ( sto bih ja nazvao zanemarivim ) ili 30 recimo...
ali svakako se ni pri punom gasu ni motor ni menjac nece razleteti pri 5000rpm u prvoj brzini...
da je tako vecina nas sa benzincima bi vozili bicikle sada...:)

meganed97

Citat: dragan poslato 05.12.2012. - 13:33
@meganed97 - motor koristi maksimalnu snagu samo za odrzavanje maksimalne brzine u najvisem stepenu prenosa ( tj tako je na ogromnoj vecini automobila sa standardnim transmisijama i motorima ).
u svim drugim stepenima prenosa motor ce dostici maksimalan broj obrtaja, koji je uvek preko obrtaja maksimalne snage.
ne znam da li se razumemo?
Sa ovim se slažem, ali ti si u prethodnom postu naveo nešto drugo...

Citatmotor uvek pri istim obrtajima razvija istu snagu, inace svi oni grafici snage i momenta motora ne bi imali bas nekog smisla...
ako npr vozis benzinca 1. na 5000rpm razvijace npr 100ks i ici 50kmh a u trecoj ce pri istim obrtajima ici 100kmh ali ce isto razvijati 100ks.

:nezna:
Vožnja sa osmehom

wcyber

Citat: dragan poslato 05.12.2012. - 13:38
ali svakako se ni pri punom gasu ni motor ni menjac nece razleteti pri 5000rpm u prvoj brzini...
da je tako vecina nas sa benzincima bi vozili bicikle sada...:)

Probaj da vozis punim gasom u prvoj brzini 5 minuta .. javi se sa rezultatima :D

meganed97

Citat: wcyber poslato 05.12.2012. - 13:59
Probaj da vozis punim gasom u prvoj brzini 5 minuta .. javi se sa rezultatima :D
Pa ne može da vozi punim gasom (opterećenjem) 5 minuta, jer bi motor ubrzavao. Jedino da ga tera na nekoj ekstra uzbrdici sa nakačenom prikolicom kada 155 konja (koliko Clio RS 200 razvija na 5000 rpm) nije dovoljno da auto ubrza.

Pritom menjač ne može da se razleti, jer je pravljen da trpi opterećenja motora za koji je pravljen. I mislim da ks ne igra ulogu da li će menjač da se razleti ili ne, već obrtni moment. A njegov Clio RS ima TL4 menjač koji je pravljen da trpi obrtni moment do nekih 250 Nm.
Vožnja sa osmehom

wcyber

Ma znam, nego vise ne znam ni sam sta pisem, kako da objasnim coveku da ne moze imati motor 100ks u prvoj brzini ni na jednom obrtaju, osim mozda jako kratkotrajno u smamo trenutku dostizanja tih 5000 obrtaja .. vec u sledecem trenutku moras il promeniti brzinu ili ce racunar sam da odradi blokadu i redukuje snagu

meganed97

Može on kad mu potopi gas i preko 100 ks da razvije u prvoj, osim ako ga ne uštroji kontrola proklizavanja. Kliju RS 200 snaga od 100 konja je dostupna već na 3500 rpm, a 200 ks na nešto preko 7k rpm. Ali to je sve, kao što ti kažeš, kratkotrajno jer motor u prvoj brzo razvije brzinu i dođe do blokade.
Vožnja sa osmehom